Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Son depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

20 ilde daha okullar tatil edildi

20 ilde daha okullar tatil edildi

Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Yılmaztürk: "Vatandaşlarımızdan, özellikle kırsal alanda bir şeyler toplayan yerli ve yabancı insanlara izin belgelerini sormalarını, yoksa jandarma ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü yetkililerine bilgi vermelerini istiyoruz"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, vatandaşlardan kırsal alanda bir şeyler toplayan yerli ve yabancılara izin belgelerini sormalarını, yoksa jandarma ya da kendilerine bilgi vermelerini istedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı" kent merkezindeki Su Oteli'nde yapıldı.

Yılmaztürk, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Akdeniz, İran-Turan step ve Avrupa-Sibirya yağışlı ormanlar olmak üzere 3 büyük iklim kuşağında yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin coğrafi konumu, iklim, jeoloji, toprak ve su kaynaklarının yanı sıra farklı ekolojik değerlerinin uygun özellikler taşıması, kuşların göç yolları üzerinde bulunuşu, buzul çağında birçok hayvana sığınak teşkil etmesi gibi etkenler dolayısıyla hayvan varlığı bakımından zengin bir çeşitlilik gösterdiğine işaret eden Yılmaztürk, şunları kaydetti:

"Türkiye, 161 memeli, 460'ı aşkın kuş türü, 141 kadar sürüngen, 236 tür tatlı su balığı, 480'e varan deniz balığı, 100 bin böcek türü ve 4 bin 800 endemik olmak üzere 12 bin 800  tür bitki çeşidiyle, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin bölgelerinden biridir. Türkiye'deki zengin tür çeşitliliği biyokaçakçılık konusunda ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirmektedir."

Yılmaztürk, biyokaçakçılığın ticari, koleksiyon, bilimsel, savaş sanayi, kimya ve tıbbi amaç gibi çeşitli nedenlerle gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye'den kaçırılan bitki ve hayvan türlerinin ülkelere göre farklılık gösterdiğini dile getiren Yılmaztürk, zehirli yılan türlerini tıp alanında kullanmak üzere İsviçre, çeşitli böcek türlerini yeni nesil antibiyotik elde etmek için Rus ve Çek Cumhuriyeti, kelebekleri koleksiyon için Avrupa ülkelerinin, kültür bitkileri, soğanlı bitkilerin Hollanda gibi ülkelere yasa dışı yollardan çıkarıldığını anlattı.

Adnan Yılmaztürk, biyokaçakçılığın önlenmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığının işbirliği halinde çalışma yürüttüğünü söyledi.

Kamuoyunda gerekli bilgilendirme çalışmalarını yürüttüklerini aktaran Yılmaztürk, "Vatandaşlarımızdan, özellikle kırsal alanda bir şeyler toplayan yerli ve yabancı insanlara izin belgelerini sormalarını, yoksa jandarma ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü yetkililerine bilgi vermelerini istiyoruz" diye konuştu.

Çalıştay, doğa zenginlikleri ile ilgili sunumlarla devam etti. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel
title