Bu Pideye Kalp Dayanmıyor
Burak Altunöz - Salamura edilmiş yöresel peynirin kullanıldığı Sürmene pidesi, tadıyla farklı bir lezzet sunuyor ancak yağ oranı nedeniyle kalp-damar hastalarına tavsiye edilmiyor.
Burak Altunöz - Salamura edilmiş yöresel peynirin kullanıldığı Sürmene pidesi, tadıyla farklı bir lezzet sunuyor ancak yağ oranı nedeniyle kalp-damar hastalarına tavsiye edilmiyor.
Hamuru elle daire şeklinde açılan, salamura edilmiş yöresel peynirlerin kullanıldığı Sürmene pidesi, taş fırınlarda pişirilip, Trabzon tereyağı konularak servis ediliyor. Hamurun açılış ve pişiriliş şekli ile kullanılan malzemeler Sürmene pidesini lezzet olarak diğerlerinden farklı yapıyor.
Bıçağı gibi pidesi de meşhur olan Sürmene'de, 10 yıldır pidecilik yapan Hasan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, severek sürdürdüğü mesleğinde insanların Sürmene pidesine olan ilgisinden mutlu olduklarını söyledi.
Meşhur pidenin yapılış aşamalarını sıralayan Bayraktar, "Pide için gerekli yayla, telli ve kolot peynirleri bir arada doğranarak bir miktar su ile salamura ediliyor. Daha sonra un, tuz ve maya karıştırılarak hamur yapılıyor. Dinlendirilen hamur elle daire şeklinde açılıyor. Hamurun ince açılmasına özen gösteriliyor. Bu aşamadan sonra salamura peynirden ve Trabzon tereyağından hamurun üzerinde konuluyor. Sonra odun ateşiyle yanan taş fırında 10 dakika pişiriliyor. Bu sırada pidenin fırındaki yeri, iyi pişmesi için sürekli değiştiriliyor. Zamanla ateşin yoğun olduğu bölümden uzaklaştırılıp, kıvamında pişmesi sağlanıyor" diye konuştu.
Sürmene pidesini yerken bıçak ve çatal kullanmanın neredeyse imkansız olduğuna değinen Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bu pideyi meşhur kılan özelliklerin başında peynirlerin yöreye özgü ve doğal olması geliyor. Peynirlerin bir arada olması ve tereyağı ile buluşması insanlarda farklı bir lezzet oluşturuyor. Pide, üzerinde biriken yağın yenilmesi için bir dilim ekmek ile servis ediliyor. Pidenin bir diğer özelliği ise çatal ya da bıçak kullanılmadan yenilmesi.
Büyük şehirlerde Sürmene ve Karadeniz pidesi adı altında hizmet veren meslektaşlarımız da var. Ancak 'taş yerinde ağırdır' diye bir söz var. Burası Sürmene ve bu pidenin de burada yenmesinin ayrı bir zevki olduğunu düşünüyoruz."
-Ekmek ile servis ediliyor-
Sipariş üzerine bazen kendilerinin bezen de yöredeki vatandaşların ambalajlayarak il dışına pide gönderdiğini ifade eden Bayraktar, "Bu damak tadını başka yerde bulamayanlar sipariş ediyor. Biz de pideyi ambalajlayarak il dışına dahi gönderiyoruz. Pidemizde bol miktarda yağ kullanılıyor, lezzetin bir nedeni de bu tereyağı. Ancak kalp-damar, tansiyon ve şeker hastası müşterilerimize yağsız pide vermeye gayret ediyoruz. Çünkü gerek peynirin içerisindeki yağ, gerekse sonradan eklenen tereyağı rahatsızlanmalarına neden olabilir" dedi.
Bayraktar, peynirli Sürmene pidesinin yanı sıra kıymalı, kavurmalı ve karışık pide çeşitlerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.
-"Kalp hastalarına tavsiye etmiyoruz"-
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Örem, içerisindeki yağ ve karbonhidrat oranı nedeniyle kalp-damar hastalarına bu tür yağlı pide yememeleri tavsiye etmediklerini belirterek, "Pidedeki malzemeler, söz konusu rahatsızlıkları tetikleyebilir. Hastalarımıza bu tür ürünlerden uzak durmalarını öneriyoruz. Bu tür yiyecekler karbonhidrat ve katı yağ içerdiği için kalp, tansiyon ve diyabet hastaları açısından risk oluşturabilir" ifadelerini kullandı.
Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON