Brezilya Büyükelçisi Gso'yu Ziyaret Etti
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye ve Brezilya arasındaki yapılacak karşılıklı anlaşmalarla dış ticaretin çok daha fazla gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye ve Brezilya arasındaki yapılacak karşılıklı anlaşmalarla dış ticaretin çok daha fazla gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgoda ve beraberinde Brezilya Fahri Konsolosu Murat Kökoğlu, GSO'yu ziyaret etti.
Türkiye'nin altıncı büyük ekonomik şehri olan Gaziantep'in, geçen yılki ihracatının 6,7 milyar dolar olduğunu ve 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Konukoğlu, Gaziantep'ten 2014 yılında Brezilya'ya yapılan ihracatın 18 milyon 394 bin dolar olduğunu, ihraç kalemleri içerisinde suni sentetik iplik, kuru meyveler ve mamulleri, makine halısının en fazla payı aldığını belirtti.
Konukoğlu, Türkiye'nin Brezilya'ya ihracat rakamlarının istenilen seviyede olmadığını ifade ederek, "İki büyüyen ülke arasındaki dış ticaret hacminin düşük olduğunu görüyoruz. Aslında iki ülke arasında yapılacak anlaşmalarla, karşılıklı ticaret çok daha fazla gerçekleştirilebilir. Gaziantep'ten gıda ürünlerinde ve diğer konfeksiyon ürünlerinde de ticareti artırma arzusu içerisindeyiz" dedi.
Gaziantep'in dinamik bir şehir olduğunu anlatan Konukoğlu, 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedeflediklerini, bunu yapabilecek kapasiteye sahip olduklarını kaydetti. 2008 yılından beri dünya ekonomisinin bir daralma içinde olduğunu, petrol fiyatlarının düşmesinin de ham madde ve mamul fiyatlarını düşürdüğüne dikkati çeken Konukoğlu, önümüzdeki dönemde dünya ekonomisinde bir toparlanma olacağını, özellikle Suriye ve Irak'ta yaşanan olayların durulmasıyla birlikte bu pazarların tekrar Gaziantep'in önüne açılacağını bildirdi.
"TİCARET HACMİNİ GELİŞTİRMEDE EN GÜZEL ÖRNEK GAZİANTEP"
Büyükelçi Antonio Luis Espinola Salgoda ise konuşmasında, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde bazı fabrikaları gördüğünü belirtirken, "Gaziantep'in sanayisinin ne kadar çeşitli olduğunu gördük. Sanayileşmede son teknolojileri kullanan bir şehir" diyerek, düşüncelerini paylaştı.
Büyükelçi Salgoda, şunları kaydetti:
"İkili ilişkilerde çok zayıfız, ticaret hacmini artırmamız lazım. Brezilya'da da çok ciddi bir ekonomik sıçrama var. Ticaret yapacağız, ama neredeyse aynı ürünleri alıp satıyoruz, sıkıntı görebildiğimiz kısım burada. Birbirimizi tamamlayan ürünler olsa ikili ilişki sürecini hızlandıracak. Bu aşamada hükümetlerin önemli rolü var. Özellikle ticaret hacmini geliştirmek adına neleri kolaylaştırabiliriz, bunları hükümetlerin öne koyması ve yolları açması lazım. Bunların en önemlisi anlaşmalar."
İki ülkede de alışılagelmiş konseptlerin dışına çıkılması gerektiğini, farklı şehirlerle işbirliği yapılarak ticaretin geliştirilebileceğini belirten Salgoda, "Alternatifler geliştirilmeli, Gaziantep buna en güzel örnek" sözlerine yer verdi.
Bunun üzerine, "Brezilya'dan yatırımcıları ve ticaret adamlarını Gaziantep'te misafir etmek bizim için onurdur" diyen GSO Başkanı Konukoğlu, ziyaretin sonunda Büyükelçi Salgoda'ya, yöresel el yapımı kahvedanlık hediye etti. - GAZİANTEP