Haberler

Camili'ye Organik Bal Sertifikası

Camili'ye Organik Bal Sertifikası
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayram Sarayoğlu - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türkiye'nin ilk biyosfer rezerv alanı Artvin'in Camili havzasında üretilen ballara, organik bal sertifikası verdi.

Bayram Sarayoğlu - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türkiye'nin ilk biyosfer rezerv alanı Artvin'in Camili havzasında üretilen ballara, organik bal sertifikası verdi.

Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Camili havzasında yer alan 6 köyün UNESCO tarafından 2005 yılında Türkiye'nin ilk biyosfer rezerv alanı olarak Dünya Biyosfer Rezervleri listesine dahil edildiğini söyledi.

Camili Biyosfer Rezervinin, sahip olduğu doğal yaşlı ormanlar, Kafkas ırkı arı, endemizm gibi doğal özelliklerinin yanında kültürel kaynakları ile de Türkiye için uluslararası saygınlığa sahip olduğunu belirten Kızıltoprak, "Bal pazarında, gerçek üreticinin desteklenmesi, markalaşması, sertifika ve belgelerini tamamlamış olması önemlidir. Pazar hakimiyetinin gerçek üreticinin tekelinde olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun, Camili Biyosfer Rezervindeki arıcılık ürünlerinin ekolojik olduklarını ve doğal ortamda üretildiklerini belgeleyen bir sertifikasyon sistemi geliştirdiğini ifade eden Kızıltoprak, şunları söyledi:

"Geliştirilen proje sonucu, Organik Bal Sertifikasının, Camili Köyler Birliği üyelerine verilmesine karar verildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Türk Patent Enstitüsünde tescil ettirilmiş, Camili Biyosfer Rezervi Garanti Markasıyla ilgili belge, geçen hafta UNESCO Türkiye Milli Komisyonu binasında düzenlenen törenle tarafımıza verildi."

Organik bal sertifikasının havzada arıcılıkla geçimini sağlayan çiftçilere maddi olarak büyük katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Kızıltoprak, "Dünya ülkeleri, yakın bir zaman içinde milyon dolarlar ödeyeceği Organik Camili Balının kilosuna, bizlere bir gram bile bırakmayacak kadar çok değer verecektir" diye konuştu.

-"Yılda 4 bin 675 kilo organik bal üretiliyor"-

Camili Köyler Birliği Başkanı Ali Dursun Kaya, havzaya organik olmayan ilaç, gübre, fidan, fide, tohum gibi maddelerin sokulmadığını, bu durumun da ürünlerin organik kapsama alınmasını kolaylaştırdığını söyledi.

Organik bal sertifikasına layık görülen Camili balının, geçmişten beri marka olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:

"Camili'de karakovan ve fenli kovanlarda gerçekleştirilen bal üretimi, organik esaslara göre yapılıyor. Camili'deki üreticiler parafinli, yani fabrikalarda yapılan hazır petekleri değil, doğal mumdan yapılan petekleri kullanıyor. Organik bal sertifikasının bölgede arıcılıkla uğraşan üreticilerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Zaten marka olan Camili bölgemizin balının da sertifikalandırılması bizleri oldukça mutlu etti."

Kaya, Camili bölgesinde her yıl yaklaşık 528 koloni ile 4 bin 675 kilo organik bal üretildiğini, balın kilosunun ise 100 ile 150 lira arasında satışa sunulduğunu kaydetti.

- ARTVİN

Kaynak: AA / Yerel
title
Close