Bingöl'de Kutlu Doğum Paneli'ne Büyük İlgi
Bingöl'de 'Peygamberimiz ve İnsan Onuru' konulu panele katılan Prof.Dr.İbrahim Çapak, "Kendisini bilen, Allah'ın emrettiği ve Peygamber'in öğrettiği şeyleri önemser ve uygular" dedi.
Bingöl'de 'Peygamberimiz ve İnsan Onuru' konulu panele katılan Prof. Dr. İbrahim Çapak, "Kendisini bilen, Allah'ın emrettiği ve Peygamber'in öğrettiği şeyleri önemser ve uygular" dedi.
Bingöl Müftülüğü tarafından 'Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri kapsamında 'Peygamberimiz ve İnsan Onuru' konulu panel büyük ilgi gördü. Bingöl Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve panelist olarak Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Halil Çiçek, Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Çapak, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut ve Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezai Küçük'ün katıldığı panel, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Programın ilk konuşmacısı olan olarak Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Halil Çiçek, Peygamber Efendimizin insan onuruna çok büyük önem verdiğini söyledi.
Peygamberimiz (SAV) döneminde kölelerin gördüğü muamelenin bugün işçiler tarafından görüldüğünü ifade eden Çiçek, "Bugün patronların işçilere yaptığı zulüm kölelere yapılan zulümden daha katmerlidir. Özellikle sanayi bölgelerine giderseniz görürsünüz, patronun işçisine en yumuşak davranışı, kişiliği, haysiyeti rencide edecek şekildedir. Resullullah (SAV) bu kişileri uyarıyor" dedi.
"ALLAH KORKUSU OLMAYAN BİR TEKNOLOJİ BİZE HAYIR GETİRMEDİ"
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Bulut ise, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında 'Hz. Peygamberimiz ve İnsan Onuru'nun konu olarak ele alınmasının isabetli bir karar olduğunu belirterek, "Son birkaç asırdır sahip olduğumuz değerleri unuttuk. Nerede ne yanlış yaptık, hatamız nedir, bunu sorgulamak lazım. İnsan onuru konusunda Peygamberimizin örneklerini tekrar tekrar duymamıza da ihtiyacımız var" dedi.
Son 1-2 asrın kan, gözyaşı vahşetlerle dolu geçtiğini vurgulayan Bulut, "İnsanoğlu teleskoplarla, uzay araçlarıyla galaksileri keşfediyor. Teknoloji açısında müthiş ilerleme yaşanıyor. Ama ahlaki yönden, Allah korkusu olmayan bir teknoloji bize hayır getirmedi. Mesela atomu keşfettik, atom bombası yaptık. Kardeşlerimizi öldürdük. Halbuki bu imkanları barışa, kardeşliğe harcamış olsaydık dünyayı cennete dönüştürebilirdik" diye konuştu.
"BÜTÜN ÖĞRETİLER 'KENDİNİ BİLME' PRENSİBİ İLE BAŞLAR"
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Çapak ise yaptığı konuşmada, insanın önce kendisini tanıması gerektiğini söyledi. İnsanın düşünen bir varlık olarak, diğer bütün varlıklardan farklı ve üstün olduğunu belirten Çapak, "Bütün öğretiler 'Kendini Bilme' prensibi ile başlar. Kendini bilen ve kendinin farkında olan tek varlık insandır. Bu nedenle Allah ve Resulü'nün insandan istediği tek şey, aslında insanın kendisini bilmesidir. Kendisini bilen, Allah'ın emrettiği ve Peygamber'in öğrettiği şeyleri önemser ve uygular. İnsanın kendisini tanıması, nefsini tanımasıdır. İnsan, nefsini tanıdıktan sonra, onu ıslaha başlayabilir. Nefis terbiyesi, insanın kendini bilmesini sağlar. Nefsini terbiye edemeyen insan, nefsin boyunduruğu altına gireceğinden özgürlüğünü kaybeder. İnsanın en büyük köleliği, nefsine yaptığı köleliktir. İnsanın nefsinin köleliği onu şeytana yaklaştırır. Dolayısıyla insanın nefsinin kölesi olmaması, şeytandan uzak olması ve Rabb'ine yakın olması demektir. Bu nedenle Hz. Peygamber, insanın kendi nefsinin esiri olmamasının önemine dikkat çekmiştir" diye konuştu.
Çapak, Hz. Peygamber'in, yalan söylemeyi yasakladığını, küçümsemeyi, alaya almayı ve lakap takmayı insan onuruna aykırı bulduğunu da kaydetti.
Panele dinleyici olarak Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, Bingöl Eski Milletvekilleri Yusuf Coşkun, Feyzi Berdibek ve Abdurrahman Anık, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. - BİNGÖL