Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

"Çarpık Yapılaşmış Türkiye Depreme Hazırlanabilir Mi- Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Mimar Prof.Dr.Ahmet Vefik Alp, terör ve depremin Türkiye'nin üzerinde iki büyük risk olduğunu söyledi.

Yüksek Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, terör ve depremin Türkiye'nin üzerinde iki büyük risk olduğunu söyledi.

Alp, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Binası Dekanlık Konferans Salonunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin depreme hazır olmadığını belirterek, çok sorun olduğunu ifade etti.

Alp, terör ve depremin Türkiye için iki büyük tehlike olduğuna işaret ederek, "Çünkü geçmiş istatistiklere baktığımızda belli zaman aralıklarında depreme ve teröre yüz binlerce ölü vermişiz" dedi.

Van depreminin Türkiye'yi uyardığına dikkat çeken Prof. Dr. Alp, şöyle konuştu:

"Van depreminde gördük ki depreme hala hazır değiliz. Binaları gereği gibi yapamıyoruz. Yeni yapılan yapılar dahil bir çok yapı çöktü. Halbuki 1998'de Türkiye yeni afet bölgelerinde yapılacak yapılar yönetmeliğini imzalamıştı. Artık o tarihten sonra binaların çökmemesi gerektiğini düşünüyordum. Benim hesabıma göre Türkiye'de 5 milyon binanın yenilenmesi gerekiyor. Bunları kısa sürede nasıl yenileriz. Bu çerçevede projeler hazırlıyordum. Ama maalesef 98'den sonra yapılan yeni binalarda çöktü. Deprem konusunda yönetimlerimiz sınıfta kaldı. 1999'da Marmarada büyük deprem yaşandı. 1998'de yani bir yıl evvel yönetmelik değişmişti. Ama ne ilginçtir ki 3 sene önce yani 1996'ya kadar İstanbul ve Marmara bölgesi hala ikinci derece deprem bölgesi kabul ediliyordu. Yeni yeni aklımız başımıza geldiğini zannediyorduk, ama Van depreminde gördük ki yeni yönetmelikle yapılan binalarda çöktü. Van'ın bir ayrıcalığı vardı, yapı denetimi dediğimiz sisteme alınmamıştı."

Başbakan Bülent Ecevit döneminde depremden bir süre sonra yapı denetimi yasası çıkarıldığını dile getiren Alp, bu yasanın önce belediyelerde olan inşaatların kontrolünü firmalara verdiğini, ancak belediye ekiplerinin kadrolarının denetimleri yerinde incelemek için yeterli olmadığını savundu.

Yapı denetim yasasının topal çıkarıldığını ifade eden Alp, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bir çok yasamız gibi bu yasada topal çıkarıldı. İki nedeni vardı. Birincisi bu yasada diğer ülkelerde olduğu gibi muhakkak sigorta sektörünün devre içinde olması gerekiyordu. Bir tarafta inşaat sahibi var, belediye var, sigortalar devreye girip binaları inşaatları sigortalaması gerekiyordu. Onu başaramadı ekip, sigortacıları bir türlü ikna edemediler. İkinci topallığı ise her nedense yüzde 90 üzeri deprem bölgesi olan Türkiye'nin sadece 18 vilayetiyle sınırlandırıldı bu yasada. Ben o dönemde onlara yapı denetim yasasının tüm vilayetleri kapsaması gerektiğini söyledim. Eğer bu yasa Van'ı kapsasaydı yedi yüz, sekiz yüz olan ölü sayısı yetmiş veya seksende kalacaktı."

Yasanın tüm vilayetleri kapsayacak şekilde değiştirildiğini aktaran Alp, deprem konusunda Türkiye'nin iyi yönetilmediğini, bunun faturasını da vatandaşların ödediğini ileri sürdü.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel
title