Bitlis'te İlk Kez Kadınlara Yönelik Gassal Kursu Açıldı
Bitlis Belediyesince ilk kez kadınlara yönelik açılan gassal kursu yoğun ilgi görüyor.
Bitlis Belediyesince ilk kez kadınlara yönelik açılan gassal kursu yoğun ilgi görüyor.
Kadın eğitimciler nezaretinde kursa katılan gassallar, uygulamalı gördükleri eğitimden memnun kaldıklarını belirttiler. Bitlis'te ilk kez açılan kursla ilgili bilgi veren Bitlis Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Taner Kitapçıoğlu, bayanların talebi üzerine belediye olarak böyle bir kursu açma ihtiyacını hissettiklerini belirterek, "Bayanların talebi üzerine, valinin talimatıyla belediye olarak böyle bir kursu açtık. Kursumuz 2 hafta sürdü. Bugün kursiyerlerimizin yazılı sınavları olacak. Bu hafta içerisinde başarılı olanlara belgelerini vereceğiz. Bayanlara yönelik olarak gassal kursunu ilk kez yapıyoruz. Şu an 17 tane bayan kursiyerimiz var" dedi.
"Türkiye genelinde böyle kursların verilmesi kesinlikle şarttır"
Açılan kursta eğitim veren Canay Güller, kurs boyunca ölünün sekerat anından yıkama, kefenleme ve defnedilene kadar geçen sürede nelerin yapılacağıyla ilgili eğitimin verildiğini, gerek Bitlis gerekse de Türkiye'nin her yerinde bayanlara yönelik gassal kurslarının açılmasının gerekli olduğunu belirtti. Güller, "Bitlisli bayanlar tarafından cenaze yıkama kursunun açılması talep edildi. Bizler de bu talep doğrultusunda böyle bir kurs açtık. 2 haftada 32 saat boyunca, ölünün sekarat anından yıkama, kefenleme ve defnedilene kadar geçen sürede nelerin yapılacağıyla ilgili eğitim verdik. Bitlis ve çevresinde, hatta Türkiye genelinde böyle kursların verilmesi kesinlikle şarttır. Çünkü herhangi bir deprem, afet, savaş gibi doğal bir durumda, cenazelerimizin son görevlerini yaptıracak birkaç bayanın olması gerekmektedir. Bundan dolayı da biz bu kursları açtık. Elhamdülillah bugün kursumuzun son günüdür. Kefenleme ve cenaze yıkamamızı da anlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"Cenaze yıkama insana manevi bir güç sağlıyor"
16 yaşından bu yana gassalık yapan Ayşe Bulut ise, halk arasında geleneksel yıkamanın olduğuna dikkat çekerek, şer'i yıkama usullerine göre cenazelerin yıkanması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Cenaze yıkarken korkmamalısınız. Şer'i hükümlere göre 10 bayandan en az 8'inin cenaze yıkamayı bilmesi farzdır. Doğal afetlerde, toplu ölümlerde, kazalarda bakıyorsunuz, aynı anda 15 bayan vefat ediyor. Bir geleneksel yıkama, bir de şer'i hükümlere uygun yıkama var. Maalesef Bitlis'te ne kadar yaşlıysa o kadar cenazeyi güzel yıkıyor anlayışı var. Ama kesinlikle öyle bir şey yok. 16 yaşımdan bu yana cenaze yıkıyorum. Elhamdülillah şer'i hükümleri birebir yerine getiriyoruz. Bu sorumluluğu ağır olan bir görevdir."
Cenaze yıkamanın insana manevi bir güç sağladığını ve en çok çocuk ölümlerinden etkilendiğini belirten Bulut, "Cenazeyi yıkarken korkmuyorsunuz. Manevi bir güç sağlıyor. Her cenazeyi yıkadığımda, bir gün ben de böyle olacağım. Hazır olun denildiği zaman bu hem bedenen temizlik hem de ruhen temizlik. O şekilde düşündüğümüz zaman, ölüme hazırlıklı olmam gerektiğini bana öğretti. En fazla çocuk ölümlerinden etkileniyorum. Bebek ve gençler. Onlar insana daha bir güç veriyor. Çünkü ölümün her an seni yakalayabileceğini düşünüyor ve anlıyorsun. Onun için her zaman ruhen ve bedenen ölüme hazırlıklı olalım. Bayanlar kesinlikle cenaze yıkamadan korkmasın. Birçok kurs açılıyor, bu kurs ilk kez açıldı. Kursun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Kursiyerlerden Kına Erdemoğlu ise, Bitlis'te cenaze yıkama yerlerinin yetersiz olduğunu, yeni gasilhaneler yapılması talebinde bulundu. - BİTLİS