Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Milyonların gözü bu toplantıda! Asgari ücret için öne çıkan rakam 23 bin TL

Milyonların gözü bu toplantıda! İşte asgari ücret için öne çıkan rakam

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Botox'un Kullanım Alanı Yaygınlaşıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Botox’un kullanım alanının giderek yaygınlaştığı bildirildi.

Botox'un kullanım alanının giderek yaygınlaştığı bildirildi.

Botulinum Toksini'nin (Botox), halk arasında yılan zehiri olarak bilinmesine rağmen aslında tıp dilinde "Clostridium Botulinum" adıyla anılan bakterinin salgıladığı bir toksin olduğu belirtildi. Bu bakterinin yol açtığı zehirlenme tablosuna "botulizm" denildiğini ifade eden Dünya Göz Hastanesi Adana Medical Koordinatörü Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, "Botox'un varlığı 19. yüzyılın sonlarından beri bilinmektedir. Botulizm ilk kez literatüre o tarihlerde geçmiştir. Botulizm hijyenik koşulların düzelmesiyle, evde yapılan konserve geleneğinin giderek azalmasıyla, günümüzde daha az görülen bir zehirlenmesi tablosudur. Botulizme yol açan Botox bilinen en güçlü nörotoksindir" dedi.

1980'lerin başından itibaren medikal alanda uygulanmaya başlanan Botox'un ilk kullanım alanının şaşılık olduğunu hatırlatan Op. Dr. Cüneyt Karaarslan, şunları söyledi:

"Daha sonra hızla nörolojinin kullanım alanına girdi. Distonilerin (vücutta yüz dahil birçok bölgesinde istemsiz hareketlere yol açan hastalıklar gurubu) tedavisinde, özellikle de fokal distonilerin tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Medikal tedavinin de söz konusu olduğu bu hastalıklarda artık Botox'un ilk tercih edilen tedavi yaklaşımı olduğunu vurgulamak gerek. Kas içine enjekte edilerek olarak kullanılan bu ajan başlıca aşırı kasılan kasta geçici güçsüzlük yaparak etkisini göstermekte, bu etki de 3-4 ay sürmektedir."

Botox'un nörolojide kullanıldığı alanların giderek genişlediğini kaydeden Karaarslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Botox, serebral palsi (CP), multiple skleroz (MS) inme gibi hastalıklarda ortaya çıkan spastisiteyi ortadan kaldırmak amacıyla, hastaya fonksiyonel açıdan katkıda bulunacak kas gruplarının enjeksiyonu başarılı sonuçlar vermektedir. Botox ayrıca üroloji, gastroentroloji, plastik cerrahi, dermatoloji alanlarında uygulandığı gibi, kullanım alanları giderek genişlemektedir. Aslında uzun süredir- 25 yıldır- tıbbın hizmetinde olan Botox hekimlerin gayet iyi bildiği etkili bir tedavi yöntemidir. Yüz çizgilerini ortadan kaldırmak amacıyla kozmetik alanda kullanıldığından beri medyada sık olarak ismi geçmeye başladı. Yukarıda da vurgulandığı gibi, Botox ile büyük bir hasta ve hastalıklar grubunun sağaltımı sağlandığında daha geniş bir yelpazeyi içeren diğer kullanım alanlarının öneminin vurgulanması gerektiğini düşünmekteyim." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title