Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grubu 2011 Yılı Faaliyet Raporu Değerlendirmesi
AK Parti Büyükşehir Belediyesi Meclisi Grup Başkan Vekili Ahmet Süzer, yasal olmadığı aşikar olan, bir sonraki yıla ödenek aktarmalarıyla 469 milyon TL'ye ulaşan ödenek havuzuna sahip Büyükşehir Belediyesi'nin yatırıma yönelik neredeyse hiçbir...
AK Parti Büyükşehir Belediyesi Meclisi Grup Başkan Vekili Ahmet Süzer, yasal olmadığı aşikar olan, bir sonraki yıla ödenek aktarmalarıyla 469 milyon TL'ye ulaşan ödenek havuzuna sahip Büyükşehir Belediyesi'nin yatırıma yönelik neredeyse hiçbir işi yapamadığını bildirdi.
Süzer, yaptığı yazılı açıklamada, faaliyet raporu yönetmeliğinin 19. maddesinde "Kamu yönetiminde uygulama birliğini sağlamak ve birim faaliyet raporlarından hareketle idare faaliyet raporlarının hazırlanmasını kolaylaştırmak amacıyla, raporlarda yer alması gereken diğer hususlar ve eklerin Bakanlıkça hazırlanan performans esaslı bütçeleme rehberinde belirlenir" ibaresinin yer aldığını anımsattı.
Aynı yönetmeliğin 8. maddesinin 2. fıkrasında da "Faaliyet raporları yıllar itibarıyla karşılaştırmaya imkan verecek biçimde hazırlanır" denildiğini bildiren Süzer, Büyükşehir Belediyesi faaliyet raporunun mali bilgilere ilişkin olarak hazırlanan kurumsal sınıflandırma tablosunun sadece 2011 yılına ilişkin bilgileri ihtiva ettiğini, karşılaştırmalı olarak 2009-2010 yıllarına ilişkin bilgilere yer verilmediğinin görüldüğünü kaydetti.
Süzer, şunları belirtti:
"Mahalli İdareler Bütçe Muhasebe yönetmeliğinin 422. maddesinde bilançoların 3 yıllık hazırlanacağı belirtilmiştir. Ancak Büyükşehir Belediyesi'nin bilançosu sadece 2011 yılını kapsamakta ve karşılaştırmaya imkan vermemektedir. Ayrıca faaliyet raporlarında yer verilmesi gereken 'nakit akım tablosu' görülememiştir. Nakit akım tablosu, esas olarak belediyenin faaliyet-yatırım ve finansman durumunu gösteren bir tablodur. (Gizlenmeye çalışılan bir şeyler mi var-) Büyükşehir belediyesinde görev yapan bürokratların bunları bilmemesi düşünülemeyeceğinden, sayılan tablo ve geçmiş yıllara ilişkin bilgilere faaliyet raporunda yer verilmemesi neden tercih edilmiştir- Faaliyet raporları mevzuatın amir hükümlerine uyularak hazırlanmalıdır. 193. sayfada Büyükşehir Belediyesi'nin 'borçlarının yok denecek kadar az olduğu' belirtilmekte ve belediyenin güçlü bir yanı olduğu vurgulanmaktadır. 2011 bilançosuna göre 327 milyon 31 bin lira borç görünmektedir. 2011 gelirinin ise 194 milyon 403 bin 531 lira olduğu görülmüştür.
Hal böyleyken 'borçların yok denecek kadar az olduğu' yargısına nasıl varıldığı ve bu bilgiye faaliyet raporunda nasıl yer verildiği anlaşılamamıştır. Öz kaynaklar toplamı (binaları, taşıtları, araç gereci ile birlikte tüm mal varlığı) 356 milyon 886 bin lira olan belediyenin neredeyse tüm mal varlıklarının paraya çevrilmesi durumunda borçlar ancak ödenebilecek durumdadır. Bir başka deyişle borçların ödenmesi için personel maaşı bile ödenmeden neredeyse iki yıl çalışılması gerekmektedir. Geçen hafta bir gazetede 'Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat Limited Şirketi işçilerinin 4 aydır maaşlarını alamadıklarına' ilişkin haberin çıkması ise şirketlerde maaşların ödenmediğini göstermektedir."
-"Her yıl 16 milyon lira borç faizi ödenmektedir"-
Süzer, faaliyet raporuna göre Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekten borçlu bir belediye olduğunun kabul edilmesi gerektiğini bildirdi.
Rakamlara rağmen "borçsuz belediye" imajı verilmek istenildiğini bildiren Süzer, şunları kaydetti:
"Bu durum, durumun kurtarılması için 'iletişim konusundaki özel becerilerin' kullanılmasından başka çare kalmadığını gösterir niteliktedir. 2011 bilançosu incelendiğinde (EK-6), 257-268-299 No'lu birikmiş amortismanlar hesabının gerçeği yansıtmadığı görülmüştür. EK-7'nin 7. sayfasında 2011 yılı için gider gösterilen toplam amortisman 18 milyon 8 liradır. 2010 yılı faaliyet raporunda yazan toplam birikmiş amortisman 57 milyon 818 bin lira. 2010 ve 2011 yılı toplam biriken amortisman ise 75 milyon 826 bin lira olmalıdır. 2011 bilançosuna baktığımızda toplam birikmiş amortisman tutarının 61 milyon 744 bin lira olduğunu görürüz. Aradaki 14 milyon 82 bin liralık fark kayıtlara alınmamıştır. Bu işlem maalesef olumsuz faaliyet dönemini olumlu hale getirmek için yapılmış muhasebe oyunudur. Onun içindir ki bilançoda kontrol edilmemesi için (çünkü yan yana konulduğu zaman bunu herkes görebilecektir) geriye dönük iki yıl verileri ilave edilmemiştir. Bu tezimizi güçlü kılan emareler 2009 yılı faaliyet raporuna baktığımızda da alenen görülecektir. 2009 faaliyet raporu ek 7 amortisman giderlerine baktığımızda 2008 yılı için binaların hiç birine amortisman ayrılmadığı görülecektir. Buradan da şunu anlıyoruz ki, amortismanla oynayarak olumlu faaliyet sonucuna ulaşmak Büyükşehir Belediyesi'nde sistematik bir işlem haline gelmiştir. 2011 bilançosunda nereye verildiği belli olmayan 14 milyon 600 bin liralık alacak 3 yıldır durmaktadır. Her yıl ortalama 16 milyon lira iç ve dış borç faiz gideri ödenmektedir. Bu rakam bütçenin yüzde 10'una tekabül etmektedir."
