Haberler

Bir Yıl Boyunca 'Dünya Mirası Selimiye'yi Fotoğrafladılar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fotoğraf Sanatçısı Bülent Öniz'in öncülüğünde kurulan 'Dünya Mirası Selimiye' isimli atölyenin sergi açılışı gerçekleşti.

Fotoğraf Sanatçısı Bülent Öniz'in öncülüğünde kurulan 'Dünya Mirası Selimiye' isimli atölyenin sergi açılışı gerçekleşti. Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği Selimiye Cami, toplam 12 fotoğraf sanatçısının bir yıl boyunca yürüttüğü çalışma kapsamında değişik birçok açıdan fotoğraflandı.

nda konuşan UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim Başkanı Dr. Nurçin Çelik, "Mimar Sinan'ın 1538 yılındın Ölümüne kadar geçen 50 yıllık süre zarfında çoğunluğu Trakya ve Balkanlarda olmak üzere 500'ün üzerinde eseri var" dedi.

Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği'nin (EFOD) atölye çalışmalarından biri olan 'Dünya Mirası Selimiye' isimli serginin açılışı, önceki gün Margi Otel'in Meriç Balo Salonu'nda yapıldı. Vali Yardımcıları Dr. Ayhan Özkan ve Abdullah Aslaner ile Belediye Başkan Yardımcıları Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Nihan Akdere'nin yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı sergide, Selimiye Cami'nin çeşitli açılardan çekilmiş onlarca fotoğrafı yer alıyor.

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren EFOD Başkanı Serdar İyiiz, 'Dünya Mirası Selimiye' atölyesinin sergi açılışını, Mimar Sinan'ın ölümünün 425'inci yılına denk getirdiklerini ifade ederek, "EFOD olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş olan Selimiye Cami'ne nasıl bir katkı yaparız diye düşünürken böyle bir atölye çalışması fikri ortaya çıktı. Arkadaşlarımız 1 yıldır Selimiye'yi içeriden, dışarıdan, çeşitli birçok noktadan fotoğrafladı. Bunların sonucunda da bu sergimiz oluştu" dedi.

ÇELİK: SİNAN'IN EN ÖNEMLİ ESERİ EDİRNE'DE

UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim Başkanı Dr. Nurçin Çelik ise yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ın 1538 yılından itibaren Osmanlı mimarisinde klasik mimariyi başlattığını belirtti. Sinan'ın 1538 yılından ölümüne kadar geçen 50 yıllık süre zarfında büyük bir kısmının Trakya ve Balkanlarda olmak üzere 500'ün üzerinde eseri olduğunu kaydeden Çelim, "Bu yapılar içinde külliyeler, köprüler, su yapıları, medreseler, hanlar karşımıza çıkan önemli yapı türleri. Sinan, külliye mimarisiyle bir kentin sosyal olarak ihtiyaç duyduğu bütün yapı gruplarını bir arada tasarlayarak dönemin en büyük dehasıdır. En önemli eseri, klasik Osmanlı mimarisinin şaheseri Selimiye bizim kentimizde, Edirne'de. İstanbul'da veya Balkanlarda başka bir şehirde değil. Payitahtın ikinci başkenti Edirne'de" diye konuştu.

AKDERE'DEN ANITLAR KURULU'NA SİTEM

Sergiye katılan Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, EFOD önemli çalışmalar imza attığını ifade ederek, "Selimiye'nin tanıtımına gerek yok ama değişik açılardan çekilmesi lazımdı" derken, Belediye Başkan Yardımcısı Nihan Akdere ise Anıtlar Kurulu'na sitem etti. Akdere, 2011 yılında büyük çabalarla Selimiye'nin UNESCO'ya girmesini sağladıklarını ifade ederek, "2010 yılında Selimiye meydan proje yarışması yaptık. Şimdi ise projemiz 1,5 yıldır kurulda bekletiliyor" diyerek üstü kapalı kurulu eleştirdi.

Konuşmaların ardından fotoğrafların ve fotoğraf çekimlerinin kamer arkası görüntülerinin yer aldığı slayt gösterisi izlendi. 12 fotoğraf sanatçısı tarafından çekilen fotoğraflar, Bülent Öniz öncülüğünde oluşturulan 'Dünya Mirası Selimiye' atölyesinin sergisinde yer alıyor.

(ORA)

10.04.2013 10: 43: 38

TSI

NNNN - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close