Haberler

Binalarda Hem Dayanıklılık Hem Estetik Olacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halil Şahin - EXPO 2020 adaylığı ve kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle çehresinin değişmesi beklenen İzmir'de, depreme dayanıklı olarak yapılacak binaların estetik de olması için üniversitede "deprem uzmanı mimar" yetiştirilecek.

Halil Şahin - EXPO 2020 adaylığı ve kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle çehresinin değişmesi beklenen İzmir'de, depreme dayanıklı olarak yapılacak binaların estetik de olması için üniversitede "deprem uzmanı mimar" yetiştirilecek.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem gibi doğa olaylarının, meydana geldikten bir süre sonra unutulduğunu, bilim kurumlarının da toplumu huzursuz etmeden gündemde tutacağı bu tür olayları, ürettiği çözümlerle yaşamın içine katması gerektiğini söyledi.

Üniversite olarak, kentin "hayatını riske eden" deprem gerçeğine karşı yaklaşık 3 yıl önce harekete geçtiklerini aktaran Prof. Dr. Barkan, bu kapsamda, yapılaşma açısından çehresi değişmesi beklenen İzmir'de hem depreme dayanıklı hem de estetik binaların yapımı için "deprem uzmanı mimar" yetiştirmeye karar verdiklerini belirtti.

Prof. Dr. Barkan, gelecek akademik yıldan itibaren Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin programına "Deprem Mimarisi" adıyla yeni bir ders ekleyeceklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Depremin mühendisliği, jeofizik çalışmaları var ama mimarlık konusunda duyarlılık pek göremedik. Mimarlık birikimlerinin yanı sıra deprem konusunda da uzman mimarlar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Deprem uzmanı mimarlar, mimarlığın getirdiği bilgi birikiminin yanı sıra deprem konusuna da hakim olacaklar. Depreme karşı dayanıklı bina yapmak yetmez, estetik de işin içine katılmalı ki insanlar mutlu olsun. İzmir'in kültürü, modern yaşamın ihtiyaçları ve deprem gerçeği yeni yapılarda buluşacak."

-"Zamanlama ideal"-

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu da, depremle ilgili mühendislik çözümlerinin teknik olduğuna, ancak konunun estetik ve mimari boyutlarının da bulunduğuna dikkati çekerek, mimarlardaki deprem bilincini geliştirmek için uygulamalı bir dersi programa eklediklerini, müfredatının hazırlanma aşamasında olduğunu söyledi.

Deprem uzmanı mimarların depremin binada yarattığı davranış biçimini analiz ederek, yeni formlar oluşturacağını ifade eden Prof. Dr. Balcıoğlu, "Amaç, yaşanabilir estetik binalar. Yapılarda doğayı ve çevreyi dikkate almak önemlidir, deprem de dikkat edilmesi gereken bir unsur. Deprem boyutu mimarlık eğitiminde hep ıskalanmış, bunun ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz"dedi.

Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title