Haberler

Çayırova Belediye Başkanı Akbaş, Çayırova'nın Durumunu Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, göreve geldiği günden bugüne Çayırova'nın durumunu değerlendirerek, "Çayırova Türkiye ilçeler ortalamasını aldığımızda en fazla göç alan bir ilçe."

Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, göreve geldiği günden bugüne Çayırova'nın durumunu değerlendirerek, "Çayırova Türkiye ilçeler ortalamasını aldığımızda en fazla göç alan bir ilçe. Bu da sağlık, eğitim ve güvenlik sorunlarını beraberinde getiriyor" dedi.

Çayırova'nın Kocaeli ve İstanbul arasında sınır ilçe olduğuna işaret eden Akbaş, bu durumun avantajları ve dezavantajlarına dikkati çekerek, "Göç almak demek, yeni okul, saqğlık alanı ihtiyacı ve güvenlik sorunları demek. Bunun yanısıra 2009'da okul sayımız 18 iken bu sayı iki katına çıktı. 10'dan fazla lisemiz var. Önümüzdeki sene 5 lise daha yapılacak" diye konuştu.

Kalabalıklaşmanın, ilçenin dinamizmini arttırdığını da vurgulayan Akbaş, vatandaşların Çayırova'ya daha iyi yaşamak ve iş bulmak için geldiğini, ancak bunun daha büyük işsizlik rakamları oluşturdunu ifade etti. Akbaş, "Fabrikalara işçi gönderemiyoruz. Fabrikalar, teknoloji kalitesi yüksek ürün geliştiriyor. Vasıfsız elemandan ziyade mesleki eğitim almış eleman tercih ediyorlar" dedi.

Göçle birlikte oluşan güvenlik sorunlarının önemini kaydeden Akbaş, "Sınırlar suça meyilli insanların barındığı yerler haline geliyor. önceki dönemlere göre suç oranı çok aza indirgenmesine rağmen yine de bununla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz" diye konuştu.

Çayırova'nın büyümesiyle alanlara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Akbaş, Çayırova'nın büyümesine ilişkin şunları söyledi: "Çayırova Ziraat dediğimiz kısım, her köşesinde anılarımın olduğu bir yerdir. ilkokulu orada okudum. Kente kimlik kazandırma açısından önemli bir bölge bizim için. bize bağlı olmasını herkesten önce ben isterim. Ancak bu siyasi bir karardır. Çayırova'da denizden ziyade gelecekte iyi bir kent olabilmesi adına köylerden bir iki köy eklenmesini daha uygun buluyorum. Sosyal ve kültürel tesis alanı az. Okul ve hastane yapacak yerimiz yok. Kentin büyüyecek alanı yok. Şekerpınar'ın Balçık ve Kadıllı köyleri çok yakın. Onların Çayırova'ya bağlanmasını daha doğru buluyorum."

Çayırovalı vatandaşların basında da yer alan tapu şerhlerinin kaldırılması hususunda Çayırova Belediyesi'yle yaşadığı anlaşmazlık konusuna açıklık getirmek isteyen Akbaş, şerhlerin kaldırılması ile ilgili alınan kararın yalnızca kendisinin aldığı bir karar olmadığını, kararın dönemin vali ve vekilleriyle birlikte alındığını anlattı. Akbaş,"Tek başımıza almış olduğumuz bir karar değildi. O zamanki Valimiz başkanlığında toplantı yaptık. Vekillerimiz de vardı. Kayıtsız şartsız şerhleri kaldırsak bizim için hangi işlemleri yapacağını sorduk. 'Haksız mal edinmeye sebebiyet verirse dava açarız' dedi. Dava sürecini başlatalım, bu işi çözelim dedik. Olaylar çıkınca gerginlik olunca önyargı oluştu. Art niyet olarak algılandı. O gün o süreç başlamasaydı bugün hiç kimse yapı yapamayacaktı. Bugün o nedenle herkes tapusunu alıyor, satıyor. 20-30 lira olan arsalar, 100-150 lira ediyor" dedi.

Taahhütlerinin arasına Korkakdere kentsel dönüşüm projesini 5 yıl önce koyduklarını hatırlatan Akbaş, bu bölgenin Büyükşehir Belediyesi'nin de projeleri arasında olduğunu kaydetti. Korkakdere'nin kentsel dönüşümün kolay uygulanabileceği bir yer olduğunu belirten Akbaş, "On güne kadar vatandaşlarla görüşüp, ihale başlatacağız. Genel hatlarıyla toplantılar yaptık. Vatandaşa da soracağız ve vatandaşın istemediği bir şey yapmayacağız" diye konuştu.

Geçmiş yönetimlerin kentsel dönüşüme önem vermediğini ileri süren Akbaş, "Parkın oradaki gecekondulaşmaya göz yumulmuş mesela. 100 yıl geçse oradan tapu alamazlar. Ancak bizim projemizde onlara da yer var. Onlar da hak sahibi olacak, onlara da daireler verilecek" dedi.

