Haberler

Çakıroğlu Cinayeti Zanlısı İçin "Müebbet Hapis" İstendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi yerleşkesinde şubat ayında iki grup arasında yaşanan ve üniversitesinin öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybettiği kavga sonrası tutuklanan Nurullah S. hakkında "kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği ve yaralama" suçlamasıyla müebbet ve 69 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Ege Üniversitesi yerleşkesinde şubat ayında iki grup arasında yaşanan ve üniversitesinin öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun hayatını kaybettiği kavga sonrası tutuklanan Nurullah S. hakkında "kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği  ve yaralama" suçlamasıyla müebbet ve 69 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Tutuksuz 27 sanık ise aynı davada 5 ile 48 yıl arasında değişen hapis istemiyle yargılanacak.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zeki Polat'ın hazırladığı 27 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Biri karşıt görüşten olmak üzere 27 kişinin "adli kontrol" şartıyla serbest bırakıldığı olay sonrası hazırlanan iddianamede üniversitedeki olay ayrıntılarıyla aktarıldı.

Çakıroğlu'nu fotoğraflarıyla deşifre etmişler

İddianamede, Ülkü Ocakları öğrenci temsilciliği yapan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun üniversite yerleşkesinde terör örgütü PKK/KCK sempatizanlarının yoğun faaliyetlerinden rahatsız olduğu, bu nedenle de arkadaşlarıyla 30 Nisan 2014'de basın açıklaması yaparak bu durumu protesto ettiği belirtildi.

Bu etkinlik sonrası Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun çekilen fotoğraflarının sosyal medya aracılığıyla yayıldığı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önündeki alana "Teşhir ediyoruz" yazısıyla asıldığına yer verilen iddianamede, Çakıroğlu'nun PKK/KCK sempatizanı öğrenci gruplarının öfkesini çektiği ve hedef durumuna geldiği ileri sürüldü.

Olaydan 2 gün önce darp iddiası

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde formasyon dersi alan Çakıroğlu'nun sınıfta yaşanan sözlü tartışma sonrası karşıt görüşlü öğrenci grubu tarafından darp edildiğinin de belirtildiği iddianamede, Çakıroğlu'nun bu olayın iki gün sonrasında derse girmek için yerleşkeye 75-80 kişilik arkadaş grubuyla geldiğinin görüldüğü ifade edildi. İddianamede, ayrıca, çoğu öğrenci olmayan grubun yerleşkeye dağınık olarak ve değişik zamanlarda 7 ayrı noktadan girdiğinin tespit edildiğine işaret edildi.

Bu sırada terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan posterinin asıldığı Edebiyat Fakültesi önünde örgüt sempatizanlarının kurdukları stantta faaliyet halinde olduğunun belirlendiği, "Ülkücü" olarak nitelendirilen grubun yerleşkeye girdiğinden haberdar olunması sonrası bu kişilerce çam şişe, sopa ve taşlarla hazırlık yapıldığının güvenlik kamera kayıtlarından da görüldüğü kaydedildi.

Cinayet profesyonelce işlenmiş

İddianamede, kafeterya içinde gerçekleşen bıçaklı saldırının da profesyonelce gerçekleştiği belirtildi. Elinde kesici ve delici alet olmadığı görülen Çakıroğlu ile arkadaşlarının kovaladığı Nurullah S'nin yakındaki kafeteryanın içine girerek aldığı bıçağı Çakıroğlu'nun iki bacağına, kasık ve göğüs boşluğuna 5 kez vurduğunun görüldüğü ifade edildi.

Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Nurullah S'nin fiziksel yapısı ile maktulün fiziksel yapısı, maktulün vücudundaki bıçak darbelerinin sırası ve noktaları, maktul Fırat Çakıroğlu'nun kafeteryaya girip yaralı olarak çıkmasının yaklaşık 15-20 saniyede olmasına dikkat çekilen iddianamede, şüpheli Nurullah S'nin bu konuda daha önceden "eğitim aldığı ve profesyonelce davrandığı" değerlendirmesi yapıldı. İddianamede, saldırı anının da kamera kayıtlarında gözlendiği aktarıldı.

Olay günü yakalanan zanlı Nurullah S'nin üzerindeki giysiler ve kullandığı ayakkabılarının incelenmesinde de Çakıroğlu'na ait kan örneklerinin bulunduğuna ilişkin raporlar da iddianamede yer aldı.

"Müebbet hapis" istendi

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede biri tutuklu 28 sanığın da cezalandırılması istendi. Davanın tek tutuklu sanığı Nurullah S'nin, "kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği ve yaralama" suçlarından müebbet ve 69 yılla cezalandırılması istenirken, diğer 27 sanık "suç delillerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek ve yaralama" suçlarından yargılanacak.

Bu sanıklardan F.Y. hakkında 5 yıl hapis cezası istenirken, diğer 26 sanığın ise "yaralama" suçundan 14 ve 15'er kez toplam 48'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. Açılan davada ayrıca 26 kişi hakkında "basit yaralama, kamu malına zarar verme ve kasten öldürme" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildi.

Sanıkların adli tatilin sona ermesinin ardından hakim karşısına çıkması bekleniyor.

"Üniversitenin yöneticilerinden de davacıyız"

İddianameye ilişkin AA muhabirine açıklama yapan İzmir Milliyetçi Avukatlar Grubu Başkanı Mehmet Bahadır Akyüz, uzun süredir iddianamenin hazırlanmasını beklediklerini belirterek, Çakıroğlu ailesi adına hareket edeceklerini söyledi.

Akyüz, iddianamenin bir yönüyle eksik olduğunu dile getirdi ve şöyle konuştu:

"Asıl orada Ege Üniversitesi Rektörü, fakültenin dekanı ve özellikle de üniversitenin güvenlik amirinin de yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla ilgili olarak da çalışmalarımızı yürüteceğiz. Fırat gibi gençlerin ölmemesi için, bu olayın müsebbiplerinin en ağır ceza alması için ellimizden geleni yapacağız."

Kaynak: AA / Yerel
title
Close