Haberler

Çanakkale'den Ödemiş'e Tarih, Kültür ve Doğa Köprüsü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Çevre Platformu'nu oluşturan sivil toplum kuruluşlarına üye 90 kişi, hafta sonu İzmir'in Ödemiş ilçesine gelerek bölgenin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini yerinde görme fırsatı buldu.

Çanakkale Çevre Platformu'nu oluşturan sivil toplum kuruluşlarına üye 90 kişi, hafta sonu İzmir'in Ödemiş ilçesine gelerek bölgenin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini yerinde görme fırsatı buldu.

Aralarında Çanakkale'de yaşayan Ödemişlilerin de bulunduğu çevre platformu üyesi çoğu doktor, mimar, mühendis ve üniversite öğretim üyesi Çanakkaleliler, Ödemiş ve çevresinin Çanakkale için çok şey ifade ettiğini belirterek, bundan böyle her yıl Ödemiş'i ziyaret edeceklerini söylediler.

Cumartesi günü sabahtan bölgeye gelen konuklar, Kemalpaşa, Tire ve İlkkurşun'un ardından Ödemiş'e geldiler. Ödemiş'te bir gün konakladıktan sonra Birgi, Gölcük ve Bozdağ'a çıkan Çanakkale ekibi, Pazar günü de Sahihli ve Sart harabelerini gezdiler.

Ödemişli mimar Prof. Dr. Ülkü Altınoluk ve Konaklılı emekli öğretmen İbrahim Gül'ün rehberliğinde gelen Çanakkale ekibi, Ödemiş Kent Arşivi Müzesi'nde bölge tarihi ve kültürü hakkında bilgi edindiler.

Gezi ile ilgili bilgi veren ÇYDD Çanakkale Şubesi başkanı Prof Dr. Kenan Kaynaş, Çanakkale'de yürüttükleri çevre mücadelesinin çok önemli kazanımları olduğunu belirterek, Ödemiş ve Bozdağ'ın da benzer tehlikelerle karşı karşıya kaldığını öğrendiklerini ve deneyimlerini paylaşmak istediklerini söyledi.

Çanakkaleli yerel tarih araştırmacısı Şahabettin Kalfa da, Ödemiş ve çevresinin Çanakkale için önemli olduğunu belirterek, "Ulusal kurtuluş savaşı'nda mücadele eden Kuvayı Milliye örgütünün temeli Ödemiş'te atıldı. Bizim için sivil halk tarafından işgalci güçlere karşı sıkılan örgütlü ilk kurşunun önemi var" dedi.

Kalfa, şöyle devam etti: "Ödemiş'in yetiştirdiği Koca Doktor Mustafa Bengisu, Atatürk'ün silah arkadaşlığı ve doktorluğunun yanı sıra Çanakkale milletvekilliği yapmış ve parti müfettişliği görevi sırasında Çanakkale'de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Öte yandan, Aydınoğulları Beyliği'nin başkenti Birgi ve Birgili denizci Gazi Umur Bey'in de bizim için önemi vardır. Çanakkale'nin Gazi Umur Bey adında bir ilçesi vardır. Bunların dışında tarihteki Lidya uygarlığı Çanakkale'yi de kapsamaktadır. İşte tüm bu gerekçeler nedeniyle, ÇYDD, 18 Mart Üniversitesi, Tabip Odası ve Çevre Platformu üyeleri olarak bu geziyi düzenleme kararı aldık, Bundan böyle her yıl düzenli olarak Ödemiş ve çevresine gelecek, aramızda kültür ve doğa köprüsü kurmaya çalışacağız." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close