"Çanakkale'den İstiklâl Marşı'na" Konferansı
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 2013 Kültürel Etkinlikleri kapsamında "Çanakkale'den İstiklal Marşı'na" konulu konferans düzenledi.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, 2013 Kültürel Etkinlikleri kapsamında " Çanakkale'den İstiklal Marşı'na" konulu konferans düzenledi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı, konferansta, Çanakkale'nin Türk tarihinin şanlı sayfalarından biri olduğunu söyledi.
1. Dünya savaşından 20 milyon insanın öldüğünü belirten Arabacı, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'nın sonucu belli olduktan sonra savaşa girdiğini vurguladı.
Arabacı, "1.Dünya Savaşı'na ve Çanakkale Savaşı'na kadınlar ve çocuklar da katılmışlardır ama bizim kaynaklarımızda bunlardan pek bahsedilmez. 1.Dünya Harbi bizim harbimiz değil, 2. Dünya Harbi de bizim harbimiz değil. Bunlar Avrupa devletlerinin çıkardığı harplerdir ve kaba tabirle yağlı kemik savaşlarıdır" diye konuştu.
-"İstiklal Marşı nasıl yazıldı--"
İstiklal Marşı'nın yazıldığı döneme ilişkin bilgi veren Arabacı, Mehmet Akif'in İstiklal Marşı yarışmasına katılmadığını, ödül şartının ortadan kalkmasından sonra milli marşı yazmayı kabul ettiğini belirtti.
Arabacı, "Yazılan 700'e yakın şiir içinde istiklal marşı olabilecek bir şiir olmadığı için heyet Akif'e tekrar geldi. Akif, ödülün kaldırılması şartıyla milli marşı yazmayı kabul etti" dedi.
Muhabir: Abdullah Doğan
Yayıncı: Rıfat Yerlikaya - KONYA