Haberler

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde İlk Kornea Nakli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Baştuğ: "Hastanemizde kurulan göz bankası sayesinde ilk kornea naklini başarıyla gerçekleştirdik" "Bursa bölgemiz organ bağışında birinci sırada yer alıyor. Ancak yine de daha çok hastaya ulaşabilmemiz için bağışların arttırılması gerekiyor"

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, ilk kornea nakli başarıyla gerçekleştirildi.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ, hastanede düzenlediği basın toplantısında, hastaneye geçen ay 400 bin liralık bütçeyle göz bankası kurulduğunu, bu birimin Güney Marmara bölgesinde kornea nakli bekleyen hastalara hizmet edeceğini söyledi.

Göz bankası sayesinde Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk kornea naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Baştuğ, son 5 yılda Türkiye'de organ bağışının arttırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından önemli çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Baştuğ, kornea nakli için Türkiye'de 4 bin 825, Bursa'da ise 95 hastanın sıra beklediğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bursa bölgemiz organ bağışında birinci sırada yer alıyor. Ancak yine de daha çok hastaya ulaşabilmemiz için bağışların arttırılması gerekiyor. Kamuoyunun bu konuda daha duyarlı olması gerek. Yardımlaşma ve dayanışmaya önem veren ve 'bir kişinin hayatını kurtaranın tüm insanların hayatını kurtarmış gibi sevap kazanacağına' inanan halkımıza organ naklinin gerekliliğini el birliğiyle anlatmamız gerekiyor."

Kornea naklini gerçekleştiren Op. Dr. Ayşe Balıkçı ise 8 yıldır sağ gözü, son 2 yıldır da sol gözü görme fonksiyonunu yitiren Nahide Aslan'ın (76), hastanede sağ gözüne yönelik gerçekleştirilen nakille yeniden görmeye başladığını söyledi. Balıkçı, ameliyatla ilgili şu bilgiyi verdi:

"Hastamız, 1 ay önce polikliniğimize başvurdu. Muayenede sağ gözün ışık algılayabilen düzeyde, sol gözün ise 2 metreden parmak sayma düzeyinde gördüğünü belirledik. Ultrasonda kontrolünde ise göz arkasında kanama ve yırtık olmadığı tespit edildi. Hasta sağ göz kornea nakli için 5 Eylül tarihinde operasyona alındı. Operasyon genel anestezi altında 1,5 saat sürdü ve başarıyla tamamlandı. Ameliyat sonrası ilk gün hasta 3 metre uzaklığı görüyordu. Kornea nakli sonrası ilk haftalarda geçici ödem ve astigmatizma nedeniyle görsel sonuç belli olmayabilir. Ancak hastamızın ilk günkü görmesi iyi düzeydeydi. 1 yıllık takip sonrası dikişler alındıktan sonra kalıcı görmeye ulaşılacaktır."

Yeniden görmeye başlayan Aslan, 1 yaşında torunu olduğunu, birçok defa onu görmediği için ezme tehlikesi atlattığını ifade ederek, "Bundan sonra torunumu görebileceğim" dedi. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel
title
Close