Çarşambalılar: "Hukuk Fakültesi Çarşamba'dan Gitmesin"
Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rana Aka Atalay, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi’nin merkez yerleşkesine taşınmasının doğru olmayacağını belirterek, ikinci üniversitenin de Çarşamba ilçesine yapılmasını istedi.
Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rana Aka Atalay, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin merkez yerleşkesine taşınmasının doğru olmayacağını belirterek, ikinci üniversitenin de Çarşamba ilçesine yapılmasını istedi.
2010 yılında kurulan OMÜ Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin bu sene 4'üncü mezunlarını vereceğini belirten Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rana Aka Atalay, "Bazı çevreler OMÜ Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin mevcut yerinden alınarak üniversite merkez yerleşkesine taşınması konusunu gündeme getirmektedirler. Sadece Çarşamba ve Samsun'da yaşayan, Çarşambalıların değil, şehrimizin tüm sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarıyla yakından ilgili ve kendini sorumlu hisseden bir sivil toplum kuruluşu olarak, hiç bir akılcı ve gerçekçi gerekçeye dayanmayan böyle bir talebe neden karşı olduğumuzu, açıklamak sorumluğunu duyuyoruz. OMÜ Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi'nin kurulma süreci, OMÜ, Çarşamba Belediyesi ve hayırsever hemşerilerimizin işbirliği sonucunda, DSİ'ye ait 50 dönümlük bir alanın üniversiteye tahsisinin ardından fakülte binasının yapımıyla başlamıştır. 2010 yılında kurulan fakülte bu yıl 4'üncü mezunlarını verecektir" dedi.
Hukuk fakültesinin şehir merkezi ile ulaşımında bir problemin olmadığını ifade eden Atalay, "Fakülte, Samsun'a yaklaşık 30 km, uluslararası nitelikteki Samsun-Çarşamba havalimanına ise 12 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu anlamda Samsun'un hemen yanı başında yer almakta, Tekkeköy'e kadar gelen raylı sistem ile Çarşamba arasında ring seferlerinin başlayacağı da düşünülürse, gerek öğretim üyeleri gerekse öğrenciler açısından ulaşım bakımından hiçbir problemi bulunmamaktadır. Bütün bunlara ilaveten isteyen öğrencilerin barınma amacına yönelik yurt olanakları ile ilgili bir sorun da yoktur. Fakülte, Çarşamba'ya hayırsever hemşerimiz merhum Mustafa Kemal Güneşdoğdu tarafından kazandırılmış, tüm yapım giderleri onun tarafından karşılanmıştır. Dolayısıyla fakültenin, tüm maddi birikimini kendi memleketine bir hukuk fakültesi yapılması için harcayan merhumun arzusu hilafına taşınması meşru ve etik değildir. Bütün bu nedenlerle her nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, öğrencilerimizde ve öğretim görevlilerimizde motivasyon kaybına yol açacak, Samsun ve Çarşamba halkı nezdinde endişe ve üzüntüye neden olacak bu tür spekülasyonların bir an önce sona erdirilmesi konusunda tüm Samsun kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
İkinci devlet üniversitenin Çarşamba ilçesine yapılmasını da isteyen Atalay, "Bilindiği gibi Canik Başarı Üniversitesi'nin kapatılmasının ardından Samsun'a ikinci bir devlet üniversitesinin kurulmasının gerekliliği kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Dernek olarak bizler bu yeni üniversitenin Çarşamba'da hali hazırda mevcut olan ve içinde Hukuk ve İletişim Fakültelerini, Adalet Meslek Yüksek Okulu'nu ve inşaatı tamamlanmış olan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'ni barındıran, Akademik Personel Misafirhanesi ve konferans salonu gibi tesislerinin inşaatı devam etmekte olan mevcut yerleşke alanında kurulmasının akılcı ve uygun olacağı düşüncesindeyiz. Bu görüşte olmamızın haklı gerekçeleri ise, mevcut yerleşkenin konumu idealdir. Mevcut yerleşke gerektiği kadar genişletilebilecek bir alan üzerinde konumlanmıştır. Mevcut alana 20 dönümlük mülkiyet daha eklenerek 70 dönümlük bir üniversite kampüsü haline getirilmiştir. Toplamda 150 dönümlük alan imar planında üniversite alanı olarak planlanmıştır. Çarşamba ilçemiz 76 bini bulan merkez nüfusu ile üniversitesi olan birçok il merkezinden daha büyüktür. Çarşamba ilçemiz özellikle tarımsal faaliyetlere dayanan güçlü bir ekonomiye sahiptir. Son yıllarda ilçenin sosyoekonomik gelişmişliği hızla artmaktadır. Çarşamba konum olarak doğusundaki Terme, Ünye ve Fatsa'yla komşu sayılacak kadar yakındır. Bu anlamda üniversite hemen doğusundaki ilçeler için de bir cazibe merkezi olacaktır. Sonuç olarak ikinci üniversitenin şu an üç fakülte ve iki yüksek okul ile öğrenim yapılan Çarşamba'da kurulması, Samsun'umuz için her bakımdan akılcı, uygun ve faydalı olacaktır" şeklinde konuştu. - SAMSUN