Çalışma Hayatında Tartışma Bitmiyor
Türk Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, çalışma hayatında lokal olmayıp köklü ve sistematik değişiklikler içerebilecek ve neticesinde birtakım olumsuzlukları beraberinde getirecek çok önemli konuların tartışıldığını belirterek,...
Türk Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, çalışma hayatında lokal olmayıp köklü ve sistematik değişiklikler içerebilecek ve neticesinde birtakım olumsuzlukları beraberinde getirecek çok önemli konuların tartışıldığını belirterek, "Kıdem tazminatı, Taşeronlaşma ve Özel İstihdam Bürolarına İşçi Kiralama Yetkisinin Verilmesi, çalışma hayatında köklü değişiklikler içerebilecek ve bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirebilecek konulardır" dedi.
Türk Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, çalışma hayatı ile ilgili tartışılan konularla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çalışma hayatı, Türkiyemiz'de ve dünyada son derece dinamik ve bir dizi sorunlar yığını olma özelliğini her zaman muhafaza eden bir alandır. Bugün Türkiyemiz'de çalışma hayatı ile ilgili bir takım sorunlar elbette vardır. Ancak çalışma hayatımızda lokal olmayıp köklü ve sistematik değişiklikler içerebilecek ve neticesinde bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirecek çok önemli konular tartışılmaktadır. Tartışılan konular, özellikle 'Kıdem Tazminatı', 'Taşeronlaşma' ve 'Özel İstihdam Bürolarına İşçi Kiralama Yetkisinin Verilmesi'dir. Bilindiği gibi son yıllarda ülkemiz bir kanunlaşma süreci yaşamakta, bazen hak ve menfaatler düzleminde, bazen de özgürlükçü bir anlayış düzleminde yeni yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Demokratikleşme paketi gibi, bir dizi torba kanunlarda olduğu gibi, yeni uygulamalar hayata geçirilmektedir. Örneğin, çalışma hayatını hiç ilgilendirmeyen bir torba kanunun içerisinden bir bakıyorsunuz çalışma hayatına damga vuracak yeni bir uygulama hayata geçirilmiş" ifadelerini kullandı.
Açıklamasında, kıdem tazminatı, taşeronlaşma ve özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisinin verilmesi konularının beraberinde getireceği sorunların büyüklüğü açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Ali Gökkaya, şunları kaydetti:
"Taşeronlaşma, taraflı tarafsız herkesin mutabık olduğu çözülmesi gereken önemli bir konudur. Kölelik düzeniyle eşdeğer olan bu durum verilen yargı kararları ve devlet olarak imza koyduğumuz ILO'nun 94 sayılı sözleşmeleri gözönüne alınarak derhal halledilmesi gereken bir konudur. Bugün taşeron işçisi diye tabir ettiğimiz kesim, yüzbinleri aşmış, örgütlenme özgürlüğü, kıdem tazminatı, iş güvencesi, sendika üyeliği gibi bir çok hususlardan mahrum bırakılmıştır. Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisinin verilmesi ise geçici iş ilişkisi kurularak ucuz işgücü yaratma hedefinden başka, çalışma hayatına getireceği hiçbir olumlu yanı olmayacak bir uygulama arzusudur. Kıdem Tazminatı ise bundan 75 yıl önce çalışma hayatımıza giren önemli bir unsur ve haktır. Kıdem tazminatı, kızımızın gelinliği, oğlumuzun damatlığı, emekli olunca kiradan kurtulup oturacağımız yuvamız, ölünce kefen paramızdır ya da ücretin ödenmemiş veya ödenmeyen kısmıdır."
Mevcut olan 4857 sayılı kanunun geçici 6. maddesinde "Kıdem Tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar işçilerin kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır" denildiğini hatırlatan Ali Gökkaya, "Bu noktadan hareketle bahsi geçen bu fon yıllardır tartışılmakta ve bir takım spekülasyonlar da yapılabilmektedir. Oluşturulan kanun taslakları ve içerikleri zaman zaman gündeme getirilmekte ve konu sürekli sıcak tutulmaya çalışılmaktadır. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart 2013 tarihinde Türk Metal Sendikası 18. Büyük Kadın İşçiler Kurultayımıza teşrif etmişler ve kürsüden kıdem tazminatıyla ilgili şunları söylemiştir; 'Kıdem tazminatı ile alakalı herşey spekülasyondur. İktidarı yıpratmaya yöneliktir'. Geçen yıl bu konunun en hararetli tartışıldığı günlerde sayın Genel Başkanımız Pervul Kavlak, twitter aracılığı ile Kurban Bayramı öncesi Türk çalışma hayatına şu şekilde çifte bayram müjdesi verdi ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik'le yaptığı görüşmede ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da son Bakanlar Kurulu toplantısında kıdem tazminatı konusunun gündemlerinde olmadığını ve bu konunun artık kapatılması gerektiğini söylediklerini bildirmiştir" diye konuştu.
En son 15 Eylül 2004'te toplanıp 9 yıldır toplanmayan ve tekrar 26-27 Eylül 2013 tarihinde gerçekleşen Çalışma Meclisi'nde konunun tekrar gündeme geldiğini ifade eden Gökkaya, "9 yıl önceki toplantıda tartışılan konular istihdamın artırılması, kayıt dışı ile mücadele ve kıdem tazminatı fonu iken, 2013 yılındaki toplantıda ise taşeronlaşma, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisinin verilmesi ve yine kıdem tazminatı fonu olmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis açılışında 'Çalışanların hakkını koruyan, müteşebbislerin de rekabetinde rekabet gücünü artıran sihirli formülü arıyoruz. Bu sihirli formülü nasıl buluruz, bilemiyorum ama Çalışma Meclisi'nin amacı bu sihirli formülü bulmak' demiştir. Ancak Çalışma Meclisi sonuç bildirgesine, ciddi bir güven sorunu ve görüş ayrılığı yaşandığı durumu damga vurmuştur" dedi. - KAYSERİ