Haberler

Bursa Unesco Dünya Miras Listesi'ne Girdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da Cumalıkızık, Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması kentte büyük sevinç yarattı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Cumalıkızık, Hanlar bölgesi ve Sultan Külliyelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesine ilişkin, "2000 yılında başlayan ama sonuç alınamayan çalışmalarda mutlu sona ulaştığımız için emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu kararla Bursa artık dünyanın tanıdığı bir yer olacak. Böylelikle özellikle tarih ve kültür turizminden daha fazla pay alacağımıza inanıyorum" ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen "38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı"nda Türkiye'den İzmir Bergama ve Bursa'nın Cumalıkızık, Hanlar bölgesi ve Sultan Külliyeleri ile listede yer almasına karar verildiği belirtildi.

Bursa'da 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 yıllık Bitinya Surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda çeşitli çalışmalar gerçekleştiren belediyenin, 14 yıl önce başlayan UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girme hayalini de gerçekleştirdiği kaydedildi.

UNESCO'nun kararını değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması yönünde verdikleri mücadelenin UNESCO tarafından da tescillenmiş olduğunu belirterek, Bursa'nın tarih ve kültür turizminden hak ettiği payı alması için önemli bir fırsat doğduğunu belirtti.

Bursa'nın dünya çapında keşfedilmeyi bekleyen cennet bir köşe olduğunu, öncelikle turizm alanında gelişmesi amacıyla bu değerleri en iyi şekilde tanıtmakta kararlı olduklarını belirten Altepe, şöyle devam etti:

"UNESCO Dünya Miras Listesi'ne bu nedenle büyük önem verdik. Dünyada 936 yerin bulunduğu listede Türkiye'den sadece 11 yer vardı. Bursa olarak bu listeye girerek, değerlerimizi dünyaya tanıtmak ve turizmle gündemde olmak istiyorduk. Bu konuda gerekli çalışmalarımızı göreve gelir gelmez başlattık ve önemli bir mesafe kat ettik. Alan başkanlığı görevine getirdiğimiz konunun uzmanı olan hocamız Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve ekibi de özveriyle çalıştı. 2000 yılında başlayan ama sonuç alınamayan çalışmalarda mutlu sona ulaştığımız için emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu kararla Bursa artık dünyanın tanıdığı bir yer olacak. Böylelikle özellikle tarih ve kültür turizminden daha fazla pay alacağımıza inanıyorum."

Kaynak: AA / Yerel
title
Close