Haberler

Bolvadin'de Ekili Araziler ve Bahçelerde İncelemelerde Bulunuldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolvadin ilçesinde, Bolvadin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Dayı ve Haspınar Tarım Genel Koordinatörü Ergün Doğan, ilçe merkezi ve Dişli, Özburun ve Kemerkaya beldelerindeki ekili araziler ve bahçelerde incelemelerde bulundu.

Bolvadin ilçesinde, Bolvadin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Dayı ve Haspınar Tarım Genel Koordinatörü Ergün Doğan, ilçe merkezi ve Dişli, Özburun ve Kemerkaya beldelerindeki ekili araziler ve bahçelerde incelemelerde bulundu.

Ergün Doğan, meyve bahçelerinde yaprak biti ve kırmızı örümceği zararlılarına rastlandığını söyledi.

Haspınar Tarım Genel Koordinatörü Ergün Doğan, bahçelere yoğun bir şekilde zararı olduğu gözüken yaprak biti ve kırmızı örümceğin zararlarını bahçe sahiplerine anlattı. Ergün Doğan, yaprak bitinin zararlarını şöyle özetledi; "Bitki özsuyunu emerek bitkiyi zayıflatır ve kurutur, gelişmenin durmasına, verimin azalıp ürün kalitesinin düşmesine neden olur. Üzerinde bulunduğu bitkilerin yapraklarında bükülme ve kurumalar görülür. Yaprak bitleri bazı hastalıkları üzerinde taşır, bu hastalıkları gezindikleri bitkilere bulaştırırlar. Yaprak ve genç sürgünlerde beslenirken çıkardıkları tatlı maddelerle yaprakların ve sürgünlerin üzerini örterek havayla temasını keserler. Bu tatlı maddelerin üzerinde bazı mantarlar gelişir ve bitkinin üzerinde siyah renkli bir tabakanın oluşmasına neden olur"

Kırmızı örümceğin bitkilere verdikleri zarar hakkında da bir açıklama yapan Doğan, şöyle konuştu: "Gözle görülmesi zor küçük zararlılar olan kırmızı örümcekler, bitkilerin yapraklarının özsuyunu emerler, bunun sonunda da yapraklar sararır ve bitkide önemli verim kayıplarına neden olur. Bu sararmalar ve yaprakların alt yüzeylerinde ördükleri ağlarla var oldukları anlaşılır."

BİTKİLER İÇİN REÇETE YAZILDI

Bolvadin merkezi ve civar kasabalarının bir diğer sorununun da topraklarının çok kireçli olduğu vurgusunu yapan Doğan, genel olarak çiftçilerimizin toprak analizi alışkanlıklarının olmadığını, bunun sonucunda yanlış gübrelemenin yapıldığını ve bunun sonucunda yapılan aşırı kimyasal gübrelemenin de topraklarımızı kireçli bir hale getirdiğini söyledi. Doğan, genel olarak topraklarımızdaki pH (toprağın tansiyonu) 6,5 -7 arasında olması gerekirken, bizim topraklarımızda bu değerin yaklaşık 8 değerinde olduğunu anlatan Doğan, "Bunun sonucunda topraklarımızda bulunan bazı besin maddelerinin özellikle demir ve çinkonun bitki tarafından alınamadığını ve dışarıdan takviye olarak verilmesi gerekiyor" dedi.

Arazi gezilerinde bitkilerde görülen hastalık, zararlılar ve besin maddesi noksanlıkları için reçete yazılırken, çiftçilerin belirtilen ilaç ve malzemeleri her türlü tarımsal malzemelerin bulunduğu Bolvadin Ziraat Odasından temin edebilecekleri söylendi. Bolvadin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Dayı da, Doğan'a yaptığı çalışmaların Ziraat Odasının vizyonunu genişlettiği için teşekkür etti. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close