Birliktelik Kültürü ve Hz. Mevlana Paneli
Hz. Mevlana’nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından “Birliktelik Kültürü ve Hz. Mevlana” konulu panel gerçekleştirildi.
Hz. Mevlana'nın 742. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından "Birliktelik Kültürü ve Hz. Mevlana" konulu panel gerçekleştirildi.
SÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür başkanlığındaki panele, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, SÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sevgi, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Gürer, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Canım konuşmacı olarak katıldı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, Hz. Mevlana'nın 22'nci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü eski müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, programın açılış konuşmasında, Hz. Mevlana ile ilgili etkinliklerin Aralık ayında hat safhaya ulaştığını belirterek, "Tabi üniversitemizin diğer üniversitelerden ayıran en önemli özelliklerinden biri de Mevlana Araştırmaları Enstitüsü sadece üniversitemizde bulunmasıdır. Bu da konuya ne kadar önem verdiğimizin göstergesidir. Bugün burada, ben dahil olmak üzere hepimizi Mevlana ile ilgili çok güzel şeyler öğreneceğiz. Panelin hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
"HZ. MEVLANA'NIN MESAJLARINA İHTİYACIMIZ VAR"
SÜ Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel ise, "Bugün ülkemizin çevresindeki coğrafyaya baktığımız zaman durumun 800 yıl öncesindeki Avrupa karanlığından farklı olmadığını görüyoruz. Bir tarafta yine kan, gözyaşı, evini, yurdunu terk etmiş sığınmacı durumundaki masum insanlar… Diğer tarafta ise sürekli atış hattında, seyirci kalan insanlar… Günümüzde de değişen bir şeyin olmadığını görüyoruz. Kaynağını Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hadis ve sünnetlerinden alan Hz. Mevlana'nın eserlerinde yer alan sevgi, barış, dostluk ve kardeşçe yaşama mesajlarına bugün daha da ihtiyacımız var" diye konuştu.
"MEVLANA'NIN DÜŞÜNCELERİ YENİDEN TARTIŞILMALI"
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Mevlana'nın değerler alanında dünyaya söyleyeceği pek çok sözünün bulunduğunu belirterek, "Onun dünya barışı, evrensel ahlak, küresel adalet, seküler duruşa karşı maneviyat, çatışmaya karşı uzlaşı, üstünün hukuku yerine hukukun üstünlüğü fikri gibi alanlarda katkı sağlayacak düşünceleri yeniden ciddi olarak tüm dünyada tartışılmalı ve pratik hayat için uygulanabilecek sonuçlar çıkarılmalıdır" dedi.
SÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sevgi ise Yunus Emre, Gülşehri, Aşık Paşa gibi Mevlana takipçisi şairlerin 13. ve 14. yüzyıllarda insanları hep birlik ve beraberliğe çağırdığını aktardı. Mesnevi'yi kitaplarla dolu sahaf dükkanına benzeten Prof. Dr. Sevgi, Hz. Mevlana'nın eserlerinde insanlık adına birçok kıymetli cevherin bulunduğunu dile getirdi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Gürer de, birlikteliğin kapsamlı bir kavram olduğuna dikkati çekerek, Allah ile birlikteliğin tüm birlikteliklerin esası olduğunu ifade etti. Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Canım da yaptığı konuşmada, birliktelik duygusunun günümüzde daha çok hissedilmeye başladığını anlatarak, Hz. Mevlana'nın 800 yıldır toplumları anlama ve anlatma konusunda ışık tutmaya devam ettiğini söyledi.
Panelin ardından, protokol üyeleri tarafından panelistlere plaket takdim edildi. - KONYA