Bingöl'de Tarsim Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız: “Bingöl’de büyükbaşta işletme başına ortalama 7, küçükbaşta işletme başına ortalama 156 baş hayvan düşmektedir”
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, " Bingöl'de büyükbaşta işletme başına ortalama 7, küçükbaşta işletme başına ortalama 156 baş hayvan düşmektedir" dedi.
Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen TARSİM bilgilendirme toplantısında konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ildız, Bingöl'deki tarım arazisi ve hayvancılık verileri hakkında bilgi verdi.
Bingöl nüfusunun yüzde 44'ünün tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını belirten Ildız, 2012 yılı verilerine göre Bingöl'de 105 bin adet büyükbaş ve 437 bin küçükbaş hayvan olduğunu söyledi.
Bingöl'de 5 bin 614 bitkisel üretim işletmesi ve 17 bin 809 hayvansal üretim işletmesi bulunduğunu hatırlatan Ildız, "Bingöl'de büyükbaşta işletme başına ortalama 7, küçükbaşta işletme başına ortalama 156 baş hayvan düşmektedir. Hayvansal ve bitkisel üretimin ilimiz ekonomisindeki bu lokomotif rolünün yanında taşıdığı risklerin büyüklüğü sigortayı artık zorunlu kılmıştır. Sofralarımızdaki her lokmada alınteri bulunan emektar çiftçilerimizden ricamız, mağdur olmamak için ürünlerinizi ve çiftlik hayvanlarınızı sigortalatın ve emekleriniz boşa gitmesin" dedi.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak ise Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde ülke genelinde poliçe sayısının 3 milyon adedi geçtiğini ve 450 bin adedin üzerindeki hasar dosyası için 990 milyon lira ödeme yapıldığını bildirdi.
Bingöl'de tarım alanında hasar tespiti olmadığını ve sadece 884 hayvan karşılığında besicilere 1 milyon 821 lira ödeme yapıldığını anlatan Kadak, şöyle dedi:
"Hiçbir kar amacı olmayan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde ülke genelinde sitemin başlangıcından Eylül 2013 yılı sonuna kadar poliçe sayısının 3 milyon adedi geçmiştir. 450 bin adedin üzerindeki hasar dosyası için de 990 milyon lira ödeme yapılmıştır. Üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla yapılan hasar tespitleri karşılığında zaman kaybedilmeden ödemeler yapılıyor. Önümüzdeki günlerde de hasar tespiti yapılmış dosyalar için de 1 milyon 500 bin lira ödeme yapılacaktır. Bu sayede üreticilerin mağduriyetleri de giderilmiş olacaktır. Ayrıca Bingöl'de de 2012 yılında 884 hayvan karşılığında yaklaşık 1 milyon 500 bin, 2013 yılında da 321 bin 787 lira ödeme yapıldı" dedi. - Bingöl