Bursa'da Kültür Sanat
Bursa Devlet Tiyatrosu, "Kanlı Nigar", "Kozalar", "Hastalık Hastası" ve "Sırça Köşk" oyunlarını sahneleyecek.
Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), "Kanlı Nigar", "Kozalar", "Hastalık Hastası" ve "Sırça Köşk" oyunlarını sahneleyecek.
Sadık Şendil'in yazdığı ve yönetmenliğini Ali Düşenkalkar'ın üstlendiği "Kanlı Nigar"ın dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Funda Çebi, ışık tasarımını Ali Karaman yapıyor.
Demet Oran, Kemal Okur, Nergiz Acar ve Emre Yaşa dahil 24 oyuncunun rol aldığı oyunda, yangın sonucu evi kullanılamaz hale gelen Nigar'ın başından geçenler anlatılıyor. Kızlarıyla kiralık ev arayan Nigar'a Kavuklu'nun bir ev bulması sonucu Nigar'ın eski müşterilerinden mahalli tipler eve gelmeye başlıyor. Yaşamı boyunca erkeklerden çok çekmiş olan Nigar, tanıştığı adamlara çeşitli tuzaklar kuruyor ve onları zor durumlara sokarak eğleniyor. "Kadının fendi erkeği yendi" düşüncesi, dramatik bir işlemeyle oyunda ön plana çıkarılıyor.
Oyun, Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesi'nde bugün ve yarın saat 20.00, 31 Ocak'ta ise 15.00 ve 20.00'den itibaren tiyatroseverlere sunulacak.
Adalet Ağaoğlu'nun yazdığı, Zeynep Su Kasapoğlu'nun yönettiği "Kozalar"ın dekor ve kostüm tasarımını Hakan Dündar, ışık tasarımını Rahmi Özan yapıyor.
Serap Uluyol Karanfilci, Belgin Bilgin ve Yasemin Şener'in rol aldığı oyunda, aylak, sorumsuz ama gösterişe düşkün üç orta sınıf kadının, 1970'li yıllarda toplumun üzerine çöken anarşi ve baskıdan habersiz, kendi dünyalarında, bastırılmış istekleri, para ve mal tutkularıyla bencilce sürdürdüğü amaçsız yaşamları sergileniyor. Sahip olduklarını ellerinden kaçırmamak için çırpınan bu kadınlar, kendilerini adeta bir koza içine hapsediyor.
Oyun, bugün, yarın ve 31 Ocak'ta 18.00'den itibaren Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda sahnelenecek.
Ülker Köksal'ın yazdığı "Sırça Köşk" oyununun yönetmenliğini Harun Türköz üstleniyor. Dekor tasarımını Melih Karakurt, kostüm tasarımını Aytuğ Dereli, ışık tasarımını Mehmet Yaşayan'ın yaptığı oyunda, Çağlar Ozan Aksu, Emre Işık, Mutlu Dereli, Savaş Ak, Şafak Pak, Hayati Özen ve Derya Gümral'ın da bulunduğu 21 kişi rol alıyor.
Keloğlan, Karagöz, Hacivat, Nasreddin Hoca gibi kahramanların canlandırıldığı oyunda, Balpınar köylülerinin, Sırça Köşk'teki devden, Keloğlan ve arkadaşlarının yardımıyla nasıl kurtulduğu, şarkı, şenlik ve danslarla anlatılıyor. Oyun, AVP Sahnesi'nde 1 Şubat'ta 14.00'ten itibaren sahnelenecek.
Fransız komedi yazarı Jean Baptiste Poquelin Moliere'in yazdığı, Lütfi Ay'ın Türkçeye çevirdiği ve rejisörlüğünü Malkom Keith Kay'ın üstlendiği "Hastalık Hastası"nın dekor tasarımını Savaş Çevirel, kostüm tasarımını Funda Çebi, ışık tasarımını Ali Karaman yapıyor.
Bora Özkula, Halil Balkanlar, Sitare Tuna ve Nazlı Ceren Argon'un da bulunduğu 13 kişinin rol aldığı oyunda, "hipokondriya" yani hasta olduğuna inanma rahatsızlığı olan Argan'ın, başkasını seven kızını kendisi için bir doktorla evlendirmeye çalışması ele alınıyor. Hızlı bir aksiyon içinde canlı müzik ve danslarla yorumlanan oyunda, seyircinin güldürülerek düşündürülmesi amaçlanıyor.
Oyun, AVP Sahnesi'nde 3-4 Şubat'ta 20.00'den itibaren tiyatroseverlere sunulacak.
Bursa Şehir Tiyatrosu
Türk tiyatrosunun önemli yazarlarından Cevat Fehmi Başkut'un klasikler arasında yer alan "Buzlar Çözülmeden" oyununun yönetmenliğini, Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Tekerek, dekor tasarımını Akın Tezer Tunalı, kostüm tasarımını Bengisu Mukiyen, müziklerini ise Murat Gedikli üstleniyor.
Kar yüzünden yolları kapanan kasabaya gelen ve yeni kaymakam olduğu zannedilen kişinin hikayesinin anlatıldığı oyun, bugün saat 20.00'de Nilüfer Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.
Orhan Asena'nın yazdığı "Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe" oyununun yönetmenliğini Yunus Emre Bozdoğan, dekor tasarımını Sertel Çetinel, kostüm tasarımını Aydan Çınar, ışık tasarımını Zeynel Işık, müziklerini ise Fatih Veli Ölmez üstleniyor.
Oyunda, Şehzade Mustafa'nın ölümü sonrası yaşanan olaylar ele alınıyor. Tahtın kendi çocukları olan Şehzade Bayezid ile Şehzade Selim'den birine kalacağını düşünen Hürrem Sultan, iki şehzadenin birbirine düşeceğini ve daha Kanuni Sultan Süleyman ölmeden taht kavgasına başlayacağını kestiremez. Hatalı kararları sonucu kardeşini sürekli kışkırtan biri gibi görülen Bayezid, tek koruyucusu Hürrem Sultan'ın ölümüyle yalnızlaşır. Artık her şey kanuni Sultan Süleyman'ın kararına kalmıştır.
Oyun, Tayyare Kültür Merkezi'nde, yarın saat 20.00'de, 31 Ocak Cumartesi günü de 14.00'te sahnelenecek. - Bursa