"Bursa'nın Kestanesi, Okka Çeker Beş Tanesi"
Zafer Akpınar - Kestane kanseri hastalığı nedeniyle üretimi azalan Bursa kestanesi, eski ününe yeniden kavuşuyor.
Zafer Akpınar - Kestane kanseri hastalığı nedeniyle üretimi azalan Bursa kestanesi, eski ününe yeniden kavuşuyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilk olarak ABD'de görülen ve ardından Türkiye'ye sıçrayan kanser hastalığı, ülke genelindeki üretim merkezlerinde hızla yayıldı.
Kestanesiyle ünlü Bursa başta olmak üzere birçok bölgede görülen kestane kanseri, ağaçların kurumasına, üretimin düşmesine yol açtı. Öyle ki, Bursa'daki kestane şekeri üretimi yapan firmalar, hammadde olan kestaneyi Bursa dışından bazıları ise Çin'den sağlamaya başladı.
Bir dönem iriliği ve lezzetiyle ün yapan, "Bursa'nın kestanesi, okka çeker beş tanesi" dedirten Bursa kestanesinin üretiminin artırılması için Bursa Valiliği öncülüğünde projeler geliştirildi, çalışmalar başlatıldı.
"Yeşil altın" olarak nitelendirilen kestanenin eski ününe kavuşturulması yolunda hayata geçirilen projelerden biri de Karacabey'in Kurşunlu köyündeki ormanlık alanda gerçekleştirildi.
Kurşunlu köyü muhtarı Mehmet Civelek, Orman Genel Müdürlüğünün de destek verdiği "Kurşunlu Kestane Projesi"nin yaklaşık üç yıl önce başladığını belirtti.
-Kestaneler göçü tersine çevirecek-
Proje kapsamında 4 bin dönüm ormanlık alanda bugüne kadar 35 bin civarında kestane aşısı yapıldığını kaydeden Civelek, şunları söyledi:
"Önce hastalıklı ağaçları söktük. Yerine genç, dayanıklı fidanlar dikildi. Ardından aşılama çalışmaları yapıldı. Her yıl ilavelerle aşılı kestane ağacı sayısı artıyor. Şu anda aşılı olarak 15-20 ton kestane üretimi yapılıyor. Yabani olarak rekolte 200 tonu buluyor. 3-4 yıl sonra aşılı kestane üretimi 300 tona ulaşacak. 10 yıl sonra ağaç başına 100 kilo ürün alacağız. Bu, 35 bin ağaçtan 3 bin 500 ton verim anlamına geliyor."
Civelek, aşılı kestanelerin eskiden olduğu gibi, "Bursa'nın kestanesi, okka çeker beş tanesi" denildiği gibi iri ve lezzetli olduğunu ifade ederek, üretimin artmasıyla köydeki göçün tersine döneceğini anlattı.
Köy halkının yüzde 60'ının orman, yüzde 40'ının ise denizden (balıkçılık) geçimini sağladığını belirten Civelek, "Yılda 400-500 ton da defne yaprağı topluyoruz. Tonunu 350 liradan satıyoruz. Bu konuda çalışma başlattık. Rehabilitasyon çalışmaları tamamlandığında bölgedeki defne yaprağı üretimi bin tona çıkacak. Kestane ve defne, iş bulamadığı için köyü terk edenleri geri getirecek" diye konuştu.
- BURSA