Çarşamba'da Mantar Üreticiliği
Çarşamba ilçesinde yapılan yeni kültür mantarı üretim tesisleri ile ilçedeki kültür mantarı sektörünün geliştiği bildirildi.
Çarşamba ilçesinde yapılan yeni kültür mantarı üretim tesisleri ile ilçedeki kültür mantarı sektörünün geliştiği bildirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, ilçedeki mantar üretim kapasitesinin bir dönemde 15 tona kadar çıktığını ama bu üretim kapasitesinin mantar talebini karşılamaya yetmediğini dile getirdi.
İlçe müdürlüğü olarak Çarşamba Kaymakamlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının katkıları ile ilçeye yeni mantar tesisleri kazandırdıklarını söyleyen Akman, şunları kaydetti:
"Bu tesislerde bir dönemde 15 tona kadar mantar üretimi yapılıyor. Fakat bu üretim, bölgedeki talebi karşılamaya yetmiyor. Piyasada beyaz şapkalı mantar dediğimiz kültür mantarına talep artmakta. Ürettiğimiz mantarlarımız daha çok Doğu Karadeniz'den Gürcistan'a kadar olan bölgede satılmakta. Hatta Gürcistan'a da ürün gönderilmekte. Buradaki hedefimiz ilçe tarım müdürlüğü olarak yeterli yatırımla Çarşamba'yı Antalya'daki Korkuteli bölgesi gibi bir mantar üretim alanına çevirmek istiyoruz. Buradaki temel problemimiz kompos üretim tesisimizin olmaması. İlçemizde böyle bir yatırımın yapılması demek ilçemizin de Korkuteli bölgesi gibi bir mantar üretim alanı haline gelmesi anlamına gelir. Bu konuda yatırım yapmak isteyen müteşebbisleri ilçemize bekleriz."
Mantar üretim tesisi işletmecisi Nuri Temiz, "2012 yılında ilçemizde açılan tesisimiz bin metrekare alanda üretim yapmakta. Aylık ortalama 3 ton mantar üretiyoruz. Bölgedeki talebi tam olarak karşılayamıyoruz. Tesisimizi büyütmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.