Haberler

Çadır ve Baraka Yerine Artık Evlerinde Yaşamak İstiyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Köyleri Boyabat Barajı'nın suları altında kaldığından başka bir araziye yerleşen Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Susuz köyü sakinleri, evleri olmadığı için yıllardır çadır ve derme çatma yaptıkları barakalarda yaşıyor Susuz Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tepe: "Köy halkı çok zor durumda, çadır ve barakalarda yılan ve böceklerle soğukta yaşıyorlar.

MEHMET KUMCAĞIZ - Vezirköprü ilçesine bağlı Susuz köyü sakinleri, köyleri Boyabat Barajı'nın suları altında kalınca, göç ettikleri bir araziye kurdukları çadır ve derme çatma barakalarda yaşam savaşı veriyor.

Boyabat Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla 55 haneli Susuz köyü 3 yıl önce su altında kaldı. Yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip Susuz köyünün sakinleri, doğdukları ve yaşamlarını sürdürdükleri köylerinden göç ederek kendilerine gösterilen araziye çadır ve barakalarla köylerini kurdu.

Köy halkının yaklaşık 3 yıldır çadır ve barakalarda hayvanlarıyla iç içe yaşadığını belirten Susuz Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma  Derneği Başkanı Ahmet Tepe, AA muhabirine, köy halkının çok zor şartlar altında yaşam savaşı verdiğini söyledi.

Derme çatma çadır ve barakalarda kalmanın halkın ruh sağlığını da etkilediğini savunan Tepe, "Susuz köyünün yerleri, kamulaştırma kapsamında düşük fiyatlarla alındı. Ata yadigarı topraklarımızı terk etmek zorunda kaldık. Köyümüzden, arazimizden olduk. Verdikleri parayla bir ev bile alamadık" dedi.

"Yılan ve böceklerle soğukta yaşıyoruz"

Köyde 45 ailenin çadır ve barakalarda yaşadığını, imkanları olan diğer ailelerin ise başka şehirlere göç ettiğini anlatan Tepe, şöyle konuştu:

"Devlet köy yeri olarak yer tespitinde bulundu ancak bu yerlere konut yapılmadı. Tek geçimimiz hayvancılık. Ahır da olmadığı için derme çatma örtülerin altında ahır yerleri yaptık. Ahırla kalınan yerler iç içe. Köy halkı çok zor durumda, çadır ve barakalarda yılan ve böceklerle soğukta yaşıyorlar. Geceleri çok soğuk oluyor. Geceleri yangın çıkar diye soba yakmaya da korkuyoruz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bir an önce kalıcı konutlar yapılmalı."

"Temizlik yapamıyoruz"

Üç yıldır naylondan kurdukları barakada çocuklarıyla yaşadıklarını belirten Fatma Cengiz, en büyük sıkıntılarının temizlik olduğunu söyledi.

Ev olarak kullandıkları barakanın birçok yerinden içeri rüzgar girdiğini belirten Cengiz, "Rüzgarlı ve yağmurlu havalarda korkuyoruz. Soğukta üşüyoruz. Baraka düzgün olmadığı için temizlik adına bir şey de yapamıyoruz. Çok zor şartlar altında günümüzü geçiriyoruz" diye konuştu.

"Tuvalet ve banyo en büyük sorun"

Köyde en büyük sorunların başında tuvalet ve banyo geldiğini anlatan Veli Cengiz ise birçok ailenin evde kimsenin olmadığı zamanlarda leğenlerde ya da etrafını naylon veya mukavvalarla çevirdiği alanlarda banyo yaptığını kaydetti.

Cengiz, barakalarda elektrik ve suyun olduğunu ancak bunları düzgün olarak kullanım imkanları olmadığını vurgulayarak, "Çok büyük sıkıntılarımız var. Temizlik sorunumuz büyük. Tuvalet, banyo sorunumuz var. Bunlara rağmen yaşamaya çalışıyoruz, üç yıldır yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. - Samsun

Kaynak: AA / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title