Biri Bizi Gözetliyor"
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, "Gözetim toplumunda insanların sürekli izleniyor olması nedeniyle eskiye oranla cinayet suçları çok kısa bir sürede ve kesin delillerle sonuçlanıyor" dedi.
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, "Gözetim toplumunda insanların sürekli izleniyor olması nedeniyle eskiye oranla cinayet suçları çok kısa bir sürede ve kesin delillerle sonuçlanıyor" dedi.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanlar 24 saat denetim altında kalıyor. Şehirlerde, caddelerde neredeyse her köşe başlarında konumlandırılmış olan güvenlik kameraları, günlük yaşantımızda önemli bir yer buluyor.
Prof. Dr. Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların güvenlik gibi çeşitli kaygılarla çocuklarını, çalışanlarını, rakiplerini ve bir şekilde toplumda ilişki içinde oldukları kişileri her zaman merak ettiğini ve teknolojinin de buna imkan sağladığını söyledi.
Bundan dolayı da günümüzde her tarafın kameralarla donatıldığı bir dünya oluşturulduğunu ifade eden Uğur Yavuz, bilgilerin her yerde, herkesin elinde olduğunu ve MOBESE, kredi kartları, internet giriş çıkışları, akıllı kartların nerede kullanıldığı gibi bilgiler sayesinde insanların 24 saat gözetim altında olduğunu, bu yüzden de "özel hayatın gizliliği" ilkesinin ihlal edildiğini belirtti.
Başta ABD'nin istihbarat servisleri olmak üzere büyük ticari kuruluşların ve holdinglerin ticari olarak müşteri bilgilerini pazarladığını öne süren Yavuz, dünyada herkesin tüm kişisel verilerinin, bilgi kaynakları tarafından "sömürülene kadar" kullanıldığını vurguladı.
"Silme diye bir kavram yok"
İnsanların bazen gelecekte kendilerini tehlikeye atabilecek paylaşımlarda bulunabildiğini dile getiren Uğur Yavuz, şöyle konuştu:
"Sonradan bu paylaşımları silseler de işe yaramıyor. Bilgisayarlarda ve sosyal paylaşım sitelerinde silinen veriler aslında bir yerde arşivleniyor. Bankacılıkta, öğrenci işlerinde, aklınıza gelebilecek her alanda 'silme' diye bir kavram yok. Bu durum sosyal medya için hayli hayli geçerli ki facebook, twitter gibi firmalarda yapılan paylaşımlar çok ciddi bir ticari bilgi kaynağıdır. Başta ABD'nin istihbarat servisleri olmak üzere büyük ticari kuruluşlar ve holdingler ticari olarak müşteri bilgilerini pazarlıyorlar."
Suç oranlarındaki azalma
Suç oranlarının eskiye oranla azaldığına, günümüzde gözetim sistemlerinin kullanımının daha geniş bir yer bulmasının da etkisinin olduğuna işaret eden Yavuz, "Bir zamanlar özellikle İstanbul'da kapkaç olayları çok yoğundu. Artık 'yaşanmıyor' denecek kadar aza indi. Tabi cezaların artırılması da bir etken ama sürekli gözetlenme kaygısı da önemli bir faktördür" diye konuştu.
Prof. Dr. Uğur Yavuz, "Gözetim toplumunda insanların sürekli izleniyor olması nedeniyle eskiye oranla cinayet suçları çok kısa bir sürede ve kesin delillerle sonuçlanıyor" ifadesini kullandı.
Bazı vatandaşlar da günümüzde güvenlik ve gizli kameraların yoğunluğu nedeniyle "özel yaşamın ihlal edildiğini", cadde ve sokaklarda rahatça hareket edemedikleri görüşündeler.
Kameraların, güvenlik nedeniyle gerekli olduğunu ifade eden vatandaşlar, fakat her tarafın adım başı kameralarla donatılmasının yersiz olduğunu, yetkililerden bu kameraların azaltılmasını talep ettiklerini ifade ettiler.