Bu Bağda Bin 360 Çeşit Üzüm Yetişiyor
Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu'nda "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Tanımlanması ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar" Projesi kapsamında oluşturulan Milli Koleksiyon Bağı'nda Türkiye'nin her yöresinden bin 360 üzüm çeşidi bulunuyor Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Islah Genetik Bölüm Başkanı Uysal: "Bu şekilde asma çeşitlerimizin genetik kaynağını korumuş oluyoruz"
YAVUZ KARADUMAN - Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonunda, "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Tanımlanması ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar" Projesi kapsamında oluşturulan Milli Koleksiyon Bağı'nda, Türkiye'nin her yöresinden bin 360 çeşit üzüm bulunuyor.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Islah Genetik Bölüm Başkanı Tamer Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin binlerce yıldır yapılan bağcılık dolayısıyla bu konuda çok eski ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'nin, asma yetiştiriciliğinin oldukça eskiye dayanması nedeniyle üzüm çeşidi yönünden zengin olduğunu belirten Uysal, Bağcılık Araştırma İstasyonu olarak 1965 yılından bu yana "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Tanımlanması ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar" Projesini yürüttüklerini ifade etti.
Müdürlüklerinin Türkiye'deki asma genetik kaynaklarının belirlenmesi, tanımlanması ve muhafazası üzerinde araştırmalarda birinci derecede sorumlu kuruluş olduğunu vurgulayan Uysal, şöyle devam etti:
"Ülkemizin yerel asma genetik kaynaklarının toplanması, muhafaza edilmesi ve üzerinde tanımlama çalışmaları yapma konusunda çalışıyoruz. Bu şekilde yapılan çalışmalar 1960'lı yıllarda başlamıştır. Şu ana kadar bin 360 civarında üzüm çeşidi toplanmış durumdadır. Proje kapsamında mevcut yörelerinde kaybolma riskleri olan asma çeşitleri muhafaza ediliyor. Bu şekilde asma çeşitlerimizin genetik kaynağımızı korumuş oluyoruz."
Uysal, istasyondaki çeşitlerin, özellikleri yönünden tarandığını ve yeni çeşitler için ıslah çalışmalarına kaynak olduğunu kaydetti. - Tekirdağ