Haberler

Bir Film İzledi, Hayatı Değişti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lise çağında izlediği filmle bilek güreşine başlayan Yusuf Uçak, iş yerinde, evinde ve evinin altındaki boş dükkanda çalışarak hazırlandığı Dünya Şampiyonası'nda masterlar 70 kilogram sağ kolda şampiyon olmayı başardı Uçak: "Aşırı zorlandım ama hiç yenilmedim. Sporu seviyorum, bilek güreşini daha çok seviyorum. Devam edebildiğimiz kadar devam etmeye çalışacağız"

SİNAN ÖZMÜŞ - Taşköprü ilçesinde yaşayan Yusuf Uçak, lise çağında izlediği filmden etkilenerek başladığı bilek güreşinde, masterlar 70 kilogram sağ kolda dünya şampiyonu olmayı başardı.

Kastamonu Şeker Fabrikası'nda 16 yıldır çalışan Uçak, lise çağında Sylvester Stallone'un yazıp oynadığı "Zirveye Çıkış" filminden etkilenerek, başladığı bilek güreşinde 21 yılı geride bıraktı.

Büyüklerde dokuz Türkiye birinciliği, iki Türkiye ikinciliği, bir Türkiye üçüncülüğü, üç Avrupa ikinciliği, bir Avrupa üçüncülüğü, iki Avrupa dördüncülüğü, bir dünya sekizinciliği, masterlarda Avrupa dördüncülüğü bulunan Uçak, evinde, evinin altındaki boş dükkanda ve iş yerinde yaptığı antrenmanlarla hazırlandığı Masterlar Dünya Şampiyonası'nda hiç yenilmeden şampiyon olmayı başardı.

"Ağabeylerimizden çok yardım aldım"

Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu'daki Abdurrahman Paşa Lisesi'nde 2. sınıfta okurken, bir arkadaşının bilek güreşinde kendisini yenmesi üzerine, ona "Bir ay sonra seni yeneceğim" dediğini ancak arkadaşının kendisine güldüğünü söyledi.

Bir aylık çalışmanın ardından arkadaşını bilek güreşinde yendiğini aktaran Uçak, daha sonra birkaç kişiyi daha bilek güreşinde yenmeyi başardığını belirtti.

Uçak, 1992 yılında bir arkadaşıyla Slyvester Stallone'un bilek güreşi sporcusunu oynadığı "Zirveye Çıkış" filmini izlediğini ve çok etkilendiğini vurgulayarak, "Filmi seyrettikten sonra, 'Böyle bir spor varmış, daha iyi olunabilir demek ki' dedim. O filmden sonra biraz daha detaylı olarak çalışmaya başladım. Bilek güreşine devam ettikçe o filmdeki bazı şeyleri yakaladım" diye konuştu.

1992 yılında ilk katıldığı Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye 7'ncisi olmayı başardığını aktaran Uçak, yarışmanın ardından hırsının daha da arttığını belirtti.

Uçak, ilk yarışmasının kendisine bilek güreşinin nasıl yapıldığını göstermesi açısından önemli olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ağabeylerimizden çok yardım aldım. İlk Dünya Şampiyonu Haydar Gildil ağabeyimizin bana çok emeği vardır. Defalarca rahatsız ettim. Yanına gittim, telefonla her gün aradım. Çok yardımcı olmuştur. 1998 yılında federasyona bağlandık. Resmi olarak federasyona bağlandıktan sonra ilk yıl iki Türkiye Şampiyonası oldu. Birinde Türkiye üçüncüsü, diğerinde ikincisi oldum. 1999'da iki şampiyona oldu. Birisinde

ikinci, ikincisinde birinci oldum. 2000-2007 yılları arasında 65 kilogramda hiç yenilmedim. Her zaman Türkiye Şampiyonu oldum."

"İnandım ve kazandım"

Uçak, bu yıl Polonya'da yapılan şampiyonada masterlar 70 kilogram sağ kolda mücadele ettiğini söyledi.

Kendine güvenerek şampiyonaya iyi hazırlandığını anlatan Uçak, şunları dile getirdi:

"Bu, sonuçta bir dünya şampiyonası. Her ülkenin sporcusu oraya geliyor. O kategoride en iyi adamlar geliyor. Rakiplerimin bazılarını Avrupa Şampiyonası'ndan tanıyordum ama bu Dünya Şampiyonası olduğu için diğer ülkelerden gelen sporcuları tanımıyordum. İyi ve zorlu bir yarışmaydı ama iyi çalışmıştım. Aşırı zorlandım ama hiç yenilmedim. İnandım ve kazandım. Dünya Şampiyonluğu'nu kazandığım için sevinçliyim. Bunun devamını istiyorum.

Çalışabildiğimiz müddetçe, en azından bu kategoride yarışmayı istiyorum. İnşallah bundan sonrası devam edecek. Bırakmayı istemiyorum. Sporu seviyorum, bilek güreşini daha çok seviyorum. Devam edebildiğimiz kadar devam etmeye çalışacağız."

Gelecek yıl Türkiye Şampiyonası'nda alacağı dereceye göre Azerbaycan'daki Avrupa Şampiyonası'na katılmak istediğini ifade eden Uçak, Litvanya'da yapılacak Dünya Şampiyonası'na katılarak, yeniden şampiyon olmak istediğini vurguladı.

"Sporla ilgili iyi düşünüp, iyi öğrenip, ona göre karar verip hareket etmeliyiz"

Uçak, doktorlar ve spor eğitmenlerinin uyarılarına karşın, insanların zamanlarını boş geçirdiğine dikkati çekerek , sporun yaşam tarzı olması gerektiğini aktardı.

Günde bir saatlik yürüyüşle üstesinden gelinebilecek pek çok hastalık olduğuna işaret eden Uçak, "Kendimize zaman ayırdığımız zaman, sadece oturup televizyona baktığımız saatler. 'Öyle olmamalı' diye düşünüyorum. Biraz daha fazla ince düşünmemiz lazım çünkü yaşayacak ne kadar zamanımız var, onu bilmiyoruz. En azından kendimize biraz zaman ayırıp, sporla ilgili iyi düşünüp, iyi öğrenip, ona göre karar verip hareket etmeliyiz"

şeklinde konuştu. - Kastamonu

Kaynak: AA / Yerel
title
Close