Cam Baskı Tekniğiyle Renklere Hayat Veriyor
Emekli resim öğretmeni, boyaları "ebru" tekniğiyle kağıda aktararak yaptığı soyut resimlerle renklerin ahengini yansıtıyor.
Salih Eren - Çağrı Turgut - Emekli resim öğretmeni, cam levhaya damlattığı boyaları "ebru" tekniğiyle kağıda aktararak yaptığı soyut resimlerle renklerin ahengini yansıtıyor.
Yaklaşık 16 yıl önce emekli olan resim öğretmeni Metin Aşoğlu (65), günlerini atölyesinde soyut resim yaparak geçiriyor. Cam levhalara damlattığı boyaları ebru tekniğini kullanarak kağıda aktaran Aşoğlu, yaptığı 300'e yakın soyut resimle sergi açmaya hazırlanıyor.
Aşoğlu, AA muhabirine ilkokul 4. sınıftan itibaren resimle ilgilendiğini, öğretmenlerinin tavsiyesiyle kendini resim alanında geliştirdiğini söyledi.
Resim üzerine 50 yıldır çalıştığına dikkati çeken Aşoğlu, "Esas resim çalışmalarına öğretmen okulunda başladım ve güzel çalışmalar yaptım. Hafta sonu arkadaşlarım sinemaya giderken ben güzel sanatlar galerisine gider, resim çizerdim. Guvaj, pastel, yağlı boya ve nokta çalışmaları yaptım. Şimdi cam baskı üzerinde çalışıyorum ve mutlu oluyorum" diye konuştu.
Aşoğlu, 10 yıldır cam baskı üzerine yoğunlaştığını, soyut resim alanında çalışmayı daha çok sevdiğini ifade ederek, cam baskı tekniğini kendisine has şekilde kullanmaya çalıştığını vurguladı.
"Cam baskı yaparken boyaları kendime özgü şekilde hazırlıyorum" diyen Aşoğlu, "İlk önce çalışacak olduğum renkleri seçiyorum. Renkleri hazırladıktan sonra camın üzerinde koyudan açığa veya açıktan koyuya gitmek suretiyle kompozisyonlar oluşturuyorum. Renklerin birbiriyle uyumuna ikinci, üçüncü veya dördüncü çalışmanın ardından ulaşıyorum. İstediğim sonuca ulaşıncaya kadar yüzlerce kağıt harcıyorum" şeklinde konuştu.
-"Her resimde kendimi yeni bir dünyada hissediyorum"-
Aşoğlu, çalışmalarında amatörce düşünerek profesyonelce iş yapmaya çalıştığına dikkati çekerek, "50 yıldır renkler üzerinde çalıştığım için hangi renk nereye geldiğinde ne olur, birbirlerine etkileri ve oranları ne olur, biliyorum. Bazen bir resim için haftalarca çalıştığım oluyor. Temiz, uygun, kontrast renklerin uyumuyla iyi bir baskı elde edinceye kadar uğraşıyorum. Baskı sırasında istemediğim renkler ortaya çıkabiliyor, hiç istemediğim, düşünmediğim renkler ortaya çıkabiliyor. Onun üzerinde tekrar çalışıp resmi yönlendirerek bir sanat eseri ortaya çıkarıyorum" ifadesini kullandı.
Aşoğlu, soyut resim üzerine çalışmayı sevdiğini, 300'ün üzerinde soyut resim yaptığını anlatarak, "Her resim çıktığında kendimi yeni bir dünyada hissediyorum. Bu tarzı geliştirmeye, daha ileri götürmeye çalışıyorum" dedi.
Aşoğlu, resimlerinden oluşan sergileri, Almanya, Hollanda ve İstanbul'da açmak istediğini kaydetti.
Yayıncı: Murat Paksoy - SAKARYA