Haberler

Çekirdeksiz Karpuzun Tohumu Artık İthal Edilmeyecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İbrahim Süzer - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdür Yardımcısı Doç.Dr.Ramazan Ali Alan, üretecekleri çekirdeksiz karpuz türleri sayesinde çekirdeksiz karpuzun...

İbrahim Süzer - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ramazan Ali Alan, üretecekleri çekirdeksiz karpuz türleri sayesinde çekirdeksiz karpuzun tohumlarının artık ithal edilmek zorunda kalınmayacağını söyledi.

Doç. Dr. Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok tarımsal ürünün üretiminde dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Karpuzun Türkiye'de en çok üretilen ve tüketilen meyveler arasında yer aldığını bildiren Alan, yılda 3,8 milyon ton civarında karpuz üretildiğini söyledi.

Türkiye'nin karpuz üretiminde dünyada ikinci sırada yer aldığını kaydeden Alan, "Ülkemizde son yıllarda yüksek verimli yabancı çeşitlerin üretilmesi sayesinde çok ucuza alınabilen karpuz meyvelerinin yerli karpuz tiplerinden çok daha iri olması, çok çekirdekli olması ve halkımızın tercih ettiği tada ve kaliteye sahip olmaması gibi sorunlar ortaya çıktı" dedi.

Alan, meyvecilik sektöründe söz sahibi olan birçok kuruluşun BİYOM'a iri meyveli karpuzların yerine 2 kilogram civarında standart boyutlu, Türk halkının damak tadına uygun kalitede ve çekirdeksiz karpuz tipleri geliştirilmesi konusunda talepte bulunduklarını kaydetti.

Birçok karpuz üreticisi firmanın Türkiye'de bulunamadığı için yurt dışından çekirdeksiz karpuz çeşidi getirip üretimine başladığını belirten Alan, şöyle konuştu:

"PAÜ BİYOM'da birçok bitki türünde ıslah çalışmaları yapıyoruz. Geleneksel yaz meyvemiz olan karpuzda bize bildirilen sorunların aşılması için tüketici tercihlerine cevap verebilecek yeni yerli karpuz çeşitlerinin ıslah edilmesi ve üretimlerinin desteklenmesi için proje başlattık. Projemizin ilk aşamasında yerli çeşitlerimizden çekirdeksiz karpuz üretimini gerçekleştireceğiz. Çünkü yurt dışından getirtilen çekirdeksiz karpuz çeşitleri hem çok pahalı hem de tüketicinin kalite tercihlerine uygun olmayabiliyor."

Çekirdeksiz karpuzların üretiminde uygulanacak teknoloji sayesinde üreticilerin tohumlardan çekirdeksiz karpuz üretebileceğini söyleyen Doç. Dr. Alan, "Bostanlarda doğal olarak çekirdeksiz meyveler oluşuyor ama çok düşük oranlarda oldukları için bunların ekonomik önemi yok. Kendi çeşitlerimizden üreteceğimiz çekirdeksiz karpuz türlerinin tohumlarını yurt dışından almak zorunda kalmayacağız. Bu tip karpuz üretmek isteyen tohumculuk firmalarına yardımcı olmaya hazırız" dedi.

Yayıncı: Hande Cankar - DENİZLİ

Kaynak: AA / Yerel
title
Close