Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü Yılı
Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında "Bir Devrin Bittiği Yer Çanakkale" konulu konferans düzenlendi.
Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı etkinlikleri kapsamında "Bir Devrin Bittiği Yer Çanakkale" konulu konferans düzenlendi.
Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezi tarafından organize edilen konferans, İÇDAŞ Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu tarafından verilen konferansa, Vali Yardımcısı Mustafa Tüysüzoğlu, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, Sahil Güvenlik Komutanı Albay Hasan Tunay, İl Müftüsü İbrahim Öcüt, 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ersin Fırat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ile diğer davetliler katıldı.
Bahadıroğlu, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl dönümü olan 2015'e dair Türk-İslam coğrafyasının kalbinin Çanakkale'de attığını söyledi.
Çanakkale'nin, 600 yıl şanıyla şerefiyle yaşamış bir milletin son sözü olduğunu vurgulayan Bahadıroğlu, şunları kaydetti:
"Çanakkale aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözüdür. Türk'ün Kürt'le, Laz'ın Çerkez'le birlik ve beraberlik içinde yaşandığı adrestir. Tarihi yeniden yorumlamamız, savaş ve statiklerden ziyade insanı konuşmamız lazım. 100'üncü yıl dönümünde Çanakkale Cephesi'ni ve Birinci Cihan Harbi'ni incelediğimizde bir proje olduğunu göreceksiniz. İslam coğrafyasında petrolü yağmalatmak, karışıklık oluşturarak bölgede hüküm sürmek isteniyordu. Osmanlı'ya 'hasta adam' diyerek saldıranlar, Çanakkale'de en büyük cevabı aldı. İki tip insan vardır; ilki ayak izi bırakanlar, diğeri de yürek izi bırakanlar. Çanakkale'de birçok sayısız kahraman vardır ve bu kahramanlardan biri de yürek izi bırakan Havranlı Koca Seyit'tir. Gençlerimizin Koca Seyit'i örnek almaları gerekir."
Daha sonra Tüysüzoğlu, Bahadıroğlu'na Şehitler Abidesi'nin maketini hediye etti.