Buğdayı 1 Milyon Faydalı Böcek Koruyacak
Bu yıl yağışların iyi gitmesiyle buğdayda yüksek verim beklenen Konya Ovası'nda, kalitenin de istenen seviyede olması için 1 milyonu aşkın süne düşmanı faydalı böcek, doğaya bırakılacak.
ABDULLAH YILDIZ - Bu yıl yağışların iyi gitmesiyle buğdayda yüksek verim beklenen Konya Ovası'nda, kalitenin de istenen seviyede olması için 1 milyonu aşkın süne düşmanı faydalı böcek, doğaya bırakılacak.
Mart ayından itibaren Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde faydalı böcek üretim çalışmalarına başlandı. Yaklaşık 6,5 milyon dekarlık buğday tarlalarında danelere zarar veren süne ve kımıla karşı biyolojik mücadele için yaklaşık 250 kişiden oluşan ekip görev alıyor.
İl Müdürü Seyfettin Baydar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaliteli buğday üretiminde zamanında gübre atımının yanı sıra süne ile mücadelenin de büyük önem taşıdığını belirterek, bu yöndeki çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi.
Mart ayından itibaren süne ile biyolojik mücadeleye başladıklarını ifade eden Baydar, buğdayda verim ve kaliteyi artırmaya yönelik ekipler oluşturduklarını dile getirdi.
Faydalı böcekler üretim kapında besleniyor
Tabiatta sivrisineğe benzer 'trissolcus' isimli faydalı böcekle süne yumurtalarını yok ettiklerini belirten Baydar, "Süne şu anda dağlarda. Mart ayında gidip o böceği toplayıp getiriyoruz. Üretim kaplarında besleyerek yumurta vermelerini sağlıyoruz. Faydalı böceği de Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonundan getirerek süne yumurtalarına yumurta bırakmalarını sağlıyoruz. Sünenin yumurtasında o faydalı böceği çoğaltıyoruz. Yıllık 1 milyon adet civarında faydalı böcek üretiyoruz" dedi.
Baydar, Konya'da 2004 yılından buyana yaklaşık 30 milyon faydalı böceği doğaya bıraktıklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"Son yıllarda yıllık 1 milyon adet civarında faydalı böcek üretiyoruz. Süneler normal şartlarda dağdan inip çiftçinin tarlalarına zarar vermeye başladığında 1 milyon böceği belirlenen alanlara salıyoruz. Süneler çiftleşip yumurta bırakmaya başladığında faydalı böcek süne yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakarak onları yok ediyor."
Yıllık 40 milyon liralık ekonomik katkı sağlanıyor
Süne zararlısı ile 2004 yılından buyana yapılan mücadelede emgi oranını yüzde 3,5'lerdan 0,9'lara düşürdüklerini vurgulayan Baydar, bu sayede çiftçilere büyük bir ekonomik katkı sağlandığını, biyolojik mücadele ile daha az kimyasal ilaç kullanıldığından doğanında korunduğunu dile getirdi. Baydar, "Her yıl elde ettiğimiz başarı toplamda çiftçilerimize kalite yönüyle yıllık 40 milyon liralık katkı sağlıyor. 10 yıllık olarak hesapladığınız da 400-500 milyon lirayı buluyor. Süne emgi oranı ne kadar düşük olursa çiftçimiz buğdayı daha fazla fiyata satabiliyor" diye konuştu.