Bingöl'de Küçükbaş Hayvan Sayısında Artış
Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, Bingöl'de hayvan varlığında 2009 yılından bu yana istikrarlı bir artış yaşanmaya başladığını ifade etti.
Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, Bingöl'de hayvan varlığında 2009 yılından bu yana istikrarlı bir artış yaşanmaya başladığını ifade etti.
Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle "Bingöl'de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Durumu ve Geliştirme İmkanları" konulu panel düzenlendi.
Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi salonunda düzenlenen panelde konuşan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, "Bingöl'de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Durumu ve Geliştirme İmkanları" projenin amacının daha modern hayvan yetiştiriciliğine geçiş yapmak olduğunu söyledi. Kaysadu, küçükbaş yetiştiricileriyle birebir görüşerek elde ettikleri verileri raporlaştırıp üst mercilere göndereceklerini ifade ederek, "Gelişmiş toplumlar çalışmalarına sorunları tespit etmekle başlar. Bizlerde işe sorunları tespit ederek başlıyoruz. Bingöl ekonomisinin yüzde 80'i hayvancılık üzerine kurulu, meralarımızda hayvancılığa son derece elverişlidir. Bu sektörün hak ettiği ilgi görmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.
Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız ise, Bingöl'de hayvan varlığında 2009 yılından bu yana istikrarlı bir artış yaşanmaya başladığını belirtti. "Küçükbaş hayvancılığın röntgenini çektik" diyen Ildız, 2009 yılında 326 bin olan küçükbaş hayvan sayısının 2012 yılında 437 bine çıktığına dikkat çekti. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde riskin daha düşük olduğunu anlatan Ildız, "Küçükbaş hayvancılık ilimizde yapılabilecek en uygun ve en doğru ekonomik yetiştiriciliktir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde maliyet düşük olup, üretim sürecinde risk daha azdır ve yıl boyu istihdam imkanı bulunmaktadır. Bu bakımdan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği tarımsal üretim seçeneği sınırlı birçok aile ve işletme için önemli bir alternatiftir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin gelir düzeyinin yükseltilmesi, gelir çeşitliliğinin sağlanması, köylerde istihdamın arttırılması ve köyden kente göçün önlenmesi amacıyla çiftçilerimize destek sağlamaktadır" dedi.
Bingöl'ün 4.320.000 dekar çayır ve mera arazisiyle Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Ildız, "Koyun ve keçi meradan en iyi şekilde yararlanabilen, merayı en iyi şekilde değerlendirebilen, yılın hemen her döneminde merayı kullanabilen hayvanlardır.
Bakanlığımızca hayvan besleme ile ilgili sorunların çözümüne yönelik olarak çayır ve meraların ıslahı ve yönetim sistemlerinin geliştirilmesine yönelik destek programlan geliştirerek, yem bitkileri \e silaj üretimi teşvik edilmektedir. Bu kapsamda 4 köyümüzde 3783 hektar alanda mera ıslah projemiz ve köylerimizin mera yönetim birliklerinin kurulması çalışmaları devam etmektedir" dedi.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında koyun ağılı yapımına yüzde 50 hibe desteği sağlandığını belirten Ildız, bu kapsamda 2013 yılı içerisinde 250 baş kapasiteli 4 adet koyun ağılı projesi için hibe sözleşmesi imzalanarak projelerin uygulanmaya başladığını anlattı. Bakanlığın küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine özel önem verdiğini ifade eden Ildız, "Koyun ve keçi yetiştiricilerine doğrudan ve dolaylı olarak maddi destek vermekte, genetik yapının iyileştirilmesi ve verimin arttırılmasına yönelik olarak Halk Elinde Ülkesel Hayvan Islahı Projesi başarıyla yürütülmektedir. İl müdürlüğümüz, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğince ortak yürüttüğümüz Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi kapsamında ilimizde 3 adet alt proje uygulanmaktadır. 1 adet alt proje de bu yıl uygulanmaya başlanacaktır. Bu proje ile yerli hayvan ırklarımız yetiştirici şartlarında geliştirilerek ıslahı neticesinde daha yüksek verimli sürüler oluşturulması amaçlanmaktadır. 2013 yılı için ilimizdeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine Bakanlığımızca 6.524.000 TL nakit destekleme ödemesi yapılmıştır" şeklinde konuştu.
"Bingöl'de Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Durumu ve Geliştirme İmkanları Projesi" ile Bingöl'deki küçükbaş hayvancılığın sorunları ve çözüm önerilerini yetiştiricilerle birebir görüşerek yerinde tespit etmeye çalıştıklarını belirten Ildız, "Bu kapsamda merkez ve 6 ilçemizde 67 köyümüzde yetiştiricilerle yapılan anket, gözlem, barınak durumları, mera durumları, yetiştirici beklentileri vb. değerlendirmeler yapılarak adeta mevcut durumun röntgenini çekmeye çalıştık. Bu çalışmanın sonuçları sorunların çözümünde gelecek için bizlere bir yol haritası olacağı kanaatindeyim" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından 2 oturumdan oluşan panelin diğer bölümüne geçildi.
Panelistlerden Bingöl Üniversitesi (BÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Zootekni Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Nursoy, hayvan yetiştiricileriyle yaptıkları 154 sorudan oluşan anket sonuçlarını slayt halinde katılımcılara aktardı.
Prof. Dr. Turgut Aygün "Hayvan Yetiştiriciliği" konusunda sunum yaparken, Prof. Dr. Tekin Şahin ise "Hayvan Hastalıkları" konusunda bilgilendirme yaptı. Veteriner Hekim Ömer Öztürk ise "Bingöl ve Türkiye'deki ıslah çalışmaları" hakkında bilgi verdi. - BİNGÖL