Haberler

Bodrum'da Res Tepkisi Büyüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu, Bodrum Yalıkavak-Geriş, Gümüşlük ve Dağbelen’e kurulması planlanan RES’lerle ilgili üçüncü kamuya açık toplantısını gerçekleştirdi.

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu, Bodrum Yalıkavak-Geriş, Gümüşlük ve Dağbelen'e kurulması planlanan RES'lerle ilgili üçüncü kamuya açık toplantısını gerçekleştirdi.

Bodrum'da kurulması planlanan Rüzgar Enerji Santrallerİ-RES'lere karşı direniş başlatan Çevre Koruma Derneği, üçüncü toplantısını Yalıkavak Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Bölgede RES için kamulaştırılan 14 milyon metrekarelik alanda tarlası ve bahçesi olan bazı vatandaşlar da toplantıya ellerinde "Bodrum'da RES, vallahi PES", "RES'e değil, yerine karşıyız" yazılı pankartlarla katıldı. Dernek Başkan Yardımcısı Mustafa Tanışık'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya, CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, eski Yalıkavak Belediyesi Başkanı Mustafa Saruhan, bazı CHP'li belediye meclis üyeleri, MHP eski ilçe başkanı Asım Başaran, MHP ilçe yönetiminden bazı isimler ve CKD Halikarnas Bodrum Başkanı Bedriye Gürkan da katıldı. "RES'lere değil, yerine karşıyız" diyen Çevre Koruma Platformu, RES'lerle ilgili son gelişmeleri aktardı.

Çevre Koruma Platformu Başkan Yardımcısı Mustafa Tanışık, 2007 yılından itibaren sinsice sürdürülen RES lisans çalışmalarının bugün itibariyle Yalıkavak'ta 14 milyon 380 bin metrekarelik alanın 49 yıllığına özel bir şirkete verilmesiyle sonuçlandığını belirterek, çıkarılan 'acil kamulaştırma' kararını eleştirdi. Türkiye yasalarına göre acil kamulaştırma kararının ancak savaş ve seferberlik durumunda alınabileceğini söyleyen Tanışık, şirketin RES arazisi için 'ÇED raporu gerekli değildir' kararı çıkarmasını da eleştirdi. Mustafa Tanışık, bu kararın sadece 98 dönümlük alan için çıkarıldığını söyledi. Türkiye'de toplam 24 bin rüzgar tribünü olduğunu ve bunların yüzde 90'ının Ege bölgesindeki kıymetli arazilerin üzerinde bulunduğunu söyleyen Mustafa Tanışık, "Bir tribünün 300 metre yarıçapında bitkileri kurutma olasılığı olduğu biliniyor. Ayrıca çevreyi kirletiyor" diye konuştu.

YALIKAVAK 'EVET' DEDİ İDDİASINA SARUHAN'DAN YANIT

Toplantıda daha sonra Saray Doğayı Koruma Derneği tarafından hazırlanan RES'lerle ilgili bir kısa film gösterildi. RES'lerin Türkiye'de ve dünyada konuşlandığı bölgelere verdiği zararların konu edildiği filmin ardından tekrar söz alan Mustafa Tanışık, Büyükşehir ile birlikte imar yetkisi elinden alınan Bodrum Belediyesi'nin bu konuda devre dışı bırakıldığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da sadece 'bilgi' verdiğini savundu. Gümüşlük ve Bodrum Belediyesi'nin RES ile ilgili talep yazısına 'ret' yanıtı verdiğini, Yalıkavak Belediyesi'nin ise 'evet' dediğini ileri süren Tanışık, bununla ilgili resmi yazının RES yapmayı planlayan firma tarafından Muğla 2. İdare Mahkemesi'ndeki dava dosyasına eklendiğini savundu.

Yalıkavak eski Belediye Başkanı Mustafa Saruhan ise "Böyle bir evrağı ilk kez duyuorum. En az sizler kadar bu işin karşısındayım. Bodrum Belediye Meclisinde üye arkadaşlarım da burada. Onlar da aynı şekilde RES'lerin karşısında yer alıyor. Biz, böyle bir projenin önünde olamayız. Bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya da hazırız" diye konuştu.

