Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Buğdaydaki Hastalıklar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Soyak: "Buğday'da görülen hastalıkları minimize etmek amacıyla il genelinde çiftçiyi eğitim çalışmalarına başladık"

Tekirdağ Gıda, Hayvancılık ve Tarım İl Müdürü Cevdet Soyak, buğdayda görülen hastalıkları minimize etmek amacıyla il genelinde çiftçiyi eğitim çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Soyak, Malkara ilçesindeki buğday ekili tarlalarda yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, 3 yıldır buğday tarlalarında görülen Takeal ( Karakök hastalığı) ile ilgili araştırmalar yaptıklarını, il genelinde çiftçilerden ve ziraat odalarından hastalıkla ilgili şikayetler aldıklarını belirtti.

İlçelerdeki ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte tarlaları dolaşarak yerinde incelemelerde bulunduklarını ifade eden Soyak, şunları kaydetti:

"Bazı tarlalarımızda görülen bu hastalık üreticilerimizin göz ardı ettikleri ilaçlama, toprak analizi, toprağın su dengesi, geç ve fazla gübreleme sonucu ortaya çıkıyor. Bu hastalık, yüzde  5-10 ürün kaybına yol açıyor. Amacımız ve çalışmalarımız önümüzdeki yıl sorunları nasıl sıfırlarız, nasıl daha iyi verim alabiliriz. Bunun üzerine yapılmış bir çalışmadır."

Soyak, çiftçilerin aynı ürünü 2 yıl üst üste tarlalarına ekmemesi gerektiğini, her yıl toprak analizi yaptırılması, ilaçlamanın zamanında yapılması, iyi ve kaliteli tohum seçilmesi, tohumun saklandığı yerin ilaçlanması ve sıcaklığının çok önemli olduğunu ifade etti.

Yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkacak raporun ziraat odalarına gönderileceğini ifade eden Soyak, çiftçilerin de buna göre önlemler alacağını söyledi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Desen Köyce, buğdayda görülen hastalıkların tek etmenle ortaya çıkmadığını belirterek, tohum veya toprak kaynaklı olduğunu ifade etti.

Tekirdağ ve Malkara'da tarlalarda yapılan incelemede buğdayın durumunun genelde iyi olduğu, tarlalarda yüzde 5 ila 10 arasında bir kaybın olduğu belirtildi. - Tekirdağ

Kaynak: AA / Yerel
title