Haberler

Çağlak Festivali 556'ncı Yılında

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akhisar Belediyesi tarafından bu yıl 23-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 556. Çağlak Festivali programı basın toplantısında tanıtıldı.

Akhisar Belediyesi tarafından bu yıl 23-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 556. Çağlak Festivali programı basın toplantısında tanıtıldı.

Akhisar Belediye Encümen Salonunda Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Belediye Meclis Üyeleri Lütfi Akdağ, Leyla Özkan ve Halil Aktaş, Şeyh İsa Mahalle Muhtarı Zarif Süzgün, Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ruşen Üren, Mali Hizmetler Müdürü Yusuf Girgin ve Basın Yayın, Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Topaloğlu'nun katıldığı basın toplantısında program tanıtımı yapıldı.

Akhisarlı yerel ve ulusal basın mensuplarının da katıldığı basın toplantısında 30 Mayıs Cumartesi saat 21.00'deki Gölet konser alanında Yalın'ın sahne alacağı bildirildi.

Festival hakkında bilgiler aktaran Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, "Geçen yıl malum Soma Maden faciası nedeniyle 555. Çağlak Festivali kutlama etkinlikleri yapılmamıştır. Burada yeri gelmişken maden şehitlerimize de rahmet diliyoruz. Her yıl dile getirdiğimiz gibi 556 yıldır bu festivalimizi yapıyoruz, 556 yıldır bu festivali yapmak her şehre de yapmak nasip olmaz. Dolayısıyla biz nasıl bu şehirde yaşadığımızın kıymetini bilen insanlarız. Bütün Akhisarlılar olarak festivalimize kenetleniyoruz. Festivalimiz için ne söylesek eksik kalacaktır. Dolayısıyla bu 556 yıllık geleneği kelimelerle doldurmamız mümkün değil ama Çağlak Festivali denildiğinde bütün Akhisarlılar olarak bir şey hissediyoruz, bir çok şeyi hissediyoruz ve bunları birbirimize kelimelerle değil de bazen de hislerle anlatabiliyoruz. Festivalimizin hikayesini anlatmak gerekirse, biliyorsunuz Şeyh İsa'nın medrese yani üniversite tahsili sonrasında Çağlak mevkiinde beklenmesi ve Akhisarlıların onun gelişi sırasında orada yapmış oldukları bir ritüel var. Sonrasında her yıl tekrarlanması gibi bir şey söz konusudur. Buradan da Akhisar'ın ilime, sanata, bilime verdiği önemi gösteriyor. Ona sahip çıkmaları, gerçekten çok anlamlı ve çok değerli, dolayısıyla o gelenek üzerinden ki Akhisar'ın bütün kaim kültürlerle ilgili bir iletişimi var, burayı merkez yapmış. Bu da bizler için önemli bir miras. Biz bunlar üzerinden kendi medeniyetimizi güncellemişiz, zenginleştirmişiz. Dolayısıyla onlardan yararlanarak, faydalanarak bugün ki Akhisar değerlerine ulaşmışız. Bu 556 yıllık süreç içerisinde bir çok değer üretmişiz, hep beraber Akhisarlılar olarak. Bu değerler bizler için çok kıymetli ve anlamlı. Biz bu festivalimize tutunarak yaşamaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günleri de bu festivale bağlı olarak inşa ediyoruz. Bütün Akhisar'ın sahip çıktığı bir festival. En büyük korkumuz, belki olumsuz bir şey söylememek lazım ama bu festivalimizin duygusunu çocuklarımıza aktaramamak. Bu endişe içerisinde de festivalimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. İnşallah buradan da buna fırsat vermeyeceğiz. Festivalimizi kesintisiz bir şekilde biz, nasıl bizden öncekilerin yaptığı gibi devam ettiriyorsak, bizden sonrakiler de bunu devam ettirecektir. Festivalimiz bu anlamda bizim için çok değerlidir. Akhisar'daki bütün yaşanmışlıkların özeti bu festival içerisinde yer almaktadır. Festivalimizi tohum kabul edersek, bu festivalimiz, bizim için bu anlamda Akhisar'daki derin hafızayı ve Akhisar'daki zenginliği ifade eden bir festival." dedi.

