Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ulussever Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi ve 2023 hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için mevduat bankacılığından yatırım bankacılığına geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi ve 2023 hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için mevduat bankacılığından yatırım bankacılığına geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Adana Sanayi Odasından yapılan açıklamaya göre, Ulussever, odayı ziyaret ederek, Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Menevşe ve sanayiciler ile bir araya geldi, "Ekonomik büyüme ve Borsa İstanbul" konulu seminer verdi.

Ulussever, siyasi ve ekonomik istikrarın yanı sıra yatırım ortamının iyileştirilmesi sonucu Türkiye'nin uluslararası alanda bir cazibe merkezi haline geldiğini, 2001 yılında 5 bin 100 olan uluslararası sermayeli şirket sayısının 3 yılda 8 kat artarak 41 bin 400'e yükseldiğini, bunun güzel ve önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Bankacılığın 2001 krizi sonrası sektördeki değişiklikler ve reformlar sonucu güçlü sermaye yapısı ile özel sektörü ve büyük projeleri başarıyla fonladığını ifade eden Ulussever, şunları kaydetti:

"Sektörün aktif büyüklüklerinin milli gelire oranının 2002'de yüzde 61 iken 2014'te yüzde 114'e çıkması hem iyi hem kötü. Bugün bankalarımız daha çok mevduat üzerinde yoğunlaşmakta, KOBİ'lerimizi, sanayicilerimizi desteklemekte yetersiz kalmakta. Sektörün ekonomi içindeki payının uluslararası ortalamalara yaklaştığı bir dönemde, Türkiye sürdürülebilir büyümesi ve 2023 hedeflerini sağlayabilmesi için mevduat bankacılığından yatırım bankacılığına geçmemiz gerekmektedir."

"Halka arzda fazla başarılı olamadık"

Ulussever, borsaya kayıtlı 422 şirketin milli gelirdeki payının yüzde 36 olduğunu, en büyük ilk bin şirketten 123'ünün halka arz edildiğini vurguladı.

Ulussever, "Halka arz noktasında fazla başarılı olamadık. Siyasi ve ekonomik istikrar devam ettiği takdirde bunda pozitif gelişme olacağı kanaatindeyim. Finansal piyasaların banka merkezli olmaktan çıkarılmalıdır. Borsaya kayıtlı şirketlerin milli gelirdeki payını gelişmiş ülkelerdeki yüzde 60-70 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Sermaye piyasalarının, yatırımcıların farklı talep ve ihtiyaçlarına cevap verecek ürün çeşitliliğini oluşturması gerektiğini belirten Ulussever, halka arzların kurumsallaşmayı teşvik ettiğini, şirketlere finansman sağlamanın dışında yüksek kredibilite ve işlem gören paylara likidite imkanı kazandırdığını ifade etti.

Ulussever, halka arzın yaygınlaştırılması ve şirketlerin hisse senedi ve tahvil ile borçlanması için çalışmaların yoğunlaştırıldığını kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel
title