Birlikler, "Sürü Yöneticisi" Desteğinin Yaygınlaşmasını İstiyor
Çobanlık mesleğinin cazip hale gelmesi ve sürdürülebilir olması için 5 bin liralık desteğin 200 250 küçükbaş yetiştiren işletmelere de verilmesi gerektiği belirtiliyor Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ayhan: "İşletme başına ödenen sürü yöneticisi desteği başlangıçta.
ABDULLAH YILDIZ - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Veysel Ayhan, çobanlık mesleğinin sürdürülebilir olması için verilen sürü yöneticisi desteğinin sadece 500 baş ve üstü değil, 200 ya da 250 baş hayvanı olan işletmelere de yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 32 milyon koyun ve 10 milyon keçi varlığı ile AB ülkeleri arasında ilk, dünyada ise 11. sırada yer aldığını belirtti.
Birliğe bağlı 80 ilde 220 binin üzerinde koyun ve keçi yetiştiricisinin üretime devam ettiğini anlatan Ayhan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının özellikle 2006 yılından itibaren koyun ve keçiye destek vermeye başladığını dile getirdi.
Ayhan, birliklerin kurulmasının da yakın tarihlerde olduğuna işaret ederek, verilen desteklerle ilgili şu bilgileri verdi:
"Damızlık koyun başına yıllık 20 liralık destek verilmekte. Geçen yıl 20 milyon koyuna 400 bin lira destek verildi. Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi var. 69 ilde 176 proje şeklinde 1 milyon koyun üzerinde ıslah çalışması devam ediyor. Yine burada ıslah faaliyetini yapan, verim kayıtlarını tutan, hayvanlarla ilgili bütün özellikleri takip eden yetiştiricilere ekstra bir ödeme var. Bunun da toplamı bu yıl 75 milyon lira civarında. Damızlık koyun ve keçi yetiştiricisine yıllık 500 bin lira destek verilmekte."
Bu yıl başlatılan uygulama ile işletmelere sürü yöneticisi desteği verilmeye başlandığını dile getiren Ayhan, şunları kaydetti:
"İşletmesinde en az 500 baş damızlık koyun ve keçisi olan yetiştiricilerimize kursa gidip sertifika alan sürü yöneticisi çalıştırdığında 5 bin lira destek verilmekte. Çobanın en az 5 aylık sigorta primini ödeme zorunluluğu var. Çobanlık mesleğinin sürdürülebilir olması lazım. Devam edebilmesi için işletme başına ödenen sürü yöneticisi desteği başlangıçta olumlu. İşletme başına verilen destek sadece 500 baş ve üstü değil de 200 ya da 250 başa inerse çok daha pozitif etki yapacak."
Kırsala göçü başlatabilir
Ayhan, hayvancılığa, özellikle de küçükbaş yetiştiriciliğine desteğin artarak devam etmesi durumunda şehirlerden köylere göçün yaşanabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"İnsanlarımızın yüzde 75'i şehirlerde, yüzde 25'i kırsalda yaşıyor. Şehirden köylere göçün olabileceğini düşünüyorum. Özellikle modern ağılların yapılması, yetiştiricilerin kursa katılması ve ürünlerin pazarlama mekanizmalarında yaşanan sorunlar giderildiğinde belli bölgelerde şehirlerden kırsala göçün olduğunu görüyoruz."
Koyun ve keçi yetiştiricileri için emekliliğin de son derece önemli olduğunun altını çizen Ayhan, "Kamu tarafından 250-300 liralık sigorta priminin ödenmesinin özellikle gençlerin bu sektöre daha fazla önem vermelerini ve üretime katılmalarını sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu. - Konya