Haberler
Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yalçın hakkında yakalama kararı

Özel'in cezaevi ziyareti sırasında başkan yardımcısına operasyon

Çete ile anılan Güney Hastanesi'nin sahibi: Ortaokul mezunuyum, sigorta primim için hastaneyi satın aldım

İstanbul'un göbeğindeki hastaneyi bakın ne için satın almış

Merkez Bankası 20 Kasım'da sahte dolarlar için rapor hazırlamış

Paranın patronu piyasaları sarsan olay için rapor hazırlamış

Piyasaları alt üst eden sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Sahte dolar skandalı akıllara Saddam'ın yaptığını getirdi

Bu Müzede 7 Uygarlıktan Eserler Sergileniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalahöyük Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 30 yıldır Çağırkan köyündeki höyükten çıkarılan Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma, Frigya, Hitit ve Asur uygarlıklarına ait çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalahöyük Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 30 yıldır Çağırkan köyündeki höyükten çıkarılan Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma, Frigya, Hitit ve Asur uygarlıklarına ait çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü adına höyükte yapılan kazılarda çıkarılan av malzemeleri, mühürler, sikkeler, seramik parçaları, Çin'den gelen porselen parçaları, çeşitli yapılar, çanak, çömlekler, insan iskeletleri gibi çok sayıda buluntu, müzede ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Kalehöyük'teki kazılar, yaklaşık 30 yıldır bu bölgede çalışan Japon Profesör Sachihiro Omura tarafından yürütülüyor.

Omura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 yılda 7 medeniyetin kalıntılarına ulaştıklarını, çalışmalar kapsamında milattan önce 5 veya 6 binli yıllara tarihlenen neolitik döneme kadar inmeyi planladıklarını söyledi.

Bunun için 5-6 metre daha kazmaları gerektiğine işaret eden Omura, "İnmeyi planladığımız 5-6 metreyi kazmak 50 yıl sürer. Kaman Kalehöyük'te daha çok çalışmak lazım" dedi.

Omura, höyükten çıkan tarihi eserlerin Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'ndeki işlemlerin ardından arkeoloji müzesine teslim edildiğini dile getirdi.

Kazılarda Asurlulara ait insan iskeletleri çıktı

Müzedeki 7 uygarlığa ait izler hakkında bilgi veren Omura, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar 7 medeniyeti ortaya çıkardık. Milyonlarca seramik parçaları var. Asur ticaret kolonilerinin kullandığı tarihi buluntular var. Demir Çağı'na ait mühürler, Osmanlı dönemine ait sikkeler, Çin'den gelmiş Quin Hanedanı'na ait porselen parçaları var. Arkalarında Çince yazılar bulunuyor ve bunlar 17. yüzyılda gelmiş. Kaman Kelehöyük'ün İpek Yolu üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. En enteresan eserler arasında, Asurların bronz silahları var, bunlar yaklaşık 3 bin 800 sene öncesine ait. Yangın tabakadan Asurlulara ait 70'den fazla insan iskeletleri çıktı. Binanın dışında da insan iskeletleri vardı."

- Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, kazı çalışmalarının yapıldığı höyüğün yakınına yapıldı.

Müzede tarihi eserlerin yanı sıra Osmanlı dönemini anlatan maket, Kalehöyük'ün 1/100 oranında küçültülmüş, içinde LED aydınlatma sistemiyle kültür katlarını gösteren birebir maketi, ziyaretçinin tarihe dokunması amacıyla konulmuş seramik kasaları, bazı mühürlerin üç boyutlu gösterimini yapan kiosk makinesiyle çalışan LCD ekran, Hitit İmparatorluk Çağında ve Demir Çağında Kalehöyük'teki yaşantıyı anlatan ve yine bir kiosk yardımıyla 3 boyutlu canlandırmanın yapıldığı LCD ekran bulunuyor.

Japon Hükümeti'nin "Kültürel Mirası Koruma Projesi" çerçevesinde hibe olarak yaptığı Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 470 metrekaresi kapalı 1500 metrekarelik alanda höyük şeklindeki mimarisiyle dikkati çekiyor.

Japon Bahçesi ile aynı yerleşke içinde olan müze, 2011 yılında "En İyi Müze" seçilmiş, 2012 yılında da Avrupa'da "Yılın Müzesi" ödülüne aday gösterilmişti.

Kaynak: AA / Yerel
title