Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Bu Köyde Su Isıtma Derdi Yok

Bu Köyde Su Isıtma Derdi Yok
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Serhat Çağdaş - Ormanların korunması ve orman köylüsünün yaşam koşullarının iyileştirmesi amacıyla Artvin'de uygulanan proje sayesinde evlerine güneş enerji sistemi yaptıran köylüler su ısıtma derdinden kurtuldu.

Serhat Çağdaş - Ormanların korunması ve orman köylüsünün yaşam koşullarının iyileştirmesi amacıyla Artvin'de uygulanan proje sayesinde evlerine güneş enerji sistemi yaptıran köylüler su ısıtma derdinden kurtuldu.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürü Fuat Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü ORKÖY Dairesi Başkanlığı'nın, orman köylüleri için çeşitli projeler yürütültüğünü, ormanların korunması, orman köylüsünün kalkındırılması ve köylülerin refah düzeyinin artırılıp yaşam koşullarının iyileştirmesi amacıyla köylülere sosyal içerikli mikro krediler verdiğini söyledi.

Bu tür projelerin köylerdeki göçü engellemede yararlı olduğunu ifade eden Bilgin, "ORKÖY, özellikle orman içi ve bitişiğinde yaşayan orman köylülerimizin kalkınmalarına hizmet edecek şekilde krediler veriyor. Köylümüzün yaşam düzeyini iyileştirmek, köylerimizdeki göçü engellemek ve tersine çevirmek adına bu çalışmaları yapıyoruz" dedi.

Artvin merkeze bağlı Ortaköy köyünde bu yıl 15 aileye güneş enerjisi ile su ısıtma sistemi kurduklarını anlatan Bilgin, "Köyde bir aile, su ısıtma, çamaşır yıkama, banyo gibi ihtiyaçlarını yılda ortalama 5 ster odun yakarak karşılıyor. Bir köyü 50 hane olarak hesaplarsak o köyde yıllık 250 ster odun yakılacak. Yani bu köyde oduna yıllık 27 bin 500 lira dolayında para verilecek. Vatandaşımız güneş enerjisi sistemi ile oduna verdiği paranın yanında elektrikten de tasarruf etmiş olacak" diye konuştu.

Bilgin, uygulamayla ormanlar üzerindeki yükün azalacağını, binlerce ağacın kesilmekten kurtulacağını ve ekosistem dengesinin bozulmasının engellenmiş olacağını da vurguladı.

Güneş enerjisi sisteminin bir iki yılda kendini amorti ettiğine dikkati çeken Bilgin, hane başına bin 700 lira olarak verilen sosyal amaçlı ORKÖY kredilerinin, 1 yıl ödemesiz, 3 yıl boyunca eşit taksitlerle ve sıfır faizle geri ödendiğini belirtti. Bilgin, sistemin üç kolektörlü ve antifrizli tipte olduğunu söyledi.

Artvin Orman İşletme Müdürü Ünsal Ural ise Ortaköy köyünün yaklaşık 720 haneli olduğunu belirterek, "Böyle kalabalık bir köye sene içerisinde verdiğimiz 15 ünite az. Bu sayı inşallah daha da artar. Temiz enerji kullanımının yaygınlaşmasını istiyoruz" dedi.

Kredinin sadece orman köylüsüne verildiğine dikkati çeken Ural, güneş enerjisi sistemlerinin çoğalması sayesinde hava kirliliğinin ve ağaç kesiminin azalacağını kaydetti.

-"Teknolojinin imkanlarından faydalanmak büyük nimet"-

Ortaköy Köyü Muhtarı Kutsal Dalkılıç, güneş enerjisi sistemlerinin köye kurulmaya başlandıktan sonra vatandaşın bu rahatlığı fark ettiğini ve talebin arttığını belirtti.

Köyde su ısıtmak için soba kullandıklarını ve şehirlerdeki gibi kalorifer sistemlerinin olmadığını ifade eden Dalkılıç, "Sıcak su elde etmemiz için ilk önce sobayı yakıp sonra suyun ısınmasını beklememiz gerekiyordu. Ancak şimdi bu sistem kuruldu, banyomuzda, mutfağımızda, nerede sıcak su kullanmak istersek tesisatı çekerek her an sıcak su kullanabiliyoruz" diye konuştu.

Sistemin köyde yaygınlaştığını dile getiren Dalkılıç, "Kahvede sohbetlerde, güneş enerjisi sistemini kullananlar sistemin ne kadar faydalı ve pratik olduğunu anlatmaya başlayınca talepler de artmaya başladı. Önümüzdeki sene de 30'a yakın talep var. Biz bunları ilgili yerlere iletiyoruz, sağ olsunlar onlar da bizlere yardımcı olmaya çalışıyor. Sistem sayesinde elektrikten, odundan, her şeyden tasarruf ediyoruz. Köylümüz geçimini, ahırında, tarlasında, bağında, bahçesinde çalışarak sağlıyor. Burada işi bitince evine gelip hemen sıcak suyu kullanarak temizlenebiliyor. Teknolojinin imkanlarından faydalanmak çok büyük bir nimet" dedi.

-"Soğuktan ellerimiz simsiyah oluyordu"-

Köylülerden Ahmet Yeniçeri (61), güneş enerjisi sistemini ilk duyduğunda işe yarayıp yaramayacağı konusunda endişeli olduğunu ifade ederek, "İlk zamanlar işe yaramaz diye düşündüm ama taktırdığım zaman çok faydalı bir şey olduğunu gördüm. Üç yıldır kullanıyorum. Bağdan, bahçeden geliyoruz, çamur, toprak içinde sobamızı hemen yakamıyoruz. Fakat bu sistem sayesinde her an sıcak su bulabiliyoruz. Elektrikten ve odundan tasarruf ediyoruz. Eskiden abdest alırken soğuktan ellerimiz simsiyah olurdu. Şimdi sıcak suyla hemen abdest alıp ibadetimizi yapabiliyoruz. Çok iyi bir şey, bunu yapandan da verenden de sebep olandan da Allah razı olsun" diye konuştu.

Ev hanımı Gönül İnce ise sistem sayesinde her konuda çok rahatladığını belirterek, bulaşıkta, çamaşırda, ev temizliğinde her yerde sıcak su kullandığını söyledi. Kış aylarında sıcak su bulmanın çok güzel olduğunu ifade eden İnce, "Bu sayede çocuklarımızı daha rahat yıkayabiliyoruz. Sistem, bütün işlerimizi kolaylaştırdı" dedi.

Muhabir: Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban - ARTVİN

Kaynak: AA / Yerel
title