Haberler

Çekül'ün Güz Dönemi Eğitim Programı Niksar'da Yapılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi’nin 2014 yılı güz dönemi alanda eğitim programı Tokat’ın Niksar ilçesinde başladı.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi'nin 2014 yılı güz dönemi alanda eğitim programı Tokat'ın Niksar ilçesinde başladı.

ÇEKÜL Akademi, Tarihi Kentler Birliği'ne üye belediyelerin teknik kadrolarına yönelik düzenlediği "Kültürel ve Kentsel Koruma" amaçlı programlarına "alanda eğitimler" adı altında 2014 güz döneminde de devam ediyor. Alanında uzman eğitmenlerin sunumlarıyla ve örnek koruma çalışmaları ve yöntemlerinin yerinde inceleneceği eğitim Niksar'da gerçekleşiyor.

Kelkit havzasının bereketli toprakları ve tarihsel derinliğiyle seçkinleşen, doğal ve kültürel koruma ülküsünü yıllar öncesinde benimseyerek kesintisiz uygulayan ve ülkemizin ilk havza birliğinin kurucularından olan Niksar'ın koruma alanındaki zengin deneyimlerinin paylaşılmasını ve örnek alınmasını, bu birikimden dersler çıkarılmasını sağlamak programın başlıca amaçlarını oluşturuyor.

Niksar Ayvaz Park Oteli'nde düzenlenen eğitim programının açılış konuşması, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan tarafından yapıldı. Özcan, Niksar'ın tarihi ve coğrafyasıyla Kelkit havzasında önemli bir kent olduğunu, yapılan ve yapılacak çalışmalarla kentin kimliğini ön plana çıkarmayı hedeflediklerini anlattı.

Başkan Özcan'ın konuşmasından sonra sözü alan Niksar Belediyesi Plan Proje Müdürü ve aynı zamanda ÇEKÜL Vakfı temsilcisi olan Hüseyin Şahin, "Su ile Gelen Hayat: Kelkit Havzası Bütününde Kültür Öncelikli Koruma ve Yaşatma Projeleri" konu başlığını ele alarak, Niksar'ın havza ve kent ölçeğinde korumaya bakışı, korumayla ilgili planlama süreçleri ve uygulamaları, Tarihi kentler Birliği üye belediyesi olarak, birliğin yapmış olduğu tarihi ve kültürel mirası koruma proje ve uygulamalarını özendirme yarışmasında proje dalında 2009 yılında Niksar kalesi proje ödülünü almasından ve devam eden ve biten projelerden bahsetti.

Öğleden sonra yapılan sunumlarda ilk sözü, araştırmacı yazar Necati Güneş aldı. Güneş, "Niksar Kent Tarihi ve Kültürü"nden bahsetti.

"Kelkit Havzasının Ekolojik Özellikleri ve Niksar'da Organik Tarım Deneyimleri" konu başlığı ise GOP Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ekrem Buhan tarafından anlatıldı.

Son ve en önemli oturumlardan biri ÇEKÜL Vakfı Kültür Rotaları Birimi Koordinatörü Esra Karataş tarafından yapıldı. Karataş, "Havza ölçeğinde koruma ve planlamada yeni bir araç olarak kültürel rota planlaması ve ÇEKÜL'ün Kelkit Havzası'nda 2014'ten bu yana gerçekleştirdiği kültürel rota çalışmalarından bahsetti.

Programın ikinci ve üçüncü gününde; Niksar şehir merkezinde Roma Dönemi Arsenal, Lülecizade Kardeşler Çeşmesi, Çöreği Büyük Camisi, Kırkkızlar Türbesi, Hacı Çıkrık Türbesi, Taşbina, Orta Çarşı (Sur -Kent İlişkisi), Leylekli Köprü (Yılanlı Köprü), Selçuklu Belediye Çeşmesi, Hükümet Konağı, Taşmektep (Prof. Dr. Metin Sözen Kültür Evi), Roma Hamamı, Ulu Cami, Sunguriye Türbesi, Halil Efendi Camisi, Melikgazi Türbesi, Doğan Şah Alp Türbesi, Akyapı Kümbeti, Kolag Kümbeti /Güney Kapı Girişi, Kale ve Yarasa Deliği, Yağıbasan, Cin Camisi, Erzurumlu Emrah ve Cahit Külebi anıt mezarları, Tomotorgus Kilisesi alan gezilerinin yapılacağı yerler olacak.

Katılımcı profili, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde, belediyelerin koruma birimlerinde çalışan mimar, şehir plancı, restoratör, arkeolog, peyzaj mimarı, inşaat mühendisi vb. meslek gruplarından oluşuyor. Katılım gösteren başlıca kentler: Silifke (Mersin), Samsun, Merzifon(Amasya), Zile(Tokat), Adalar(İstanbul), Süleymanpaşa(Tekirdağ), İncesu(Kayseri), Kaymaklı(Nevşehir), Karadeniz Ereğli(Zonguldak), Tosya( Kastamonu), Foça( İzmir), Battalgazi( Malatya).

Program 17 Ekim Cuma günü katılımcılara verilecek olan sertifikalarla birlikte sona erecek. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close