BEN Mİ RANTÇIYIM, SEN Mİ?

Toplantıda, Yalıkavak Geriş esnaflarından Hasan Yokarlı da söz aldı. Yokarlı, yapılan kamulaştırma işlemini sert sözlerle eleştirerek, "Firma bizi rant elde etmekle suçluyor. Burası bizim anamızın babamızın tarlasıydı. Parayı kazanacak olan sensin. Ben kendi tarlama sahip çıktığımda mı suçlu oluyorum? Sen yarın gidersin, ben nereye gideyim? Burası benim köyüm. Köyü mü taşıyalım?" şeklinde konuştu. Turizmci Hayrullah Kayacan da, RES tribünlerinin yükseldiği bir yerde kimsenin turizm yapamayacağını söyledi.

ARKEOLOJİK SİT ALANI DEĞİL AMA YAKIN

Bodrum'un çeşitli arkeolojik SİT alanlarında kazı ve yüzey araştırmaları yapan Arkeolog Prof. Dr. Adnan Diler de, kendi bakış açısıyla RES'leri anlattı. Temiz enerjiye itirazlarının olmadığını belirten Diler, "Ancak bugün karşılaştığımız resim hiç iç açıcı değil.. Bodrum'da her enerji için her yerde ve her türlü girişim yapılamaz. Bodrum'un çok özel bir konumu var. Çok geniş SİT alanları, ormanları, korunmuş kıyıları ve denizleri ile çözel bir yerse, burada her şeyin doğru yapılması gerekir" dedi. RES'lerin yapılacağı bölgenin arkeolojik SİT alanı olmadığını ancak yakınında olduğunu hatırlatan Adnan Diler, "Örneğin tarihi yel değirmenlerinin görüş alanını, siluetini bozacak bir RES tribünü de SİT alanını taciz ediyor demektir. Eğer firma bunun memleket yararına olduğunu düşünüyorsa, önce o topraklarda yaşayan insanları ikna etmeli." diye konuştu.

"KENDİ HUKUKUMUZU YARATMAK ZORUNDAYIZ"

Avukat Remzi Kazmaz da hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Kazmaz, 14 milyon metrekarelik bir arazi için ÇED gerekli değildir raporunun nasıl alınabileceği sorusunu yönelterek "Eğer devletin bir projesi yaşam alanlarına karşı tehdit oluşturuyorsa, devletin politikası yanlış demektir. Proje vardır, toplum için yapılır. Proje vardır bir kişi ya da şirket kazansın diye yapılır. Bu proje toplum içinse eğer, o kazmayı Yalıkavak Geriş'e ilk biz vururuz." dedi. Kazmaz, "Bu konuda halkın iradesi önceliklidir. Birilerinin cebine rant olarak giriyorsa bu enerji santrali, biz de kendi hukukumuzu yaratmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından söz alan MHP Bodrum eski İlçe Başkanı Asım Başaran Bodrum Belediyesinin RES projesi ile ilgili olarak mahkemeye başvurması gerektiğini ifade ederek "Belediye bu konuda çalışma yapıyor mu? RES'e destek çıkıyor mu? Bunları öğrenmek istiyoruz"dedi.

Bu sorularının ardından Bodrum CHP İlçe Başkanı Recai Seymen'de Başaran'ın sorularına cevap vererek "Bodrum Belediye Başkanı başta olmak üzere CHP'li tüm meclis üyeleri bu işe karşı. Belediye RES'i mahkemeye vermiştir. Biz RES'e karşı değiliz, RES'in yerine karşıyız. Bu konuda bizlere düşen neyse sonuna kadar yapacağız"ifadelerini kullandı. Konu ile ilgili teknik bilgilerde veren Başkan Seymen katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

Öte yandan Çevre Koruma Platformu, 25 Mart'ta Nurol Kültür Merkezi'nde bir bilgilendirme toplantısı daha yapacağı bildirildi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Yenidoğan çetesinin yargılandığı davada 5. gün sona erdi! İşte tüm detaylar

Yenidoğan çetesinin yargılandığı davada 5. gün sona erdi! İşte tüm detaylar

title