Haberler

Btso: "Tarih Başkenti İznik'te Farkındalık Oluşturmalıyız"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın marka kent olması için sadece sanayinin değil, tarih ve kültürel mekanların da kullanılması gerektiğini belirterek, "Bu yüzden İznik gibi tarihi mekanlara sahip çıkmalıyız" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa'nın marka kent olması için sadece sanayinin değil, tarih ve kültürel mekanların da kullanılması gerektiğini belirterek, "Bu yüzden İznik gibi tarihi mekanlara sahip çıkmalıyız" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 'sinerji toplantıları'na tarih başkenti İznik'ten başladı. BTSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri, İznik'teki tarihi mekanları gezerek bilgi aldı. İlk önce Hz. Abdulvahap Sancaktar'ın türbesini ziyaret eden heyet, ardından sırasıyla Lefke Kapı, Yeşil cami, 1. Murad'ın annesi için yaptırdığı Nilüfer Hatun İmarathanesi'ni gezdi. Üyeler, buradaki tarihi mekanlar hakkında bilgi topladı. Süleyman Paşa Medresesi içinde bulunan Çiniciler Çarşısı'nda incelemelerine devam eden üyeler, buradaki sanatçılardan İznik çinisinin nasıl üretildiğini görme imkanı buldu. BTSO heyeti, son olarak İl Özel İdaresi kaynakları tarafından restore edilen Roma Tiyatrosu ve Ayasofya Camii'ni gezdi.

Gezinin ardından açıklamalarda bulunan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, mayıs ayındaki seçimin ardından ilçelerdeki sinerji toplantılarına ilk olarak İznik'te başladıklarının altını çizdi. Bursa'nın önümüzdeki dönemlerde sadece sanayi değil, turizm, eğitim ve sağlıkta yapacağı projelerde bölgesel çeşitlendirmenin önemli rol alacağını kaydeden Burkay, "Bu anlamda da bu hafta İznik'e geldik. İznik'in tarihini geziyoruz. Ben gerçekten öncelikle bu ziyaretin çok geç kalınmış bir adım olarak görüyorum. 1,5 saatlik yolculuk esnasında bambaşka bir dünyaya geldik. İznik tam bir açık hava müzesi. Her taraf tarih koyuyor. Bugün İznik'te kottan dolayı birçok tarihi eser toprak altında. M.Ö.'ye dayanan birçok tarihi eser bu coğrafyada. Bütün medeniyetlerin ilk göz ağrısı burası. Bu anlamda Bursa'yı marka kent yapmak istiyorsak İznik'teki zenginliği ve mirası mutlaka kullanmalıyız" dedi.

Burkay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bursa'da sanayi var, turizm var. İstiyoruz ki, İznik'inde bu turizm pastasından pay alsın. BTSO olarak,

İznikli'lerin ortaya çıkartacağı master projelere hükümet ve bakanlık nezdinde köprü olmaya hazırız.

İznik tarım memleketi. Sanayide olmadığına göre, ağırlık turizm olmalı. Buradan geçecek otoban ilçenin

lojistiğini sağlayacaktır. Bu da gelecek olan yerli ve yabancı turisti 2-3 gün konaklatacaktır. İznikli proje üretsin, biz de sahiplenerek hayata geçirelim, ilçeyi hak ettiği yere getirelim. Paylaşacağımız bilgi alışverişinde ve üretilecek her projede lobi faaliyetleri yürütmeye hazırız".

İZNİK'E BTSO DESTEĞİ

İznik'in tanıtımının sadece ilçedeki yerel yöneticilerin sorumluluğunda olmadığını ifade eden Burkay, "Bunu sadece İznik yapamaz. Bu anlamda bir şemsiye örgütü BTSO olarak, İl Özel İdaresi ve Valilik ile birlikte İznik'in turizmde yapacağı projelerde çalışmalar yapmamız lazım. Bu bölge sadece Bursa için değil, Türkiye için de önemli. Hıristiyanlık alemi için önemli bir merkez. Burada mutlaka tarihten bize kalan mirası orijinaliyle korumamız lazım. Bunların geçmiş dönemlerde kullanılan gerçek sahipleri ise bunların torunlarını buraya getirecek projeler oluşturmalıyız" diye konuştu.

"İZNİK'İN EFES'TEN FARKI YOK"

Bursa'da İznik için farkındalık oluşturacak organizasyonlar yapmayı planladıklarını ifade eden Burkay, "Bursalıların İznik'in farkında olması lazım. Şu an bir farkındalık yok. İznik haftası ve İznik yılı gibi bir şey yapmak istiyoruz . Alışveriş şenliği yapıyorsak İznik'in Bursalılar tarafından keşfedilmesini sağlayacak etkinlikler organize etmeliyiz. Burası gerçekten bu alanda kullanılacak bir mekan. İznik'in Ege'de ve Akdeniz'de Efes gibi tarihi yerlerden hiçbir farkı yok. 3 milyon nüfusa sahip Bursa'nın öncelikle İznik'i keşfetmesi lazım. İznik için bugüne kadar çıkartılan projeleri çıkartmamız lazım. Bu çalışmalara liderlik yapıp İznik'in tanıtılmasında rolümüz olursa mutlu oluruz."

Burkay, bu ziyaretlere ramazan ayından sonra da devam edeceklerini sözlerine ekledi.

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ise, meclis başkanlık divanı olarak bu geziyi düzenlediklerini belirterek, bu tür organizasyonların meclis üyeleri arasında sinerji sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

İznik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dede, BTSO üyelerini tarih başkenti İznik'te ağırlamaktan mutluluk duyduğunu kaydetti. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close