-"Önümüzdeki yıl bu rakam tavan yapacak"-
Süzer, yatırımları gösteren sermaye giderlerinin 2008 yılının seçim yılı olması sebebiyle 109 milyon lirayken 2009 yılında 57 milyon liraya düştüğünü, 2010 yılında da 31 milyon düşerek son 4 yılın en düşük rakamına ulaşıldığını ve 2011 yılında 46 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Gelecek yılın seçim yılı olduğu var sayıldığında bu rakamın tavan yapacağının söylenebileceğini ifade eden Süzer, şunları bildirdi:
"Bu da bize performans endeksli değil, seçim endeksli bir bütçelemenin yapıldığının göstergesidir. Ek 1 de 326 adet olan araç sayısı 2010'da 318'e, 2011'de 311 adete düşmüştür. Araç sayılarında dikkate değer olan konu da, 2009'da 25 adet olan tramvayın 2011'de 23 adete düşmesidir. 2 adet tramvaya ne olmuştur- Bütçe 2 yıldır toplam 49 milyon lira fazla vermesine rağmen bilançoda gözüken borç rakamı 297 milyon liradan 327 milyon liraya yükselerek 30 milyon lira artmıştır. 'Hem bütçe fazlan var hem borç yapıyorsun, niye yatırım yapmıyorsun' sorusunun cevabı mutlaka verilmelidir. Sayfa 151'deki performans sonuçları tablosu incelendiğinde, tabloda 61 adet performans göstergesi ve alt hedeflerine yer verildiği, bunların 19'unun gerçekleştirilemediği, 11'inin kısmen gerçekleştirildiği, 18 hedefe ise ulaşıldığı görülmüştür. Ulaşılamayan hedef sayısının ulaşılan hedef sayısından fazla olması bir yana ulaşılan hedeflerin görece olarak kolay ulaşılabilecek ve fazla maddi yatırım gerektirmeyen hedefler olduğu (festivaller, yaz okulları açılması, fidanlık içi çalışmalar, düzenlenen temsil tanıtım temsil faaliyeti gibi) anlaşılmaktadır. Yapılacağı belirtildiği halde yapılamayan işlere (bazısı hiç yapılmamış, bazısında hedef tutturulamamış) birkaç örnek vermek gerekirse, Cumhuriyet Bulvarı kongre merkezi yapımı, toplu ulaşım uzatma hatları, 40 adet otobüs alımı, borsa kavşağı üst geçit yapımı, hayvanat bahçesi yapımı ve çevre düzenlemesi işi, Karapınar Parkı yenilenmesi, göletli park yapımı, iş makinesi ve taşıt alımı, katı atık geri dönüşüm tesisi, terminalde yapılması planlanan tadilat yapım işleri ve x-ray cihazı alınması, hale tesis yapılması, Sazova Parkı'na yönetim binası yapılması, BAKSAN Sanayi Sitesi içinde grup binası yapılması, kentsel gelişim projesi ıslah ve düzenleme işi vb. Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi yapılmayan işlerin, toplum refahına yönelik, bir kısmı önceden ilan edilen ve bu nedenle vatandaşın beklentiye sokulduğu önemli ve yatırım gerektiren işler olduğu anlaşılmaktadır. Buna rağmen 2011 yılında bu önemli işlerin hiç birisi yapılamamıştır."
Süzer, bunun yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın her fırsatta çok önemsediğini belirttiği bir konu olan Odunpazarı evlerinde, restore edilen bina sayılarında dahi hedeflere ulaşılamadığını belirterek, "Her yıl Odunpazarı'na gelen ziyaretçi sayısı artmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarına gerekli destek verilmemiş, bu alanda bile hedeflenen sayının çok altında kalınmıştır. Hedefe ulaşılmayan, ilan edildiği halde gerçekleştirilemeyen her iş için mutlaka suçlayacak birilerini bulan, her fırsatta engellendiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı, mutlaka yukarıda yapılmadığı belirtilen işler için de suçlayacak birilerini bulacaktır ancak artık takke düşmüş kel görünmüştür" dedi.
Yasal olmadığı aşikar olan, bir sonraki yıla ödenek aktarmalarıyla 469 milyon TL'ye ulaşan ödenek havuzuna sahip Büyükşehir Belediyesi'nin, yatırıma yönelik neredeyse hiçbir işi yapamadığını belirten Süzer, "Vizyoner, akılda kalıcı, kente katkı sağlayıcı hiçbir önemli işin yapılamadığı 2011 yılı, Eskişehir için kayıp bir yıl olmuştur" dedi.
- ESKİŞEHİR