Haberler

Bozyazı'da 'Madde Bağımlılığı ile Mücadele' Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin’in Bozyazı ilçesinde gerçekleştirilen ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele’ konulu toplantıda, sağlıksız nesil ve toplumların hiçbir alanda başarılı olmalarının mümkün olmadığı vurgulanırken, gençlerin kötü alışkanlıklardan korunmasının, tüm bireylerin görevi olduğu belirtildi.

Mersin'in Bozyazı ilçesinde gerçekleştirilen 'Madde Bağımlılığı ile Mücadele' konulu toplantıda, sağlıksız nesil ve toplumların hiçbir alanda başarılı olmalarının mümkün olmadığı vurgulanırken, gençlerin kötü alışkanlıklardan korunmasının, tüm bireylerin görevi olduğu belirtildi.

Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen toplantıya, Kaymakam Suat Yıldız, İlçe Emniyet Müdürü İsrafil Ergün, Belediye Başkan Yardımcısı Birsen Atılgan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Konya ile kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Bozyazı Kaymakamı Yıldız, devletin anayasal görevlerinden bir tanesinin de gençleri bu zararlı maddelerden korumak ve varsa bu alışkanlıklardan kurtararak bunlarla mücadele etmek olduğunu söyledi. Özellikle gençler arasında madde bağımlılığı ile mücadelenin profesyonellik gerektiren bir iş olduğunu, bu konuda emniyet, jandarma ve sağlık kuruluşlarının gereken çalışmaları yaptığını vurgulayan Yıldız, "Ancak bize yardımcı olacak en önemli hususlardan bir tanesi de ailedir. Ailelerin madde bağımlılığıyla ilgili bir tespitleri olduğunda, bunu saklamamaları ve profesyonel destek almaları gerekir. Ailelerin kendi başlarına sürdürebilecekleri bir iş değildir" dedi.

Bozyazı'da gençlere yönelik sosyal alanların yetersiz olması nedeniyle okulların sosyal etkinliklere ağırlık vermesini, yeni eğitim öğretim döneminde okullarda 'Bir Öğretmen Bir Öğrenci' projesinin uygulanacağını, öğretmen ve öğrencilerin ders dışında vakit geçireceği projeler sunmalarını teşvik edeceklerinin altını çizen Yıldız, "Öğretmenlerimiz rol model olmalı. Öğretmen öğrencisiyle daha fazla vakit geçirmeli. Öğretmenlerimiz biraz özverili davranarak ders dışı zamanlarda öğrencilere daha çok zaman ayırmalı" diye konuştu.

Konuşmasında, ailelere ve toplantıya katılanlara seslenen Yıldız, şöyle devam etti; "Çocuğun şu veya bu sebeple bir maddeye bağımlı olması utanılacak bir durum değil. Mücadele edilmesi gereken bir hastalık olarak nitelendirilmeli. Aileler zaman zaman bunu utanç kaynağı olarak görmekte, ilgili mercilere sağlık kurumlarına başvurmakta gecikmektedirler. Gençlerimiz hata yapabilir. Biz onları bu hatadan mümkün olduğunca korumalı, hata yaptıklarında da en az zararla bu hatadan sıyrılmalarını sağlamalıyız. Onlar bilerek ve isteyerek utanılacak davranış yapmıyorlar, onlar bir şekilde kandırılıp maddeyle tanıştırılıyorlar. Aileler utanmayacak, üstüne gidecek, mücadele edecek, çocuklarını bundan koruyacaklar. Ben dahil kimse 'benim başıma gelmez' dememeli. Toplumdaki bütün çocukları kendi çocuklarımız yerine koyarak, bu empatiyi yaparak elimizden geleni yapmalıyız."

"GENÇLERİ MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUMAK, HEPİMİZİN ORTAK SORUMLULUĞU"

Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ahmet Hakan Acı ise 'Madde Bağımlılığı Eylem Planı' hakkında bilgiler verdi. 2013 yılından bu yana 'madde bağımlılığı ve sigaranın sağlığa zararları' konusunda okullarda, kamu kurumlarında ve halka yönelik bilgilendirme eğitimleri gerçekleştirdiklerini kaydeden Acı, madde kullanımını tetikleyen nedenlerin başında arkadaş grubuna bağlı nedenler bulunduğunu, bunu ebeveyne bağlı nedenler, kişiye bağlı nedenler, toplumsal kültürel nedenler ve maddelere karşı olan tutumlar olarak devam ettiği söyledi. Acı, "Madde kullanımını tetikleyen nedenlere bakıldığında, toplumun madde kullanımına karşı daha bilinçli davranmaları gerekmektedir. Özellikle geleceğimiz olan gençlerin madde kullanımını engellemek, hepimizin ortak sorumluluğu olmalıdır" dedi.

"BAĞIMLILIK SEVGİYİ YOK EDERKEN, SUÇ ORANLARINI DA ARTTIRIYOR"

Madde bağımlılığının günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, zararlarının açıkça bilinmesine rağmen yapılan araştırmalarda tüm dünyada zararlı madde kullanan insanların sayısının her geçen gün arttığını, toplumda yıkıcı etkileri olan zararlı alışkanlıkların ülke ekonomisine de büyük kayıplar verdirdiğini dile getiren Acı, 2013 yılında madde bağımlılığında sigara, esrar ve alkolün ilk üç sırada bulunduğunu, yasadışı kullanılan madde olarak da esrarın birinci sırada yer aldığının araştırmalar sonucunda belirlendiğini, madde kullanımının temelinde ekonomik, psikolojik ve sosyal sorunların yattığını söyledi. Sağlıksız nesil ve toplumların, hiçbir alanda başarılı olmalarının mümkün olmadığını belirten Acı, "Sağlıklı ve mutlu bir toplum oluşturmak için geleceğimiz olan çocuklarımızın ve insanımızın kötü alışkanlıklardan uzak durması oldukça önemlidir. Alkol, sigara, esrar, eroin ve benzeri alışkanlıklar aile bağlarının zayıflamasına, sevginin yok olmasına, sosyal yaşantının bozulmasına, suç olaylarının artışına, arkadaş kayıplarına, ekonomik sıkıntılara, okul ve iş başarısında düşüşlere neden olmaktadır. Bilinçli ve sağlıklı bir toplum olabilmek adına çocuklar ve gençlerimiz başta olmak üzere, toplumumuzdaki tüm bireylerimizin bu zararlı maddelere ulaşmasını önlemek tüm toplumun görevidir. Uyuşturucu ve alkol kullanan kişinin kendisine, ailesine ve çevresine zarar verdiğini el birliğiyle önce çocuklardan başlayarak, gençlere ve toplumun tüm kesimlerine anlatmak da tüm bireylerin ortak sorumluluğu olmalıdır" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close