Haberler

Çarşamba Ovası'nda Topraksız Tarım

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun’un Çarşamba Ovası’nda bir vatandaş tarafından yapılan ‘topraksız tarım’ üretimini İlçe Kaymakamı Caner Yıldız ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven yerinde inceledi.

Samsun'un Çarşamba Ovası'nda bir vatandaş tarafından yapılan 'topraksız tarım' üretimini İlçe Kaymakamı Caner Yıldız ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven yerinde inceledi.

Çarşamba ilçesine bağlı Yeni Köseli Mahallesi'nde Edirneli bir vatandaşın girişimleri sonucu başlattığı 'topraksız tarım' üretimi yerinde incelendi. Yeni Köseli Mahallesi'nde yaşayan 46 yaşındaki Ersin Durak, televizyon ekranlarında gördüğü bu üretim modelini detaylı bir şekilde araştırıp ilçede uygulamaya başladığını belirtti. Bin 200 metrekarelik alanda marul yetiştiriciliği yapan Durak, kolaylıkla ürünlerine alıcı bulduğunu, geliştirdiği sistem ile doğal afet gibi durumlarda dayanıklı bir sera kurduğunu söyledi.

Topraksız tarımın yapıldığı serayı yerinde inceleyen Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ve Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, sera sahibi Ersin Duran'dan yetiştirme aşamaları hakkında bilgiler aldı.

Çarşamba ilçesinin seracılık alanına eğilim göstermesi gerektiğini söyleyen Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, "Bu alan Çarşamba ilçesi için yeni sayılabilir. Verimli bir iş. Çarşamba Ovası 890 bin dönümüyle Türkiye'nin en verimli ovalarından birisi. Bizdeki ürün çeşitleri çok fazla. Özellikle pazara hitap edebilecek, alıcısının yüksek olduğu alanlara geçmeyi istiyoruz. O yüzden modern seracılığın geliştirilmesi gerekiyor. Özellikle bizim üzerimizde durduğumuz konu seralarımız belki iklim şartlarına dayanabiliyor ama bu alanın ısıtılması gerekiyor. Bu noktada jeotermal çalışmamız var. Eğer istediğimiz miktarda jeotermali Çarşamba'ya kazandırabilirsek ısıtmalı modern seralara geçeceğiz. Böylelikle ihracat hamleleri yapmaya başlayacağız. Çok kaba bir hesapla ben Çarşamba'nın yılda 1 milyar dolarlık bir ihracat kapasitesine sahip olabileceğinin kanaatindeyim. Her türlü ürünle özellikle domates, biber gibi ihracat oranları yüksek olan ürünlerde 1 milyar doları rahatlıkla yakalayabiliriz. Bunun yanında üreticimiz fındığa meyilli. Fındıkta tabii ki stratejik bir ürün ancak bu seracılığın Çarşamba'da geliştirilmesi lazım. Çok güzel örnekler görmekteyiz. Hükümetimizde devletimizde destekleriyle, teşvikleriyle daha da yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyor" dedi.

Yeni Köseli Mahallesi'nde ki sera gezisini tamamlayan Kaymakam Yıldız ve İl Müdürü Güven daha sonra yine ilçeye bağlı Melik Mahallesi'nde ki 75 bin metrekarelik alana kurulu seraları gezdiler. 6 ziraat mühendisinin girişimleriyle oluşturulan işletmeden Samsun'a, Ordu'ya ve Amasya'ya birçok sebzenin yetiştirildiği serayı gezen Kaymakam Yıldız, işletmenin çalışma sistemi hakkında bilgiler aldı.

Ziyaretler bir süre yapılan sohbetin ardından son buldu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close