Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Braille Alfabesi "Karanlık Dünyasını" Aydınlatıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı'da görme engelli kadın, Braille alfabesiyle yazılı kitapları okuyarak karanlık dünyasını aydınlatıyor.

Ferhat Barulay/ Özgür Alantor - Çankırı'da doğuştan görme engelli kadın, ortopedik engelli komşusunun kütüphaneden temin ettiği Braille alfabesiyle yazılı kitapları okuyarak karanlık dünyasını aydınlatıyor.

Görme engelli Gülseren Bilal (40), ortopedik engelli komşusu Hatice Yaman'ın

(41) desteğiyle okuma azminden vazgeçmedi.

Bilal, komşusunun İl Halk Kütüphanesi'nden getirdiği Braille alfabesiyle yazılı kitapları okuyarak ve ses kasetlerini dinleyerek dünyayı tanıma fırsatı buluyor.

Bilal, AA muharine yaptığı açıklamada, ilköğretim eğitimini Ankara'da tamamladıktan sonra, ortaöğretim ve liseyi dışarıdan girdiği sınavlarla bitirdiğini söyledi.

Lisenin ardından 1994'te girdiği üniversite sınavında Ankara Üniversitesi Çankırı Meslek Yüksekokulu Turizm İşletmeciliği Bölümü'nü kazandığını anlatan Bilal, maddi imkansızlıklar nedeniyle okuyamadığını söyledi.

Evli ve iki çocuk annesi olduğunu aktaran Bilal, şöyle konuştu:

"Okumayı ve çocuklarımı çok seviyorum. Komşum Hatice'nin kütüphaneden getirdiği kitaplarla kitap okuyabiliyorum. Kültürel ve insan hikayelerinin olduğu kitapları okumaktan hoşlanıyorum. Her engellinin yapabileceği şeyler vardır.

'Engelliyim' diye köşeye çekilmek, yanlış bir düşünce. Ben bile bu halimle, bu yaşımda okumayı çok seviyorum. Bazı kursların açılması halinde oralara da gideceğim. Görüp de okumayanlar, yanlış yaparak kendi hayatlarında bazı şeyleri kısıtlamış oluyor. Okumamak, en büyük hataları."

Okumanın kendisini topluma kazandırdığını ifade eden Bilal, okuyarak kültürel açıdan geliştiğini söyledi.

Çocuklarının okumasına da önem verdiğini ifade eden Bilal, şöyle devam etti:

"Onların geleceğine de elimden geldiği kadarıyla destek olmaya çalışıyorum. Dünyayı okuyarak görüyor, nerede ne olup bittiğini okuyarak, dinleyerek öğreniyorum. Okurken kendime güvenim geliyor, çevremden haberim oluyor. 40 yaşında olmama rağmen santral belgem var. Her mücadelenin bir karşılığı vardır. Bir şeyler yaparsan onun bedelini alırsın.

Çok okursan onun karşılığını alırsın, çevrene ve insanlığa faydalı olursun."

-"Elimden geldiği kadar yardımcı oluyorum"-

Ortopedik engelli Yaman da kütüphanedeki eserleri Gülseren Bilal'in evine getirmekten duyduğu menuniyeti dile getirdi.

Yaman, aynı apartmanda oturdukları komşusu Bilal'le yaklaşık 2 yıldır arkadaşlık yaptığını, onun okuma aşkının kendisini etkilediğini söyledi.

İlk zamanlar arkadaşı Bilal'e, görememesinden dolayı "hiçbir şey bilmiyor" gözüyle baktığını anlatan Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraya taşındığımda Gülseren ablayı tanıdıkça ondan etkilendim. Kişilik olarak da çok iyi bir insan. Braille Alfabesi okuduğunu öğrendim. Sürekli il merkezine gidip geldiğim için ona kitap ya da kaset getirebileceğimi söyledim. O şekilde bağlantı kurduk. Elimden geldiği kadar yardımcı oluyorum. Gülseren ablayı engelli olarak görmüyorum. O kendisini geliştirmiş bir şeyler yapmaya çalışan başarılı bir insan."

-"Braille alfabesiyle basılı yayınımız çok az"-

Çankırı İl Halk Kütüphanesi Müdürü Songül Kapusuz ise Bilal ve Yaman'ın kütüphanelerinin üyesi olduğunu, iki engellinin arasındaki dayanışmayı mutluluk verici olarak nitelendirdi.

İl Halk Kütüphanesi'nde görme engelliler için kaynaklarının bulunduğunu vurgulayan Kapusuz, şunları anlattı:

"Gülseren Hanım, evinin uzak olmasından dolayı kütüphanemize pek fazla gelemiyor. Hatice Hanım vesilesiyle kütüphaneden kaset ya da Braille alfabesiyle basılı yayınlar göndererek, Gülseren Hanım'a yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki Braille alfabesiyle basılı yayınımız çok az. Bu konuda çok fazla yardımcı olamıyoruz. Kasetlerle destek vermeye çalışıyoruz."

Kapusuz, Bilal ve Yaman'ın azim ve yaşama tutunma güçlerinin diğer insanlara örnek teşkil etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Atakan Çelik - ÇANKIRI

Kaynak: AA / Yerel
title