Bursa Fotofest'in Son Konusu Kent Fotoğrafçılığı Oldu
Bursa FotoFest kapsamında düzenlenen son panellerde, kent fotoğrafçılığı ve fotoğrafçılıkta marka olan 'Magnum Fotoğraf' firması konuşuldu.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali (Bursa FotoFest) kapsamında düzenlenen son panellerde, kent fotoğrafçılığı ve fotoğrafçılıkta marka olan 'Magnum Fotoğraf' firması konuşuldu.
Merinos KKM) Hüdavendigar Salonu'ndaki 'Kamusal alanlar ve kentin görsel tarihi' konulu panelin moderatörlüğünü Murat Germen üstlendi. Dünyada çekilen ilk fotoğrafın konusunun şehir olduğunu söyleyen Germen, kent fotoğrafçılığının Türkiye'de pek görülmeyen bir alan olduğunu belirtti. Dünya genelinde ise sadece kent fotoğrafçılığına odaklanan bol miktarda sanatçı olduğunu anlatan Germen, eskiden fotoğrafın her türlü konuyu kapsadığının zannedildiğini, zamanla bunun böyle olmadığının ise anlaşıldığını ifade etti. Birçok fotoğrafçının şehre dair yüzlerce fotoğrafı olduğunu dile getiren Germen, "Bunlar şehirleri içerdikleri için şehir fotoğrafı olabilir ancak kent fotoğrafçısının çektiği şehir fotoğrafları olmayabilir. Sokakta çekilen her fotoğraf şehir fotoğrafı değildir. Örneğin Ara Güler'i kent fotoğrafçısı olarak görmüyorum. Ara Güler'de insanlar daha fazla ön plandadır. Şehir daha çok arka plan görevi görmektedir. Öte yanda Türkiye'de kentsel dönüşüm süreci başladı. Bizlere önemli görev düşüyor. Bölgelerin şimdiki haliyle yerine gelen halini belgelemeliyiz" dedi.
Panelin konuşmacılarından Serkan Taycan ise, yurt dışı ve yurt içindeki kent fotoğrafçılarının çalışmalarından örnekler sundu. Şehir fotoğrafının, şehrin temel aktör olduğu fotoğraf olduğunu kaydeden Taycan, şehrin arka fon olmadığı, tüm dinamikleriyle, değişkenliklerini, dönüşümlerini ana malzeme yapan çalışmaların şehir fotoğrafı olduğunu söyledi. Dünyadan, Osmanlı döneminden ve Cumhuriyet sonrasından örnekler sunan Taycan, şehir fotoğrafları sayesinde dönüşümün tarihsel etkilerini rahatlıkla görebildiklerini anlattı.
Bursa FotoFest kapsamında düzenlenen son panel ise 'Magnum efsanesi' başlığıyla yapıldı. Programa, Magnum Paris ofisi görevlisi Lorenza Bravetta ve Magnum Uluslararası ilişkiler danışmanı Gaetano Castellini Curiel konuşmacı olarak katıldı. Bursa'da olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Bravetta, Bursa FotoFest'i organize eden herekse Mangum adına teşekkür etti. Son bir senedir Türkiye'yi keşfettiklerini, her ay ülkeye geldiklerini anlatan Bravetta, fotoğrafçılarla ilişkilerini güçlendirdiklerini ifade etti.
Türkiye'yi kültürel anlamda daha fazla tanıma imkanı bulduklarını aktaran Bravetta, Bursa FotoFest'e önümüzdeki yıllarda da katılmaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi. Magnum'un 1945 yılında dört fotoğrafçı tarafından kurulduğunu anlatan Bravetta, şunları söyledi;
"Magnum, fotoğrafçılara daha fazla güç vermek için kuruldu. Biz de bunun için fotoğrafçılara gezme, görme ve seyahat etme imkanı vermek istedik. Tek bir editörün uyarılarına veya düzeltmelerine bağlı kalmalarını istemedik. 70 yıllık tarihimizde Magnum, hayatta kalmanın çok ötesinde işler yaptı. 60 tane fotoğrafçımız hale faal olarak çalışıyor. Lonrda, Paris, Newyork ve Tokyo'da ofislerimiz var. Aynı zaman dünya genelinde 20 tane dağıtım temsilcimiz var. Son 20 yılda daha farklı aktivitelere yer vermeye başladık ve başarılı olduk. Magnum bugün her yıl 150 tane sergi açıyor. Görsel sanata ihtiyaç her firma, kurum ve sivil toplum kuruluşuyla çalışıyoruz. Her gelişmeye kendimiz adapte ediyoruz. Magnum yardım ve desteğiyle yeni bir fotoğrafçı nesil yetiştiriyor. Üniversitelerle, festivallerle ortaklaşa eğitim programları düzenliyoruz. Böylece fotoğrafçıları eğitme imkanı buluyoruz". - BURSA