Bursa'nın Surları "Tarihin İzlerini" Taşıyor
TMMOB Şube Başkanı Nizamettin Kaya, "Bursa Kent Surları üzerinde değişik tarihi dönemlere tanıklık eden yapım ve onarım evrelerinin mevcut olduğunu tespit ettik" dedi.
TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya, "Bazı akademisyenler ve meslektaşlarımızla yaptığımız incelemeler sonucunda, Bursa Kent Surları üzerinde değişik tarihi dönemlere tanıklık eden yapım ve onarım evrelerinin mevcut olduğunu tespit ettik" dedi.
Kaya, Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Bursa'daki surlar hakkında bir süredir çalışma içerisinde olduklarını hatırlattı.
Bu çalışmalar sonucunda surların tarihi özellikleri konusunda önemli bilgiler elde ettiklerini belirten Kaya, "Bazı akademisyenler ve meslektaşlarımızla yaptığımız incelemeler sonucunda, Bursa Kent Surları üzerinde değişik tarihi dönemlere tanıklık eden yapım ve onarım evrelerinin mevcut olduğunu tespit ettik" diye konuştu.
Kaya, söz konusu surların üzerinde Helenistik, Roma, Doğu Roma ve kısmen Osmanlı izleri taşıyan, bu sürece tanıklık eden yapım ve onarım evrelerinin mevcut olduğunu anlatan Kaya, şöyle devam etti:
"Surların sağlam korunan bölümlerinde bu izleri hala net bir şekilde izlemek mümkün. Bursa Tophane yamaçlarında bulunan surların yer yer deprem etkisiyle bozulduğu ve Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerinde onarımlar geçirdiği anlaşılmaktadır. İri traverten bloklar Helenistik örgünün devamı olarak günümüze ulaşmış, Doğu Roma onarımları sonraki onarımlar daha küçük taş bloklarla, Geç Osmanlı onarımları moloz taş ve tuğla hatıllarla yapılmıştır."
Kaya, Türkiye'nin restorasyon ve konservasyon projelerinde uluslararası temel ilkeleri oluşturan "Venedik Tüzüğü"ne imzasının bulunduğunu anımsatarak, bu kapsamda yapılacak koruma, onarım ve kazı işlerinde kesin belgelerin hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Halil İbrahim Başer / Haluk Yüksel
Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA