Bu Ekmek İsraf Edilemiyor
Gültekin Yetgin - Kamil Yılmaz - Doğu Karadeniz'den otobüslerle büyük şehirlere gidenlerin hediyelik olarak yakınlarına götürdüğü "Çavuşlu ekmeği", hamurundan yapılan ekşi mayadan üretilmesi nedeniyle bir haftayı aşkın süre aynı tazelikte...
Gültekin Yetgin - Kamil Yılmaz - Doğu Karadeniz'den otobüslerle büyük şehirlere gidenlerin hediyelik olarak yakınlarına götürdüğü "Çavuşlu ekmeği", hamurundan yapılan ekşi mayadan üretilmesi nedeniyle bir haftayı aşkın süre aynı tazelikte tüketilebiliyor.
Adını Görele'nin Çavuşlu beldesinden alan "Çavuşlu ekmeği", uzun süre bayatlamaması, uflanmaması ve küflenmemesi gibi özellikleriyle, tüketicilerinin ekmek israfını önlüyor.
Beldede 8 yıldır ekmek ustalığı yapan Mustafa Yolcu (30), AA muhabirine, ekmeğin hamurundan elde ettikleri ekşi mayayı kullandıklarını ve bunun ekmeğin bayatlamasını önlediğini söyledi.
Yolcu, Türkiye'de ekmek israfıyla ilgili kampanyaların başlatıldığını anımsatarak, "Bizim ekmeğimizin israf olma gibi bir riski yok. Ekmek israfına en büyük çözüm Çavuşlu ekmeği, bu ekmek bayatlamıyor, ufalanmıyor, küflenmiyor. Gönül rahatlığıyla bir hafta, 10 gün tüketilebiliyor. Bu sürenin ardından bayatlasa dahi küflenmiyor" dedi.
Çavuşlu ekmeği alan herkesin ekmek israfına yönelik kampanyalara destek olacağını dile getiren Yolcu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çavuşlu ekmeğinin geçmişi çok eski. Yıllardır Çavuşlu'da yapılıyor. Yuvarlak tarzda yapılan ve bayatlamaması yönüyle öne çıkan bu ekmek ilk olarak Çavuşlu'da üretildi ve daha sonra tüm Türkiye'ye yayıldı. Kendi ekşi mayası ayrı bir tat, ayrı bir lezzet veriyor. Diğer mayaları çok kullanmıyoruz. 2 kilogramlık bir ekmeği 5 liraya satıyoruz."
-Fırın önünde günde 20-25 otobüs duruyor-
Yolcu, Çavuşlu ekmeği almak için her gün şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan 20-25 otobüsün fırın önünde durduğunu ve yolcuların da bu ekmekten aldığını anlatarak, "Bu sayı yaz mevsiminde iki katına çıkıyor. Otobüslerin yüzde 80-90'ı ekmek için Çavuşlu'da duruyor. Yurt dışına sevkıyat yapan tır şoförleri de buradan ekmek alıyor. 10 gün yolculuk yapıyorlar ve buradan aldıkları ekmekleri bu sürede taze bir şekilde tüketebiliyorlar" diye konuştu.
Şehirler arası otobüs firmasında 8 yıldır şoför olarak çalışan Neşat Ünay ise Çavuşlu ekmeğini bayatlamaması ve lezzetli olması dolayısıyla tercih ettiklerini anlattı.
-Ekmeği hediye götürenler de var-
İstanbul'da ikamet eden Rıfkı İyidere ise 15 yıldır ailece Çavuşlu ekmeği tükettiklerini belirterek, "Hoş bir tadı var. İstanbul'da oturuyorum, herkes diyor ki memleketten ekmek getir. Arabamda yer oldukça götürüyorum. Hediye olarak akrabalarıma sunuyorum. Yiyebildiğini yiyorsun, yiyemediğini dolaba koyuyorsun, bayatlamıyor" ifadelerini kullandı.
Yayıncı: Orhan Topal - GİRESUN