"11 yıldır bu festivale belediye başkanı olarak şahitlik ediyorum." diyen Başkan Hızlı, "Bu benim için kişisel anlamda, çok önemli bir duygu. Daha önceki festivallerimizde, eski festivallere ilişkin bazı kayıtları da biliyorum, mesela 2006 yılında yaptığımız festivalde, gazeteci Kenan ağabeyimizin saçları daha simsiyah ve yine orada aynı şekilde fotoğraf makinesi ile festivali takip ediyor. Bundan sonra da bizim yaptığımız 10 veya 20 yıl sonra tarihe düşülmüş kayıtlar olarak anılacaktır. Öncelikle bugün önümüze gelen festival programı çalışmasında emeği geçen festival komitesindeki arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Buradaki çalışmalar ciddi emek sarf edilerek yapılmış çalışmalardır. Onlar da bu kentin evlatları olarak bu çalışmalar içerisinde büyük bir gönüllülük ile yer alıyorlar. Bu açıda dan onlara tekrar teşekkür etmek istiyorum. Yine unutmadan bu festival boyunca paydaş olduğumuz kurumlarımız var, Ticaret Borsamız, Balkan Göçmenleri Derneğimiz, Avcılar ve Atıcılar Derneğimiz, Akhisar Spor Masterler Futbol Takımı, Doğan altı Eylül Masterler Takımımız ve Akhisar Belediyemizin Sanat Atölyesi festivalimize katkı sağlıyor. Yine belediye personelimiz, Halkla İlişkiler birimlerimiz ve meclis üyelerimizin emekleri çok büyük. Festival de yapmak istediğimiz ayrı bir iş ise bütün paydaşlarımız ile birlikte festivale herkesin sahip çıkabilmesini sağlamaktır. Festival etkinliklerimiz 23 Mayıs Cumartesi günü başlayacak ve 31 Mayıs Pazar günü sona erecektir." ifadelerini kullandı.

Çağlak Festivali'nin Ayvaz Dede Şenlikleri ile kardeş festival olduğunun altını çizen Başkan Hızlı, "Bosna'da her yıl düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri var, biz Bosna'dan misafirlerimizi bizim festivalimize davet ediyoruz, biz de Haziran ayı son haftasında Bosna'ya gidip Ayvaz Dede Şenliklerine katılıyoruz. Bu bağı da güçlendirmeye çalışıyoruz gitgide. Çünkü Ayvaz Dede'de biliyorsunuz, Akhisar'ımızdan bundan yaklaşık 500 yıl önce Bosna'ya gitmiş oranın gelişmesine, oraya İslam unsurlarının sirayet etmesine katkı sağlamış bir değerli büyüğümüzdür. Bunun yanında Ayvaz Dede'nin Yatağan Mahallemizden olduğu ve hala orada torunları olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu bağımızı da unutmamak lazımdır" dedi.

ÇAĞLAK AÇILIŞINA ATLI BİRLİKLER

Öte yandan bu yıl ilk kez Akhisar sokaklarında atlı birliklerin mehteran takımı eşliğinde kortej yürüyüşü yapılacağı bildirildi. 25 Mayıs Pazartesi günü saat 16.00'de Resmi açılış programı öncesi Efendi Mahallesi Zübeyde Hanım İlkokulu, Efendi Mahallesi Muhtarlığı önünden atlı grup hareket ederek buradan Yeni Camii önüne kadar yürüyüş yapılacak. Ardından yürüyüş yine Birinci Nakliye Caddesi üzerinden Tahir Ün Caddesinden Şeyh İsa Camisine giriş yapılacağı bildirildi. Oluşturulan atlı birliklerin en önünde Türk Bayrağı, arkasında sancak, yine arkada Türk Bayrağı, 10-15 arası atlı grup ve arkasından üzerinde geleneksel kıyafetler içerisinde bulunan bayanların yer aldığı 2 adet fayton yer alacak. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close