Akbaş kendisinin 6 Nisan'da göreve geldiğini ve kendisine "unutma" diye not aldığı dört maddeyi de vatandaşla paylaşmak istediğini söyledi. Bunların, kent merkezi. Şiva bağlantısı, Mendeeres yolunun açılması ve Çayırova Taksi Durağı'nın çevre düzenlemesi olduklarını anlattı. Çevre düzenlemesinin devam ettiğini vurgulayan Akbaş, Menderes yolu bağlantısının giriş yolunu açtıklarını, Şiva bağlantısı projelerini tamamlayarak, karayollarının programına dahil ettiklerini, şehir merkezinde de kamulaştırmanın devam etmekte olduğunu bildirdi.

Akbaş, kentleri daha evvel planlayanların, kamu kurumları, kent merkezi ve devlet hastaneleri gibi önemli yapılara yer ayırmayı düşünmediklerini ileri sürerek, şu an bu sebeple sağlık ocağı yapacak yer bulamadıklarını ifade etti. Çayırova'nın kentsel dönüşümünde büyümesini göz önünde bulunduracaklarını altını çizerek, "Planlama esnasında yönetici olarak 20-30 sene sonrasını göremiyorsanız eksiklik var demektir. Biz şimdi 20 dönümlük kent meydanı tasarlıyoruz. Ama burası geleceğin kent meydanı değil, belki alt meydanı olacak. Kent meydanı daha yukarılarda olacak. Çünkü kent yukarı doğru büyüyor" dedi.

Kentsel dönüşümle alakalı projelerde, kültürel dokunun korunması ve nesillere aktarılması gerektiğini kaydeden Akbaş, "Başbakanımızın güzel bir sözü var, 'Dünyaya Topkapı Sarayı'nın penceresinden neden bakmayalım?' diye. Bizim dönüştürdüğümüz şeyin kendi medeniyetimize uygun olması lazım" diye konuştu.

İlçeye kimlik kazandırma adına göreve geldiği ilk yıl Engelsiz Hizmet Sempozyumu kapsamında Engelsiz Anayasa Çalıştayı'yla "Benim Anayasam" isimli kompozisyon yarışmasını düzenlediklerine işaret eden Akbaş, Çayırova çalıştaylarını yapmalarının, ilçede daha önce hiç vizyon çalışması yapılmamasına dayandığını vurguladı. Akbaş, "İlçenin hangi dinamikleri güçlü, hangi dinamikleri kullanarak daha da geliştirebiliriz, diye düşünerek yatırımcılara çalıştay düzenledik. Sonra pek çok İstanbul yatırımcısı geldi buraları gezdi. Piyasa hakkında bilgiler aldı. Bankacıları çağırdık. Bankalar üslerini bizim teşviklerimizle buralara kuruyor. Yine bir bankayla görüşme halindeyiz. Onlar da yer arıyor. Özel ilişkilerimizi ve siyasi ilişkilerimizi kullanarak kendilerini teşvik ediyoruz" dedi.

Sosyal medya sempozyumlarıyla da adlarından sıkça söz ettirdiklerini vurgulayan Akbaş, sosyal medyanın giriş çıkış kontrolü olmayan yeni bir ülke gibi olduğuna işaret ederek, tüm kurumların bu tür mecralar vasıtasıyla halka yaklaşması gerektiğini bildirdi. Evden çıkmadan sosyal medya üzerinden iletişim kuran genç bir nesil olduğunu anlatan Akbaş, "Sosyal Medya Koordinasyon Merkezimiz başbakanımız tarafından ödüllendirildi. Salı günleri saat 20: 00-22: 00, kışın 19: 00-21: 00 arası Sosyal Medya Halk Günü yapıyoruz. 150 civarı vatandaşımız katılıyor. Gün içinde de Facebook ve Twitter'dan vatandaşlarımızın sorularına kendim cevap veriyorum" diye konuştu.

Her belediye başkanının adaylık konusunda istekli olduğunun altını çizen Akbaş, kendisinin de adaylık konusunda istekli olduğunu belirtti. Kendisinin Çayırova'nın beşinci belediye başkanı olduğunu hatırlatan Akbaş, "Benden önce dört dönem geçmiş. Bunların tamamından daha fazla iş yaptım. Altyapı olarak, spor tesisi olarak... Bir ilçede aklınıza ne geliyorsa yaptım. Bundan sonra da Çayırova'ya sınıf atlatacak işler yapmayı planlıyorum. Türkiye'nin en hızlı gelişen ilçelerinden biriyiz. Çayırova'nın yıldızını parlatmayı, onu vatandaşların huzur içinde yaşamak için geldiği yaşam kalitesi yüksek, yaşanılan ve çalışılan bir ilçe haline getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close