Çarpık Ayak" Vakalarında Erken Tanının Önemi
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener: "Tedavi geciktikçe kemiklerde şekil bozukluğu artar"
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, halk arasında "çarpık ayak" olarak bilinen ve doğumla birlikte ortaya çıkan Pes Ekinovarus (PEV) hastalığında erken tanının çok önemli olduğunu belirterek, tedavi geciktikçe kemiklerdeki şekil bozukluğunun artacağını bildirdi.
Şener, yaptığı yazılı açıklamada, doğumla birlikte ortaya çıkan PEV vakasında erken tedavinin şart olduğunu, ebeveynlerin tedavi sürecinde çok dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.
Çarpık Ayak Sendromu'nun (PEV), doğumsal bir ayak şekil bozukluğu olduğunu vurgulayan Şener, bu rahatsızlıkta ayak bileğinin normal pozisyona zor geldiğini, ayak sırtının öne doğru ve parmakların içe basar pozisyonda olduğunu belirtti.
Şener, PEV'in tanısının anne karnında 16. haftadan sonra detaylı ultrasonografi taraması sırasında konulabildiğini bildirerek, açıklamasında şunları kaydetti:
"Ama çoğunlukla doğumdan sonra fark edilir. Ayak normalden daha ufaktır ama çift taraflı olgularda bu durum fazla göze çarpmamaktadır. Ayağın iç, arka ve taban kısmındaki bağlar, kirişler ve kapsüller kısalmış ve sertleşmiştir. Ayak kemikleri ayağın şekline uyum göstererek deforme olmuşlardır. Tedavi geciktikçe kemiklerde şekil bozukluğu artmaktadır."
Hastalığın erken tedavi sayesinde, düzelebileceğini vurgulayan Şener, "Öncelikli tedavi tekrarlayan alçılarla düzeltme işlemi olmalı. Yaygın olarak kullanılan yöntem, bir İspanyol hekimin tanımladığı 'Ponseti' yöntemidir. Bu yöntemle yapılan alçılardan sonra çok başarılı sonuçlar alınmakta ve ameliyata sıklıkla gerek kalmamaktadır. Tedavi süresi vakadan vakaya değişir. Genellikle haftalık 5 alçılama yeterlidir. Alçıyla düzelme sağlandıktan sonra ayağa önce gece ve gündüz sonra sadece gece uygulanan cihazlar verilir. Tedavi genellikle 3 yaşına kadar takip gerektirir. Alçılı yöntemle istenen düzelme sağlanamıyorsa, ameliyat gereklidir" ifadesini kullandı. - Bursa